Başbakan Binali Yıldırım'ın İmar barışı 2018 ile ilgili yaptığı açıklamalardan sonra milyonlarca vatandaş İmar barışı nedir, İmar barışı ne zaman çıkacak, kimler yararlanacak gibi soruların yanıtını merak ediyor. Yıldırım'ın açıklamalarından sonra Tapusu olmayana yapı kayıt belgesi verileceği açıklandı. Bakanlık'tan yapılan son dakika açıklamasında İmar barışı kapsamında neler var ve imar barışı ücreti ne kadar olacak sorularının yanıtıda kesinleşti.
Başbakan Yıldırım, mülkiyet sorunuyla ilgili geçen hafta bir açıklama yapmıştı. Bu açıklamalardan sonra tapusu olmayan ama binası olan vatandaşlar İmar Barışı'nı merak etmeye başladı. Peki ama İmar Barışı kapsamları neler? İmar Barışı nedir? İmar Barışı ücretleri ne kadar? İmar Barışı neden önemli? İmar Barışı'ndan kimler yararlanabiliyor? İmar Barışı ne zaman çıkacak? İmar Barışı'ndan kaç bina yararlanacak? İmar Barışı hangi binaları kapsıyor? İmar Barışı ücretleri ne kadar? gibi sorularınızın yanıtlarını sizler için derlediğimiz haberimizde bulabilirsiniz.
Başbakan Yıldırım, mülkiyet sorunuyla ilgili, "Mülkiyet sorunu var. Başka ne sorun var, bazıları da imar almış ama imara uygun yapmamış. İlaveler var, uygunsuzluklar var. Başka ne var, bu yapıların yapılmış tabii mülkiyet sorunu olduğu için arsa gözüküyor, tapusu yok Tapuyu nasıl alacak, hem imarı yok hem arsa kendisinin değil. Bütün bu konulardan dolayı, ne ortaya çıkıyor. Vatandaş su alamıyor, elektrik alamıyor, doğalgaz bağlatamıyor, yapıyorsa da suç işlemiş oluyor, kaçak.
TAPUSU OLMAYANLARA BELGE VERİLECEK
Örneğin, geçen ben Gebze'ye gittim. Yavuz Selim Mahallesi'nde, İzmir Buca, İstanbul Sarıyer, Beykoz, Karabağlar... Yani Türkiye'nin büyükşehirlerinde çok fazla bu sorun ama küçük şehirlerde de var. Olmayan şehir yok. Bütün bu sorunlar üzerinde aylarca çalışıldı. Ne yapacağız burada, bir yapı kayıt belgesi vereceğiz. Çevre Şehircilik Bakanlığı tespitini yapıp belge verecek.
Sonra bu yapı kayıt belgesi, daha sonraki imar alımlarında işe yarayacak veya kentsel dönüşüme gidecekse o zaman öncelik tanınacak veya tapu verileceği zaman da bu belge aranacak. Vatandaş elindeki malıyla rezil olmuş vaziyette, niye çünkü elinde imar yok. Bu bir imar barışıdır." dedi.
İMAR BARIŞI NEDİR?
Mülkiyet ve imar sorunu olan, imar almadan yapılan yapılar veya imar alınmış ama daha sonra eklentiler yapılmış yapılar için getirilen barış planıdır.
İmar Barışı planı vatandaşın yıllardır oturduğu yerlere meşruiyet kazandıracak. Yapılacak değişiklik ile vatandaşa yapı kayıt belgesi verilecek.
Böylece vatandaş ve devlet arasında bir uzlaşma süreci başlamış olacak. Daha sonra vatandaş eğer yerini yıkıp yeniden yapmak istiyorsa belediyelere uygun imar planını onaylatacak ve projesini sonra yapacak. Kentsel dönüşüm teşvik edilecek..
İMAR BARIŞINDAN KAÇ BİNA YARARLANACAK?
Büyükşehirler başta olmak üzere yapılmış ve bir türlü kullanım, ruhsat ve imar izni alamamış tahminen 12-13 milyon civarında konut bulunuyor. İmar Barışı bu konutların tamamını kapsayacak.
İMAR BARIŞI HANGİ BİNALARI KAPSIYOR?
Ülkemizde 2017 yılından önce yapılmış ve bu durumda olan tüm binalar şehir, kat büyüklüğü, metrekare gibi herhangi bir şarta bakılmadan kapsam içerisinde olacak.
İMAR BARIŞI NASIL SAĞLANACAK?
İmar Barışı kapsamında çürük olmayan iskansız yapılar kayıt altına alınacak ve bu binalara iskan verilecek. İskan bina inşaat maliyetinin yüzde 3'ü karşılığında olacak. Yani 100 metrekare bir daire için ortalama 1800 ile 2500 arasında bir maliyet hesabı var.
İMAR BARIŞI İÇİN BAŞVURULAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Başbakan Yıldırım düzenlemenin 10 gün içerisinde tamamlanacağını açıkladı. İmar Barışı için son tarih 31 Aralık 2018 olarak açıklanırken, Bakanlar Kurulu'nun bu süreyi 1 yıl uzatma hakkı olacak.
İMAR BARIŞI BAŞVURULARI NEREYE YAPILACAK?
İmar Barışı başvuruları e-devlet üzerinden yapılabilecek.
İMAR BARIŞI ÇIKTIKTAN SONRA CEZALAR NE OLACAK?
Yapı Kayıt Belgesi imar açısından ekstra bir hak sağlamayacak ama açılan ceza davalarının düşecek. Yıkım kararları ve idari para cezaları iptal edilecek. Geçici olarak elektrik, su ve doğalgaz bağlanacak.
İMAR BARIŞINDAN ELDE ESİLECEK GELİR NEREDE KULLANILACAK?
Mevzuata aykırı bulunan binaların tamamı için imar barışından yararlanılması halinde 27 milyar; bunların yüzde 80'inin kat mülkiyetine geçmesi halinde de ilave 21.6 milyar lira olmak üzere toplam 48.6 milyar lira gelir elde edilecek.
Tüm binalar için imar barışından yararlanılması halinde 38.1 milyar lira gelir sağlanacak. Bu binaların yüzde 80'inin kat mülkiyetine geçmesi durumunda ilave olarak 30.5 milyar lira gelir elde edilecek. Böylece ikinci senaryoda öngörülen toplam gelir 68.6 milyar liraya ulaşacak.
İMAR BARIŞIYLA KENTSEL DÖNÜŞÜM NASIL OLACAK?
İmar Barışı'nın gelmesi ile birlikte vatandaş cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek. Kentsel dönüşümde yapı kayıt belgesi aranacak. İmar Barışı ile elde gelir kentsel dönüşüm uygulamalarında kullanılacak. Bu kaynakla birlikte belediyelere sıfır faizli kredi kullandırılacak.Vatandaşın kullandığı kentsel dönüşüm kredilerinde 1-2 puanlık faiz indirimi sağlanacak.
İMAR BARIŞINDAN EN ÇOK HANGİ İL VE İLÇELER YARARLANACAK?
İmar Barışı'ndan en çok yararlanacak ilin İstanbul, ilçenin ise Güngören olması bekleniyor. Güngören ilçesinde 288 bin adet, Esenler ilçesinde 285 bin adet ve Üsküdar ilçesinde 208 bin adet ruhsatsız yapı stoğu var.
İMAR BARIŞINDAN DENETİM FİRMALARI NE KADAR ÜCRET ALACAK?
Yapı denetim firmaları için ayrı bir havuz oluşturulacak. Havuzdan kura ile seçilen yapı denetim firmalarının ücretleri müteahhitler tarafından ödenecek. Havuzda şu an için bin 644 yapı denetim firması bulunurken, denetim firmalarının müteahhitlerden alacağı bedel, bina maliyetinin yüzde 1.5'ini geçemeyecek.
Başbakan Binali Yıldırım'ın İmar barışı 2018 ile ilgili yaptığı açıklamalardan sonra milyonlarca vatandaş İmar barışı nedir, İmar barışı ne zaman çıkacak, kimler yararlanacak gibi soruların yanıtını merak ediyor. Yıldırım'ın açıklamalarından sonra Tapusu olmayana yapı kayıt belgesi verileceği açıklandı. Bakanlık'tan yapılan son dakika açıklamasında İmar barışı kapsamında neler var ve imar barışı ücreti ne kadar olacak sorularının yanıtıda kesinleşti.