Hızla gelişen teknoloji yepyeni meslek alanları oluşturmaya devam ediyor. Gelişen teknoloji en çok iletişim dünyasını etkiledi. Tercih döneminde öğrencilerin en çok tercih ettiği bölümlerden biri de İletişim Fakülteleri.
İletişim Fakültesinin tercih edecek adaylara önerilerde bulunan Prof. Dr. Ali Mural Vural, Teknolojinin iletişim sektöründeki bütün meslekleri etkilediğini ve özellikle dijital teknolojiyi kullanan kişilerin iletişim alanında çok daha rahat iş bulabildiğini söyledi. Ayrıca gelişen teknolojinin sadece bir araç olduğunu vurgulayan Vural, bu aracın içine sağlam düşünceyi, hikayeyi, argümanı, bilgiyi, haberi koyamayan bir iletişimcinin sektörde yol almasının da mümkün olamayacağını belirtti.
Yeni medyada içerik üretme sıkıntısı var!
İletişim alanının son 25 yılda çok büyük bir değişim yaşadığını belirten Vural, yeni teknolojiler sayesinde herkesin iletişimci olduğunu ama üretilen içeriğin çok anlamlı olmadığını şu sözlerle ifade ediyor:
"İletişim teknolojisinde ve araçlarında, daha önce hiç görülmediği kadar hızlı bir değişime tanık olduk son 25 yılda. Artık bu teknolojiyi, hızı ve değişimin sürekli olacağını, yeni bir şeyin nasılsa çok yakın zamanda geleceğini anlayıp, buna alışarak, üstelik bunu beklemeye ve talep etmeye başladığımızda, gördük ki kültür de anlayış biçimleri de hızla değişiyor. Bu da bildik iletişim yöntemlerini, anlayışlarını, medyayı, içeriği aslında bir bütün olarak değiştiriyor. Artık herkes bir gazeteci, herkes bir kameraman, herkes kendi filminin ya da belgeselinin yönetmeni. Herşey basit, kolay ve ucuz. Ne var ki gözden kaçan bir şey var: İçerik. İşte o yok. Anlamlı, içerikli, derinlikli olan hiçbir şey yok. Ne haberde, ne filmde…"
İletişim dünyasının yeni aktörleri: Dijital iletişim uzmanları
Teknolojinin iletişim sektöründeki bütün meslekleri etkilediğini ifade eden Vural, özellikle dijital teknolojiyi kullanan kişilerin iletişim alanında çok daha rahat iş bulabildiklerini söylüyor:
"İletişim teknolojisinde yaşanan bu değişim yepyeni bir kültürü, anlayışı getirdi. Herkesin hızlı ve kolay bilgiye erişimini sağladı. İletişim mesleği ile onun alt kollarının tümü doğal olarak bu yeni mecrayı kendine meslek alanı olarak belirlemek durumunda. Bu nedenledir ki sosyal medya, digital iletişim alanında uzmanlaşmış kişiler, geleneksel muhabirden çok daha fazla ücret alabiliyor, tatmin yaşıyor ve keyifli. Dijital teknolojiyi bilmek, buna göre bilginin servisini yapabilmek, buna göre izlemeler oluşturmak ve hızlı dönüşler gerçekleştirmek yeni iş süreçlerini, bilgi ve beceriyi oluşturuyor."
Teknoloji sadece araç önemli olan özgün içerik üretimi
İletişim alanında kariyer yolculuklarını şekillendirmek isteyen öğrencilere Vural şu tavsiyelerde bulunuyor:
"İletişim tüm dijital alt alanları yeni bir uygulama alanıdır elbette öğrencilerimiz için. Ne var ki burada gözardı edilen çok önemli bir konu var. Bu teknolojik araçlar sadece bir araç. Bunları iyi kullanmak, bunlara taklalar attırmak bir yere kadar alkış alır ama eğer o yoksa, sonra biter. O dediğim de içeriktir. Halen daha eğer iyi soru soramıyorsan, eğer halen daha iyi gözleyemiyorsan, kitap okumuyorsan, toplumsal okuma yapamıyorsan, derinliğe, derinlikli bir dünya görüşüne sahip olamıyorsan, kullandığın araç sadece bir araçtır ve biter, biterken seni de bitirir. Bu aracın içine ya da bu araç aracılığıyla eğer o sağlam düşünceyi, hikayeyi, argümanı, bilgiyi, haberi koyamıyorsan, ne kadar teknolojiye hakim olursan ol, bir anlamı yoktur. Öğrencilerime de sektörün genç adaylarına da ya da profesyonellerine de söylediğim budur. Daha önce geleneksel medyada içerik üretemeyen adamın dijitalde olunca üretebileceğini sanmak, güzel bir hikayenin sadece ilk paragrafıdır."
İyi olan her zaman iletişim alanında fark yaratır
İletişim dünyası günden güne gelişiyor, her gün yeni iş kolu ortaya çıksada Türkiye'de iletişim sektöründe iş bulmak en büyük sıkıntılardan biri. İletişim sektöründe kariyer yapmak isteyen öğrencilere önerilerde bulunan Vural şunları söylüyor:
"Üniversite ve özellikle iletişim gibi alanlarda alınan eğitimin artık yalnızca spesifikleşmiş bir mesleki karşılığı yok. Sosyal alanda her işi göğüsleyip yapabilme bilgi ve becerisini kazanma meselesidir günümüzün konusu. Mış gibi yapmadan, o işi alıp yapıp sonunu getirebilme işidir. Başta Kamuoyu Araştırmaları olmak üzere her tür araştırma, eğilim belirleme çalışması yapan şirketler, tasarımıyla, içerik oluşturma, içerik yönetimi, servisi ve takibiyle tüm dijital dünya, dijital araştırmalar, her boyutuyla dijital medya ve herşeye rağmen halen daha geleneksel medya, her zaman iyi olana, donanımlı olana ve heyecanlı kişiliklere kapısını açar."
Geleceğin meslekleri: Sosyal medya uzmanlığı, dijital marka yöneticiliği...
İletişim alanında gelecek vaad eden meslekleri Vural şöyle sıralıyor:
"Yakın planda görünen o ki özellikle sosyal medya uzmanlığı, dijital dünyada marka yöneticiliği, bloger takımlarında içerik geliştirici ve araştırmacı olarak yer almak bundan sonra aranan meslekler olacak. Hemen yazar olunmaz ama bir yazar ile birlikte çalışılabilinir. Hemen araştırmacı olunamaz ama bir araştırma takımında yer alınabilinir. Dolayısıyla, bu meslekler yeni birer alandır. Ancak bu meslekleri de daha en başta içini doldurmadan, hakkını veremeden, sadece kişisel bir ifade ve tatmin ortamı olarak kullananlar çok. İşte o derinlikli görüş, bilgi, duygu ve okumanın gereği de ihtiyacı da zaten tam da burada ortaya çıkıyor bir kez daha. Bu anlamda derinlikli bilgi, dünya görüşü ve “okuma” becerisine olan ihtiyaç, teknoloji, araçlar değişse de değişmeyecek hakikattir."