İl il lise boş kontenjanları 1. nakil döneminin 29 Ağustos'ta başladı ve başvurularda son gün 2 Ağustos cuma günü. Haberimizde yerel yerleştirme ile öğrenci alan liselerin boş kontenjanlarını hem de merkezi yerleştirme ile öğrenci alan okulların boş kontenjanlarını bulabilirsiniz. 4 aşamalı LGS nakil süreci başladı. İl İl LGS boş kontenjanlar listesi de yerleştirme sonuçlarından sonra belli oldu. 2019 eğitim yılında vatandaşlar MEB tarafından açıklanan 'Hangi liselerde boş kontenjan var?' sorusunun yanıtını merak ediyor. LGS 3. nakil döneminin başlaması ile birlikte öğrenciler gözünü LGS boş kontenjanlar listesine çevirdi İşte il il LGS boş kontenjanları listesi hakkındaki son dakika açıklamalar...
LİSE NAKİL İŞLEMLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?
29 Temmuz - 02 Ağustos 2019 Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Tercih Başvurularının Alınması
05 Ağustos 2019 Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Sonuçlarının ilanı
05-08 Ağustos 2019 Yerleştirmeye Esas 2. Nakil Tercih Başvurularının Alınması
10 Ağustos 2019 Yerleştirmeye Esas 2. Nakil Sonuçlarının İlanı
2019 LGS tercih sonuçlarının ardından LGS boş kontenjanların listesi açıklandı. Liseye gidecek öğrenci velilerin gözü merkezi yerleştirme ve yerel yerleştirmede boş kalan lise kontenjanlarında. Öğrenciler ve veliler için l İl LGS boş kontenjanları listesi çok önemli. Çünkü yerleştirme sonuçlarından memnun kalmayan ve bir liseye yerleştirilemeyen öğrenciler ve veliler nakil işlemlerine başvurarak boş kontenjanı olan okullara geçiş yapmaya hazırlanıyor.
2019 tarihinde LGS tercihlerini yapan binlerce öğrenci yerleştirme sonuçlarına 5 Ağustos'ta erişebilecek. Bu sene ikinci kez uygulanan Liseye Geçiş Sınavının yerleştirme sonuçlarına göre öğrenciler istedikleri liselere yerleştirilmeye çalışılacak. MEB tarafından açıklanacak 2019 LGS boş kontenjan listesi nakil için başvuracaklar tarafından merakla bekleniyor. MEB'in açıkladığı listede hangi liseler boş kaldı ve illere göre lise boş kontenjan listesi haberimizde...
YEREL YERLEŞTİRME İLE ÖĞRENCİ ALAN LİSELERİN BOŞ KONTENJANLARI İÇİN TIKLAYIN
Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardaki boş kontenjanları görebilmek için öğrencinin TC numarası ve okul numarası gerekmektedir.
2019 LİSE BOŞ KONTENJAN LİSTESİ AÇIKLANDI
Lise boş kontenjan listesi açıklandı. Her nakil dönemi lise boş kontenjanları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanıyor. Yerleştirme sonuçlarından sonra LGS boş kontenjanlar ve taban puanları da belli oldu. Şimdi hem merkezi yerleştirme hem de yerel yerleştirme ile boş kalan lise boş kontenjanlarını öğrenci velileri takip ediyor. Öğrencilerde nakil tercihinde 3 lise sınırı kaldırıldı ve öğrenciler 5 lise tercihi yapılabiliyor. Ayrıca yerleştirme önceliklerinde de düzenleme yapılmış ve okulda bulunuşluk yılı çıkarılmış. Yani ilk öncelik kayıt alanından ve okulunun kayıt alanından tercih yapan öğrenciye ardından da ortaokul başarı puanına verilmiş.
MEB duyurusunun ardından aşağıdaki linke tıklayarak merkezi yerleştirme ile öğrenci alan okulların boş kontenjanları listesini sorgulayabilirsiniz.
LİSE BOŞ KONTENJAN VE TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYIN
2019 YERLEŞTİRMEYE ESAS NAKİL BAŞVURU KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN
LİSE YERLEŞTİRME SONUÇLARI AÇIKLANDI
Liselere yerleştirme sonuçları Milli Eğitim Bakanlığının "www.meb.gov.tr" internet adresinden açıklandı.
LGS TERCİH SONUÇLARINI NERELERDEN ÖĞRENEBİLİRSİNİZ?
2019 LGS tercihleri ile yerleştirme yapılacak okullar ve kontenjanları http://www.meb.gov.tr veya https://eokul.meb.gov.tr internet adresinden yayımlandı.
2019 LGS YERLEŞTİRME SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN
NAKİL BAŞVURU KILAVUZUNDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER
Bakanlığın yayımladığı ‘Yerleştirmeye Esas Nakil Kılavuzu'nda farklı okul türü seçme gibi kriterlerin kaldırıldığı, nakillerde en fazla 3 olan tercih sayısı, 5'e çıkarıldığı görüldü.
Yeni sistemde en çok tartışılan konulardan biri de ‘kayıt alanı'nda istediği okul türü az olan öğrencilerin komşu bölgeden okul seçebilmek için istemediği okul türünü de tercih listelerine yazmak zorunda kalmasıydı. Çünkü öğrencinin, ‘kayıt alanı'ndan en az 3 okul yazma zorunluluğu vardı. Kayıt alanında bir Anadolu lisesi bulunan öğrenci, komşu kayıt alanından tercih yapabilmek için meslek ya da imam hatip lisesi yazmak zorunda kalıyordu. Yerleştirme kılavuzunda açıklanan nakil sürecinde adrese dayalı okullara tercihte bulunan ve ilk yerleştirmede girenlerin, kayıt alanından okul ve farklı lise türü yazma zorunluluğu bulunmuyordu. Yeni kılavuzda da bu değişmedi. Ancak tercihlerine yerleşemeyenler, nakillerde ilk ikisini ‘kayıt alanı'ndan seçmek koşuluyla en fazla üç okul tercihinde bulunabilecekti. Aynı okul türünden ise (Anadolu, mesleki ve teknik Anadolu, Anadolu imam hatip) en fazla iki lise yazabilecekti. Yapılan değişiklikle bir kolaylık getirildi. Yerleşemeyenler, ilki kayıt alanından olmak kaydıyla en fazla 5 okul tercih edebilecek. Tercih yapan öğrencilerin farklı okul türü seçme zorunluluğu olmayacak.
Hürriyet'ten Esra Ülkar'ın haberine göre, bir başka önemli değişiklik ise yerel yerleştirmede eşitlik durumunda bakılan kriterlerde oldu. Yerel yerleştirmede eşitlik halinde sırasıyla adres, ortaokullarda bulunuşluk, tercih önceliği, Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP), devam-devamsızlık gibi kriterlere bakılıyordu. Yeni kılavuzda, ‘ortaokullarda bulunuşluk' ve ‘tercih önceliği' kriterine yer verilmedi. 30 Temmuz'da yerleştirme sonuçları açıklandığında bazı öğrencilerin, okullarının ismi değiştiği ya da birleştiği için yeni öğrenci gibi sayıldığı, ‘ortaokullarda bulunuşluk' kriteri nedeniyle mağdur olduğu ortaya çıkmıştı.
Yerel yerleştirmede okul başarısının (OBP) dördüncü kriter olması çok eleştirilmişti. Okul puanı yüksek öğrenciler açıkta kalarak, daha düşük puanlı öğrenciler yerleşmişti. 90'ların üzerinde okul puanı olanların hatta okul birincilerinin açıkta kalması üzerine aileler tepki göstermişti. Nakil kılavuzunda ‘ortaokullarda bulunuşluk' ve ‘tercih önceliği' kriterinin çıkarılmasıyla OBP ikinci kriter oldu. Yerleştirmelerde adresin ardından okul puanına bakılacak.
NAKİLLER DÖRT DÖNEM OLARAK YAPILACAK
Toplam 4 dönemde yapılacak nakil başvuruları şu tarihlerde yapılacak:
29 Temmuz - 02 Ağustos 2019 Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Tercih Başvurularının Alınması
05 Ağustos 2019 Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Sonuçlarının ilanı
05-08 Ağustos 2019 Yerleştirmeye Esas 2. Nakil Tercih Başvurularının Alınması
10 Ağustos 2019 Yerleştirmeye Esas 2. Nakil Sonuçlarının İlanı
Başvurular saat 17.00'ye kadar alınacak.
Her dönemde öğrenciler yerel yerleştirme ve merkezi sınavla alan okullar için en fazla 5'er okul seçebilecek. Tercihler, boş kontenjana bakılmaksızın bir ortaokul müdürlüğüne başvurarak yapılabilecek. Merkezi sınavla bir okula yerleşenler nakil süresinde tekrar yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okulları tercih etmeyecek. Ancak yerleşemeyen öğrencilerin, sınavla öğrenci alan okul grubundan tercihte bulunabilmesi için yerel yerleştirme tercihi yapması zorunlu olacak. Yerleştirmeye esas nakil başvuruları, tercih edilecek okulun boş kontenjanına bakılmaksızın herhangi bir ortaokul veya imam hatip ortaokulu müdürlüğüne yapılabilecek. İşlemler, okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacak.
GEÇEN YIL ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 98,5'İ YERLEŞTİ
Geçtiğimiz yıl tercihte bulunan 1 milyon 12 bin öğrenciden 873 bin 472'si sınavsız, 123 bin 287'si sınavlı okullara olmak üzere 996 bin 759'u kayıt hakkı kazandı. Böylece tercih yapan öğrencilerin yüzde 98,5'i istediği bir ortaöğretim kurumuna yerleşti.