İtalya’nın Sicilya adasında düzenlenen G7 liderler zirvesi sona erdi. iki gün süren zirvede, terörle mücadele konusunda ortak bildiri imzalayan liderler, iklim değişikliği konusunda ABD Başkanı Donald Trump’a takıldı. G7 zirvesinin son adresi, Afrika’dan Avrupa’ya kaçak geçişlerin varış noktası, Sicilya adasındaki Taormina kenti oldu.ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya ve Kanada’dan oluşan dünyanın en sanayileşmiş yedi ülkesinin liderleri iki günlük zirvede terörle mücadeleden göçmen krizine, serbest ticaretten tartışmalı iklim değişikliğine kadar bir çok konu masaya yatırdı. ABD’nin iklim değişikliğiyle mücadeleyi öngören 2015 Paris Anlaşması konusundaki tutumu, zirve sonunda imzalanan bildiriye de girdi. Ortak bildiride “ABD iklim değişikliği ve Paris Anlaşması’yla ilgili politikalarını gözden geçirme sürecindedir, bu konulardaki görüş birliğine katılacak konumda değildir” dendi. ABD Başkanı Donald Trump ise iklim değişikliği ile ilgili mesajını sosyal medya üzerinden verdi. Trump, Twitter paylaşımında Paris Anlaşması konusundaki kararını gelecek hafta vereceğini açıkladı. Trump, seçim kampanyası süresince ABD’nin Paris İklim Anlaşması’ndan çıkacağını öne sürmüştü.
Zirveyi izleyen uzmanlar da, anlaşmazlıkların ağırlıklı olarak Trump liderliğindeki ABD’den kaynaklandığını belirterek G7’nin fiilen G6 haline geldiği yorumunu yaptı. Öte yandan ABD Başkanı, bir geleneği daha yıkarak zirve sonunda basın toplantısı yapmadı. Trump, gazetecilerle konuşmayan tek G7 lideri oldu.
ABD KATKISI BEKLİYORUZ
Ev sahibi İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, toplantının sonucuna ilişkin basın toplantısı düzenledi. G7 Zirvesi’nin daha zor geçeceği düşüncesi olmasına karşın zirvede açık ve samimi şekilde her konunun ele alındığını aktaran Gentiloni, katılımcılar arasında ciddi bir ayrılık oluşmadığını söyledi. Taormina’daki zirvede yoğun ve gerçek tartışmaların yaşandığını vurgulayan Gentiloni, G7’nin, sorunların çözüldüğü bir forum olmadığına vurgu yaptı. Gentiloni, orta vadede Afrika ve iklim değişikliği üzerine çalışmaya ihtiyaç olduğunu ifade etti ve ekledi: Paris İklim Anlaşması’nda ABD’nin katkısını bekliyoruz.”
Bu arada zirveye katılan ülkelerle ABD arasında küresel ısınma konusunda derin görüş ayrılıklarının yaşandığını belirten bir diğer isim Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron oldu. Macron şu ifadeleri kullandı: “Donald Trump’a, ABD’nin Paris İklim Anlaşması taahhütlerine uymasının çok önemli olduğunu söyledim. Trump pragmatik bir lider ve ABD’nin Paris İklim Anlaşması içinde kalacağını ümit ediyorum.”
6’YA KARŞI 1 DURUMU VAR
Almanya Başbakanı Angela Merkel de G7 zirvesinde iklim değişikliği ile ilgili tartışmanın ‘tatmin edici olmaktan bir hayli uzak olduğunu’ söyledi. Basın mensuplarına bir açıklama yapan Merkel “Burada 6’nın 1’e karşı olduğu bir durumla karşı karşıyayız, yani ABD’nin Paris Sözleşmesi’ne bağlı kalıp kalmayacağına dair hâlâ ortada bir işaret yok” dedi.
MÜLTECİ KONUSU HER ÜLKENİN KENDİ SORUNU
G7 ülkeleri Ukrayna’daki yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde Rusya’ya yeni yaptırımlar getirilmesi konusunda da mutabık kaldı. Sonuç bildirgesinde “Yaptırımların sürmesinin Rusya’nın Minsk Anlaşması’ndaki yükümlülüklerini bütünüyle yerine getirmesine bağlı olduğunu hatırlatıyoruz” denildi. Açıklamada ayrıca, “Yaptırımlar Rusya yükümlülüklerini karşıladığında eski haline getirilebilir” denilerek söz konusu yaptırımların daha da ağırlaştırılabileceği belirtildi. Zirvede mülteciler konusunun ise ülkelerin tasarruflarına bırakıldı.
BİR HAFTA SONRA ANLAŞMADAN ÇEKİLEBİLİR
Donald Trump’ın Paris İklim Anlaşması konusunda G7 zirvesinde diğer 6 ülke ile beraber hareket etmemesinin altından dev enerji şirketleri çıktı. Axios haber ajansı Trump’a yakın danışmanlarına dayandırdığı haberinde Trump’ın ilkim anlaşmasından çekilebileceğini söylediği belirtildi. Haberde Trump’ın böyle bir karar almasının altında seçim sürecinde kendisine destek veren enerji şirketlerinin baskısı olduğu iddia edildi.