İmar Barışı banka kredi faiz oranları ne kadar? Ziraat, Halk, Vakıf Bank İmar Barışı kredi faizleri

İmar barışı banka kredi faiz oranları haberimizde. İmar Barışı kapsamında üç kamu bankasının (Ziraat Bankası, Halk Bankası, VakıfBank) kredi desteği sağlayarak, düşük faiz oranı uygulayacağını açıklandı. Peki İmar Barışı'nda üç kamu bankasının faiz oranları ne kadar? Pazartesi günü başlayacak olan faiz kampanyasından son dakika gelişmeler karar.com'da.

İmar Barışı banka kredi faiz oranları ne kadar? İmar Barışı'nda kredi kampanyası Pazartesi günü başlayacak. Üç kamu bankası (Ziraat, Halk, Vakıfbank) ise İmar Barışı kredi faizlerinde destek sağlayacağını açıkladı. Peki İmar Barışı banka kredi faiz oraları nedir? Hangi banka ne kadar kredi faiz oranı uyguluyor? İşte tüm bu merak edilen soruların yanıtı ve detayları karar.com'dan görebilirsiniz.

İMAR BARIŞI'NDA ÜÇ KAMU BANKASINDAN KREDİ FAİZ DESTEĞİ 

Üç kamu bankasının imar barışı için düşük faiz vereceği açıklandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ziraat, Halk ve Vakıf bankaları ortak bir çalışma yürüttü. İmar barışı için düşük faiz uygulaması Pazartesi günü başlayacak. İmar barışı uygulaması için düşük faizli krediverilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ziraat, Halk ve Vakıf bankaları ortak bir çalışma yürüttü.

KREDİ FAİZ ORANLARI NE KADAR OLACAK?

 İmar barışı düzenlemesine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortak çalışma yürüten Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank, ‘Yapı Kayıt Belgesi’ alacaklar için düşük faizli ihtiyaç kredisi verecek. 8 Haziran’da başvuru süreci başlayan ve 31 Ekim tarihinde sona erecek olan imar barışı düzenlemesine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortak çalışma yürüten Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank, ‘Yapı Kayıt Belgesi’ alacaklar için kredi faiz oranlarında indirime gitti.
 
İmar barışından daha çok vatandaşın faydalanmasını sağlamak için bir süredir çalışma yürüten üç kamu bankası bu çalışmasını sonuçlandırdı. Hazırlanan ‘İmar Barışı Kredisi’ 6 Ağustos Pazartesi gününden itibaren başvuru sahiplerinin kullanımına sunulacak.
 
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, İmar Barışı Kredisi’nden yararlanmak isteyen vatandaşların başvurularını 31 Ekim tarihine kadar e-devlet üzerinden yapması gerekiyor. Başvuru sahipleri, daha sonra imar barışına konu tahakkuk tutarları kadar finansman ihtiyaçlarını Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’tan 60 aya kadar vade seçenekleriyle 1,33’den başlayan faiz oranları ile kredi olarak karşılayabilecek. Vatandaşlar “Yapı Kayıt Belgesi” almak için 31 Aralık tarihine kadar ödeme yapabilecek.
 
Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank İmar Barışı Kredisi vade ve faiz oranları ise şöyle:
 
“0-20.000 TL arası 1,33, 20.000-100.000 TL arası 1,48, 100.000 TL ve üstü için 1,65.”

İMAR BARIŞI BAŞVURULARI NE ZAMAN YAPILACAK?

Başbakan Binali Yıldırım Çevre Yatırımları Açılış Töreninde İmar Barışı için 8 Haziran'dan itibaren resmen başvurular başlayacak, 31 Ekim'e kadar devam edeceğini açıkladı.

Vatandaşlara çağrıda bulunan Yıldırım, ''8 Haziran itibariyle imar barışıyla ilgili müracaatlar resmen başlıyor. Vatandaşlarımdan özellikle talebim, bir an önce müracaatı yapmaları. Çünkü müracaat geciktiği zaman değerlendirme de geç olacak, sorun var olmaya devam edecek'' dedi.

İMAR BARIŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alınması amacıyla 31 Aralık 2017'den önce yapılan konut ya da işyerleri için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'ne başvurulacak. Kayıt belgesi evlerde tapu gibi bir hüviyet oluşturacak. Başvuruda binaya ait kaç daire olduğu, metrekaresi, yüzölçümü gibi ayrıntılar paylaşılacak. Başvuru tarihi bu yılın sonunda bitecek, hükümet gelen taleplere göre bu süreyi bir yıl daha uzatabilecek. İmar Barışı başvuruları e-devlet üzerinden yapılabilecek. Yenileme ya da yıkım istenirse belediye mevcut imarı uygulayacak.

İmar Barışı düzenlemesine kısa sürede büyük ilgi gösteren yapı sahipleri, başvurularını e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebiliyor.

PTT şubelerinden alınan e-Devlet şifresi ile "www.turkiye.gov.tr "adresine veya "e-Devlet" mobil uygulamasına giren vatandaşlar, burada yer alan kurumlar bölümünden Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ait sayfaya erişebiliyor.

Söz konusu sayfaya giriş yapan yapı sahipleri, "İmar Barışı Başvuruları" bölümüne girdikten sonra istenilen bilgileri doldurarak başvurularını tamamlıyor.

Düzenlemede son başvuru günü 31 Ekim 2018 olarak belirlenirken, başvuru gerçekleştirildikten sonra ödenmesi gereken bedel de 31 Aralık 2018'e kadar yatırılabilecek.

Başvuruda bulunmak isteyen yapı sahipleri İmar Barışı'nın detaylarına ilişkin merak ettiği tüm bilgilere ise "imarbarisi.csb.gov.tr" ulaşabilecek.

Adım adım imar barışı

1 “İmar barışı ve yapı kayıt belgesi” adıyla açılacak bölümde vatandaş, bakanlığın hazırladığı formu dolduracak, yapının fotoğraflarını çekip sisteme yükleyecek.

2 Bakanlığın yetkilendirdiği kurumlar üzerinden de başvuru yapılması gündemde. Tuzcuoğlu, “Bizim lisanslandıracağımız yerlerden bu işlemleri yapabilecekler. Yapı denetim firmaları, lisanslı harita kadastro büroları, il müdürlüklerini dahil etmeyi planlıyoruz” dedi.

3 Vatandaşa, beyanında değişiklik yapabilmesi için 24 saat süre tanınacak. Bu süre sonunda cep telefonuna SMS yoluyla banka hesap numarası gelecek.

4 Bankaya harcını yatırdıktan sonra ikinci bir mesajla yapı kayıt belgesinin hazır olduğu bildirilecek.

5 Her başvuruya özel bir barkod numarası verilecek. Vatandaş kendisine verilen barkod numarası ile e-devlet sitesi üzerinden yapı kayıt belgesini alabilecek.

İMAR BARIŞI HANGİ BİNALARI KAPSIYOR?

İmar Barışı'ndan en çok yararlanacak ilin İstanbul, ilçenin ise Güngören olması bekleniyor. Güngören ilçesinde 288 bin adet, Esenler ilçesinde 285 bin adet ve Üsküdar ilçesinde 208 bin adet ruhsatsız yapı stoğu var. Büyükşehirler başta olmak üzere yapılmış ve bir türlü kullanım, ruhsat ve imar izni alamamış tahminen 12-13 milyon civarında konut bulunuyor.

İmar Barışı bu konutların tamamını kapsayacak. Kayıt bedeli her bina ve yapıya göre değişiklik gösterecek. Ancak yüzde 3'ün tek tip olarak uygulanması öngörülüyor. Vatandaş her bir dairesini bağımsız birim olarak tanımlayabilecek. İhtilaflı yapılar için hazırlanan bu çalışmada usulsüz uygulamalara izin verilmeyecek. Başlangıç tarihi 31 Aralık 2017 olacak. İmar çalışması gündeme gelir gelmez kaçak inşaat yapanlar barıştan yararlanamayacak.

BEDEL NASIL BELİRLENECEK?

Emlak Vergisi Kanunu'na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca belirlenen yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında bedel alınacak.

Kayıt bedeli başvuru sahibi tarafından genel bütçeye kaydedilerek kentsel dönüşüm için kullanılmak üzere merkez muhasebe birimi hesabına yatırılacak.

Yapının yaklaşık maliyet bedeli belirlenirken birim maliyet bedeli;
a) Tarımsal amaçlı basit binalar için 200 TL/metrekare
b) 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için 600 TL/metrekare 
c) 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için 1.000 TL/ metrekare
d) 8 ve daha yüksek katlı binalar için 1.600 TL/metrekare 
e) Lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane, otel ve benzeri yapılar 2.000 TL/metrekare
f) Güneş Enerjisi Santralleri (GES) 100.000 TL/MW esas alınmak suretiyle hesap yapılacak.

200 METREKARE ÜZERİNDEKİ 4 KATLI KONUT

İstanbul Ümraniye İnkılap Mahallesi 29 Mayıs Caddesi'nde yer alan 200 metrekarelik arsa üzerinde 4 katlı ve tamamı konut olan toplam 300 metrekarelik bina için hesaplama şu şekilde yapılmıştır:
Rayiç değeri: 420 TL
Yapının yaklaşık maliyeti: 300x1000= 300.000 TL
Arsa için emlak vergisi değeri: 200x420.47= 84.094 TL
Toplam bedel: 300.000 84.094= 384.094 TL
Yapı Kayıt Belgesi için ödenecek tutar: 384.094x0.03= 11.523 TL

100 METREKARE ÜZERİNDEKİ 2 KATLI KONUT

Ankara Altındağ Atıfbey Mahallesi Bereket Sokak'ta yer alan 100 metrekare arsa üzerinde 2 katlı ve tamamı konut olan toplam 125 metrekare bina için hesaplama şu şekilde yapılmıştır:
Rayiç değeri: 320 TL
Yapının yaklaşık maliyeti: 125x600= 75.000 TL
Arsa için emlak vergisi değeri: 100x320= 32.000 TL
Toplam bedel: 75.000 32.000= 107.000
Yapı kayıt belgesi için ödenecek tutar: 107.000x0.03= 3.210 TL

ÖDEMELER NASIL YAPILACAK?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, vatandaşın ödeyeceği bedelin yapı tipine göre kademelendirildiğini söyledi. Gürgen barış için yapılacak ödemeyi şöyle anlattı:

* Üzerinde çalıştığımız taslağa göre emlak vergi değeri ve bakanlığın belirlediği bedel toplanıp onun yüzde 3'ü alınacak.

* Bir iki katlı yığma bir yapı varsa biz bunun metrekaresini 600 lira kabul ediyoruz. 100 metrekareden bakınca 60 bin lira. Diyelim ki arsa bedeli de 10 bin, toplamda 70 bin etti. Bunun yüzde 3'üne denk gelen 2100 lira ödenerek yapı kayıtlı hale gelecek.

* Vatandaş müracaatı yapacak, konuttaki balon ödeme gibi parasını biriktirip 31 Aralık'a kadar tek seferde ödeyecek. Başvuru yaptığı an ödemek zorunda değil.

İMARSIZ YAPILARA TAPU VERİLECEK Mİ?

İmar barışı konusuna ilişkin detayları bir açıklama yapan Yıldırım, bunun bir imar affı değil, imar barışı olduğunu belirtti. Yani imarsız, kaçak yapılara normal bir tapu değil bir kayıt belgesi verileceğini açıkladı.

YAPI KAYIT BELGESİ ÜCRET KARŞILIĞINDA VERİLECEK

İmar barışı kaydı sonrasında belirlenen 900 liralık inşaat metrekare fiyatı üzerinden değerleme yapılacak. Başvuruda bulunanlar yapı maliyeti ve arsa emlak değerinin toplamı üzerinde yüzde 3 kayıt bedeli yatırılması öngörülüyor.İmar barışı ile beraber imarsız yapıların kayıt altına alınacağı ve hak sahiplerine Yapı Kayıt Belgesi verileceğini açıklayan Yıldırım, bu belgenin sembolik bir ücret karşılığında dağıtılacağını ifade etti.

"Bunun için sembolik bir ücret alınacak. Bir yapı kayıt belgesi alabilmek için… Bunun emlak değeri, bilinen değeri üzerinden yüzde 3 bir para alınacak. Ayrıca kat mülkiyeti ve tapuya geçtiği zaman da onlara da yine aynı yüzde 3 bir para alınacak. Böylelikle vatandaş oturduğu evinin sahibi olacak. Ve kaçak göçek olmaktan da kurtulacak, rahatlayacak.

Buradan para gelecek. Yani hatırı sayılı bir kaynak oluşacak. Bu kaynağı da deprem dönüşümüne ve bu çarpık yapılaşmaların düzenli, yaşanabilir, okuluyla parklarıyla yaşanır bir kentsel dönüşüm çalışmalarında kaynak olarak kullanacağız. Dolayısıyla buradan gelen para buraya yine alt yapının şehirleşmenin güzelleşmesi için kullanılmış olacak."

BEDELLER KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KULLANILACAK

Yapı Kayıt Belgesi bedeli olarak belirlenen ücretin yeni bir kaynak oluşturacağını belirten, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Vatandaşın evi iş yeri yasallaşıyor. Ekonomik olarak da kullanabiliyor. Bunun karşılığında kredi alıyor. İkinci bir fayda. Konut üzerinden iş yeri üzerinden vergiler alınabilecek. Toplamda bir gelir elde edeceğiz. Öngörülerimiz var ama. Müracaatla birlikte ortaya çıkacak. Bu bedel kentsel dönüşüm için kullanılacak. Buradan elde ettiğimiz geliri belediyelere üç yıl ödemesiz 0 faizle kredi kullandıracağız. Her yıl ortalama 500.000 hane planlıyoruz. Şehirleri dönüştürüyoruz. En az 150 milyar civarında piyasaya para gelmesini bekliyoruz." dedi.

İmar Barışı'na üç günde 188 bini aşkın online başvuru yapıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İmar Barışı düzenlemesi kapsamında Yapı Kayıt Belgesi almak için e-Devlet üzerinden başvuran yapı sahibi sayısının ilk üç günde 188 bin 571'e ulaştığını bildirdi.

Bakan Özhaseki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakanlıkça uygulamaya konulan ve son dönemde vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği İmar Barışı düzenlemesinde başvuruların 8 Haziran itibarıyla e-Devlet üzerinden alınmaya başladığını hatırlattı.

Bu kapsamda İmar Barışı düzenlemesinden yararlanmak isteyenlerin sayısının, her geçen gün arttığını vurgulayan Özhaseki, "İlk üç günde uygulamaya başvuran vatandaşların sayısı dikkat çekici noktaya ulaştı. e-Devlet'ten sisteme ilk üç günde 171 bin 638 konut sahibi, 16 bin 933 de iş yeri sahibi başvurdu. Böylece İmar Barışı düzenlemesiyle Yapı Kayıt Belgesi için müracaat eden vatandaşların sayısı 188 bin 571'e ulaşmış oldu." diye konuştu.

İmar Barışı düzenlemesine başvuruda bulunmak isteyen vatandaşların e-Devlet sistemi üzerinden rahatlıkla başvurularını tamamlayabileceklerini aktaran Özhaseki, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinin de vatandaşlara bu süreçte yardımcı olacağını dile getirdi.

Özhaseki, vatandaşları uyardı

Özhaseki, vatandaşlara söz konusu başvurulara ilişkin, "Büro açarak, yönlendirmek isteyenlere vatandaşlarımız itibar etmesinler. Kendileri isterlerse doğrudan internet ortamında sisteme girebilir, il müdürlüklerimize gidebilir, ilçelerde de tapu müdürlüklerimize giderek, oradan yardım alabilirler." uyarısında bulundu.

Başvurularda İstanbul için farklı bir yol izlediklerini anlatan Özhaseki, "İstanbul'da 40 yerde bürolar açtık. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin sosyal tesislerini kullanıyoruz. Adresler belli. Vatandaşlar kendi ilçesinde memurlarımız vasıtasıyla müracaat edebilirler." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

İmar Barışı başvuruları son gün ne zaman? 2018 İmar Barışı başvurusu nasıl yapılır?
VakıfBank'tan KOBİ’lere 4 ay ertelemeli kredi: Şimdi al 2019'da öde

Ekonomi Haberleri