Gelecek büyüme verisinin öncü göstergesi niteliğindeki sanayi üretim endeksi açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin açıkladığı veriye göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir aönceki aya göre yüzde 2,3 yükseldi. Nisanda arındırılmamış sanayi üretim endeksinde 2016’nın aynı ayına göre yüzde 5,9 artış kaydedildi. Sanayi üretiminde yaşanan canlanmaya rağmen tekstil ürünleri imalatında yüzde 0,9’luk artış yaşansa da bu durum giyim eşyaları imalatında düşüş şeklinde oldu. Nisan ayında giyim eşyaları imalatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,2 azalarak 109,8 seviyesindeydi. Sanayideki canlanmaya rağmen tekstil sektöründeki düşüşü değerlendiren İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, yurt dışı pazarlarda yaşanan olumsuz gelişmelerin üretimi etkilediğine değindi. Tanrıverdi, konu hakkında şunları söyledi: “Hazır giyim ve konfeksiyon ihracat ağırlıklı bir sektör. Yurt dışı pazarlardaki olumsuz gelişmelerin içeriye de ister istemez yansımaları oluyor. 2016’nın ikinci yarısından bu yana ihracatımızda bir düşüş var. 2017’nin ilk beş ayını da yüzde 5,2 kayıpla kapattık. Küresel pazarlardaki talep düşüşüne paralel olarak hazır giyim üretiminde bir azalma söz konusu.
Öte yandan 2016’nın ilk yarısında kapasite kullanımı genişlemişti. Bu yıl baz etkisinden kaynaklı olarak da üretimde görece bir düşüşle karşı karşıyayız. Yılın ikinci yarısının ihracatımız için daha olumlu geçeceğini, dolayısıyla üretimde de artış olacağını ümit ediyoruz.” Sanayi üretimindeki bu yükselişin diğer ayrıntılarına bakıldığında ise ocak ayında sadece yüzde 1,7 artan dayanıklı tüketim sektörü üretimi Nisan ayında adeta şaha kalktı ve yüzde 16,3 büyüdü. Bu da vergi desteğinin sanayi üretiminde ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Ocak ayında dayanıksız sektör üretimi yüzde 4,0 artmıştı, şimdi ise sanayi üretimi yüzde 5,9 artmasına rağmen dayanıksız tüketim sektörü yüzde 2,5 daraldı. İhracatında yaşanan artışla üretiminde de canlılık yaşanan otomotiv sektörü Nisan ayında da yükselişini sürdürdü. Motorlu kara taşıtı, treyler ve yarı treyler imalatı 2016’nın Nisan ayına göre yüzde 19,2’lik artışla 167,9 puana çıkarken, diğer ulaşım araçlarının imalatı ise hava araçlarının da hesaba dahil edilmesi ile yüzde 133,9 yükseldi. Yaptığı yazılı açıklamada, sanayi üretiminin 2016’ya göre daha üst düzeyde şekillendiğine dikkati çeken Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Yılın ikinci çeyreğine güçlü bir performansla başlayan sanayi üretimindeki artış, korunması gereken bir düzey. Bu da Türkiye ekonomisi açısından sevindirici bir gelişme çünkü kapasite kullanımı ile birlikte üretimin artması hem ihracatın hem ekonomik büyümenin artması anlamına geliyor” ifadesini kullandı.
Atılan adımlar meyve vermeye başladı
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Nisan ayı sanayi üretim endeksine ilişkin değerlendirmede bulundu. Elvan, “Nisan ayında sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 2,3 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 artış kaydetmiştir. Beklentilerin üzerinde gelen sanayi üretimi rakamları, üretimde çarkların yeniden hızlı bir şekilde dönmeye başladığının göstergesidir. Bu, hükümetimizin ekonomi alanında attığı adımların meyvesini verdiğinin de apaçık bir işaretidir. Alt kalemlere bakıldığında tablonun ne kadar olumlu olduğu görülecektir. Sermaye malı üretiminde yıllık bazda yüzde 24,7’lik, dayanaklı tüketim malı üretiminde yüzde 16,2’lik, motorlu kara taşıtı-treyler-yarı treyler imalatında yüzde 19,6’luk, mobilya üretiminde yüzde 28,7’lik, elektrikli teçhizat imalatında yüzde 13,3 ve bilgisayarların-elektronik ve optik ürünlerin imalatında yüzde 32,9 artış kaydedilmiştir” dedi. Elvan, 2016 yılında karşılaşılan tüm zorluklara, hain darbe girişimine, yurt dışı ve yurt içi kaynaklı olumsuz propagandalara rağmen ekonominin dimdik ayakta kaldığını ve kısa sürede kendini toparladığına dikkat çekerek, 2017 yılının Türkiye ekonomisi için her açıdan parlak bir yıl olacağını kaydetti.
20 ayın en büyük artışı
Sanayi üretiminin piyasa beklentilerinin üzerinde arttığını ve son 20 ayın en yüksek yıllık üretim artışının gerçekleştiğine dikkat çeken Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Sanayi üretimindeki artışta özellikle imalat sanayindeki artış sürükleyici olmuştur. İmalat sanayindeki artış yüzde 7,3 olarak gerçekleşmiştir. İlk çeyrekte başlayan sanayi üretimindeki ivmelenmenin Nisan ayında da artarak sürmesini bekliyorduk. Nitekim gerek iç talepteki, gerekse dış talepteki artışlar bize sanayi üretiminin dolayısıyla ülke büyümesinin artacağını işaret ediyordu. İç pazarda yatırımı ve tüketimi artırmak üzere attığımız adımlara ekonomi olumlu tepki veriyor. KOBİ’lere verdiğimiz destekler, istihdam üzerindeki yüklerin azaltılması ve yaptığımız vergisel düzenlemeler iç talebin artmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca, sanayi üretiminin artmasında KOBİ’lerin krediye ulaşımını kolaylaştırmak üzere Kredi Garanti Fonu benzeri mekanizmalar olumlu yönde katkıda bulunmaktadır.”