Yarın Silivri'de görülecek davada, darbe girişimi sırasında Yalova Hava Meydan Komutanlığı'nda kamp yapmakta olan 70 Hava Harp Okulu öğrencisi, bu öğrencilerden sorumlu 3 rütbeli komutan ile şoför olarak görev yapan 2 er “şüpheli" sıfatıyla yer alıyor. Avea Genel Merkezi'ne takviye amacıyla gitmeyi hedefledikleri değerlendirilen 75 şüphelinin 3. Filo Kol Komutanı Yüzbaşı Mesut Metin Kazancı ile 3. Filo Takım Komutanları Teğmen Harun Ay ve Teğmen Burhanettin Koyuncu'nun emir-komutası altında araçlarla Yalova Hava Meydan Komutanlığı'ndan hareket ettikleri, henüz Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne ulaşamadan Kavacık mevkisinde yakalandıkları belirtiliyor.
TÜM ŞÜPHELİLERE AYNI SUÇLAMA
Olay yerinde toplanan vatandaşların askeri personele yönelik tepkileri nedeniyle otobüsler içerisinde bulunan askeri personelin üstlerinde bulunan silah ve mühimmatlarla birlikte Ümraniye Çakmak Polis Merkezi Amirliği'ne intikal ettirildikleri anlatılıyor.
69 öğrenci ile 3 rütbelinin tutuklandığı belirtilen iddianamede, tüm şüphelilerin “Anayasal düzeni, TBMM'yi ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. 73 askerin “Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar; 2 erin ise "Örgüte üye olmadan örgüt adına suç işlemek" suçundan 5'er yıldan 10'ar yıla kadar hapsi talep ediliyor.
İDDİANAME
15 Temmuz darbe girişiminde 47. Motorlu Piyade Alayı'ndan, Kurmay Albay Nizamettin Aydın komutasında İstanbul Valiliği'ni işgale giden darbeci askerler hakkındaki ikinci dava ise, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.
İddianamede, darbeci askerlerin 22.30'da valiliğe gittikleri, ilk olarak Ankara Caddesi üzerindeki kapıda nöbetçi olan iki polis memurunun elinden silahlarını aldıkları belirtiliyor. Daha sonra darbeci askerlerin başında bulunan Nizamettin Aydın'ın 3 er ile birlikte valiliğin arka tarafında bulunan caminin kapısını kırarak valiliğe girdikleri anlatılıyor. Olayı haber alan İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Cengiz Demircan'ın valilik binası önünde darbeci askerleri engellemeye çalıştığı, önce takviye ekip çağırdığı, daha sonra da tanıdığı bir esnafı cep telefonuyla arayarak toplayabildiği kadar vatandaşla valiliğe gelip darbeci askerler üzerinde psikolojik baskı kurmalarını istediği, halkın toplanması üzerine darbecilerin geri püskürtüldüğü anlatılıyor. Darbeci askerlerin geldikleri araçlara binerek valilikten ayrıldıkları ancak Haliç Köprüsü civarında polisler tarafından önleri kesilerek gözaltına alındıkları kaydediliyor.
CEZA İSTEMLERİ
Tüm şüphelilerin “Anayasal düzeni, TBMM'yi ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Bir kısım şüphelilerin ise "Örgüte üye olmadan örgüt adına suç işlemek" suçundan 5'er yıldan 10'ar yıla kadar hapsi talep ediliyor.
İSTANBUL/DHA