Ramazan'a günler kala vatandaşlar ilk sahur, oruç ve iftar hangi güne denk geliyor merak etmeye başladı. Haberimizde 2018 Ramazan ne zaman başlayacak sorusunun yanıtını ve Ramazan'a dair tüm detayları bulabilirsiniz. Ramazan hazırlığı yapanlar google gibi arama motorları aracılığı ile sahur, oruç ve iftar günlerini, saatlerini araştırıyor. Ramazan ve oruç ile lgili tüm merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz.
İlk sahur, oruç ve iftar hangi güne denk geliyor ve 2018 Ramazan ne zaman başlayacak soruların yanıtı 2018 Dini takviminde. Bu yıl Ramazan ayı 16 Mayıs 2018 tarihinde başlayacak. İlk teravih namazı da 15 Mayıs akşamı kılınacak. İlk sahur 15 Mayıs’ı 16 Mayıs’a bağlayan gece yapılacak. İlk iftar 16 Mayıs’ta idrak edilecek. Ramazan, Hicrî Takvim’e göre 9. ay ve İslam dininin inancına göre Hz. Muhammed’e Kuran-ı Kerim ayetlerinin inmeye başladığı, aynı zamanda Müslümanlarca oruç tutulmaya başlanılan aydır. Bu ayda oruç tutmak İslam’ın beş şartından birisidir. Ayın hilal görünümünün ilk görülüşünden itibaren 29 veya 30 gün boyunca Ramazan’ın sürdüğü hadislerden alıntılanarak hesaplanmıştır.
2018 KADİR GECESİ NE ZAMAN?
Ramazan ayının 27. gecesi İslam âleminde Kadir Gecesi olarak bilinir ve kutlanır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı 2018 yılı dini günler takvimine göre İslam aleminin en kutsal gecesi olan Kadir Gecesi bu yıl, 10 Haziran Pazar günü idrak edilecek.
RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?
Üç gün sürecek Ramazan Bayramı’nın ilk günü 15 Haziran Cuma gününe denk gelecek.
RAMAZANA GÜNLER KALA KURUYEMİŞ FİYATLARI FIRLADI
Ramazan ayı yaklaşırken, kuru yemiş fiyatları tavan yaptı. İncir, Antep fıstığı ve bademin fiyatı neredeyse yüzde 100 arttı.
Tüm İslam alemi, 15 Mayıs'ı 16' Mayıs'a bağlayan gece sahura kalkacak. Ramazan ayında sahurda ve iftarda yemek sonrası en çok tüketilen yiyeceklerin başında gelen kuru yemişlerde fiyat bu sene iyice arttı. İftar sofralarının vazgeçilmezi olan hurmada yaklaşık 10 liralık bir artış yaşanırken, incir, Antep fıstığı ve badem de ise fiyatlar neredeyse yüzde 100 yükseldi.
ACVE HURMASININ KİLOSU 110 LİRA
Bu seneki hurma fiyatları hakkında bilgiler veren aktar Recai Doğanay, “Piyasalarda bir dengesizlik söz konusu. Dışarıdan gelen hurma grubunda biraz artış var. Fiyatlara geçen yıla oranla 10 lira gibi bir zam geldi. Dalda satılan Tunus, İran, Irak, Safavi, Suavi, Medine Mebrum, Meşruk gibi 30'a aşkın hurma çeşidi var. Bunlardan en pahalısı Acve hurması. Acve hurmasını daha çok sağlık açısından ve dini boyutuyla satın alıyorlar. Çekirdeğinde Allah'ın 99 adı yazdığı rivayet ediliyor. Acve hurmasının kilosu 110 liradan satılıyor. Ramazan'da ise en çok Medine Mebrum hurması satılıyor. Kilosu ortalama 50 liradan satılıyor. En ekonomik hurma ise İran hurması. Kilosu 10 liradan satılıyor” dedi.
ANTEP FISTIĞI, BADEM VE İNCİR ZAM ŞAMPİYONU
Geçen seneye oranla oldukça zamlanan kuru yemiş çeşitleri hakkında da bilgiler veren Doğanay, “Ramazan'da tüketilen kuru yemiş fiyatlarında da bir dengesizlik söz konusu. Kayısının kilosu 25 TL. İncir bu sene çok yüksek fiyatta seyrediyor. Geçen sene 20 TL olan kuru incirin kilosu bu sene 45 TL'ye çıktı. Dağ inciri dediğimiz incire 25 lira gibi bir zam geldi. Kuru üzümün fiyatı değişmedi. Kilosu 19 TL'den satılıyor. Badem gibi ithal ürünün fiyatı geçen sene 30 liraydı, bu sene 45 liraya çıktı. Antep fıstığında büyük bir artış var. Antep fıstığının içinin fiyatı geçen sene 100 TL'ydi, bu sene 200 TL'ye çıktı. Fındıkta kilo değişmedi. Kilosu 30 liradan satılıyor” diye konuştu.