ABD’nin dünyaca ünlü akıllı telefon üreticisi Apple, şu sıralar büyük bir dolandırıcılığın şokunu yaşıyor. Amerikan medyasına yansıyan vurgunun boyutu ise şaşkanlık yarattı. Dünyayı şaşkına çeviren soygun iki yıl önce Oregon eyaletinde başladı. Burada mühendislik öğrencisi olan iki Çinli, kolay yoldan para kazanmak için kirli yöntemi devreye soktu. Ülkelerinden sahte cihaz siparişi veren iki kafadar bunları bulundukları bölgedeki Apple mağasına götürerek “Telefon çalışmıyor, sorun var” dedi. Soyguncular, yalan beyanla cihazlarını değiştirip sıfır telefon almayı başardı.
Kirli yöntemin işe yaradığını gören ikili, benzer şekilde yıllar boyunca çok sayıda mağazaya giderek yeni telefonları stoklarına ekledi. Çeşitli bahaneler bulan Çinli öğrenciler, sahte cihazları sıfır ve orijinal iPhone’lar ile değiştirmeye başladı. Şebeke kuran ikili, aldıkları yeni ve orijinal iPhone’ları internet üzerinden uygun fiyatlara sattı. ‘Cihazım bozuldu’ yöntemi sayesinde bugün kadar 895 bin doları ceplerine indiren dolandırcılar, dev şirketin olayı geçte olsa fark etmesi üzerine kıskıvrak yakalandı. Eve baskın yapan polis, evde 300 adet sahte iPhone ele geçirdi.
Polis ekiplerinin saklanmış halde buldukları cihazların da değiştirilmek üzere hazırda tutulduğu ortaya çıktı. Yaklaşık iki yıl boyunca sürdürdükleri sahtekarlığın gün yüzüne çıkması üzerine öğrenciler gözaltına alınıp mahkemeye çıkarılmak üzere nezarethaneye gönderildi. Öğrencilerin ne kadar ceza alacağı henüz belirsizliğini korurken, Apple son yılların en büyük sahtecilik operasyonuna ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmadı. Şaşkınlık yaratan dolandırıcılığın ardından bu kadar uzun süre ve bu kadar büyük boyutta ürünün kontrol edilmeden nasıl değiştirildiği ise tartışma yarattı.