İlerleme değil ‘gerilim’ raporu

Türkiye ile Avrupa arasındaki ilişkiler en gerilimli dönemlerini yaşıyor. AB ilerleme raporunun açıklanmasından önce Türkiye raportörü Piri’nin “İlişkileri dondurmak vereceğimiz tek yanıt” tehdidi gerilimi daha da tırmandırdı. Raporda Türkiye’ye eleştiriler kadar övgüler de yer aldı.

Türkiye ile Avrupa arasında şiddeti giderek artan gerilim dün zirveye ulaştı. Oldukça sert ifadelerin yer aldığı AB Türkiye ilerleme raporunun açıklanmasından hemen önce konuşan AB Türkiye raportörü Kati Piri  Türkiye’nin “Avrupa itibarını kaybetti” açıklamasına cevap verdi. Piri, “İlişkileri dondurmak vereceğimiz tek yanıt” dedi. Bu açıklamanın ardından Avrupa Birliği Türkiye İlerleme Raporu yayımlandı. 102 sayfalık raporda, Türkiye, darbe girişimi sonrası FETÖ karşı aldığı önlemler ve PKK ve destekçileriyle mücadeledeki eylemleri nedeniyle eleştirilirken, IŞİD’le mücadelesi dolaysıyla övüldü. Rapordan öne çıkan başlıklar şöyle oldu:

DARBENİN ÜSTESİNDEN GELDİ: Raporunun başında, darbe girişiminden bahsedilerek Türk Hükümeti’nin tüm Türk siyasi yelpazesi ve toplumun desteğiyle darbenin üstesinden geldiği vurgulandı.

FETÖ TANIMI YER ALMADI: Raporda, “Gülen Hareketinin” terör örgütü ilan edildiği belirtilse de, Fetullahçı Terör Örgütü tanımına hiç yer verilmedi. OHAL ilani ve geniş tutuklamalar eleştirildi. Medya kurumlarına el konulup kapatılmasına dikkat çekildi.

HDP’LİLERİN TUTUKLANMASI: “Eş başkanlar dahil HDP üyelerinin tutuklanması çok ciddi endişe konusudur. Güneydoğudaki durum, Türkiye’nin karşı karşıya olduğu en ciddi sıkıntılardan biridir. Güneydoğu’daki süreç ancak siyaseten çözülebilir” ifadesi kullanıldı.      

YARGI BAĞIMSIZLIĞI: Yargının bağımsızlığı konusunda, kötüleşme görüldüğü ileri sürüldü. İfade özgürlüğünde de ciddi şekilde kötüleşme görüldüğü savunuldu.

TERÖRLE MÜCADELE: Türkiye’nin birçok kez PKK ve IŞİD’in saldırılarına hedef olduğu, AB’nin bu terör eylemlerini kınadığı kaydedildi. Türkiye’nin kendini savunma hakkı olduğunun altı çizildi ancak bu konudaki önlemlerin orantılı olması gerektiği savunuldu.

IŞİD İLE MÜCADELE: Raporda Türkiye’nin mücadeleye katkısı övüldü. Sığınmacılar konusunda ‘benzeri görülmemiş şekilde insani yardım sağlamayı sürdürdüğü’ vurgulandı.

VİZE SERBESTİSİ: Vize serbestisinin sağlanabilmesi için Terörle Mücadele Kanununda değişiklik dahil eksik 7 kriter bulunduğu belirtildi.      

KIBRIS GÖRÜŞMELERİ: Türkiye’nin Kıbrıs’ta bir çözümün bulunmasına yönelik görüşmeleri desteklemeye devam ettiği belirtilerek, Ankara’nın bu konudaki taahhüdü ve bağlılığının hayati önemini koruduğu yazıldı.      

NORMALLEŞME SÜREÇLERİ: İsrail, Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi övüldü.

BRÜKSEL/AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

AB'den şaşırtan Türkiye raporu!

Dünya Haberleri