Suriye’de bir insanlık dramı daha yaşandı. Esad rejimine bağlı savaş uçakları, muhalif grupların kontrolündeki Han Şeyhun ilçesine kimyasal silahlarla hava saldırısı düzenledi. Önceki gece yapılan saldırıda Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi 11’i çocuk 58 kişinin öldüğünü açıkladı. Muhaliflere bağlı İdlib Sağlık Müdürlüğü ise yüz kişinin öldüğünü, 400’den fazla da yaralı olduğunu kaydetti. Bölgedeki sağlık çalışanları, ölü ve yaralılarda ortaya çıkan belirtilerin sinir gazı kullanımına işaret ettiğini belirtti. Yaralıların bazılarında bayılma, nefes alma zorlukları, ağsından köpük çıkma gibi belirtilerin görüldüğü kaydedildi. Esad rejiminin sık sık klor gazlı saldırı düzenlediği, ancak bu saldırıdaki ölü sayısı ve kurbanlarda görülen belirtilerin, çok daha etkili bir kimyasal gaz olan sarin kullanımına işaret ettiği belirtildi.
MOSKOVA REDDETTİ
Esad rejimi, kimyasal saldırının ardından yaralananların tedavi gördüğü hastaneyi de vurdu. İkinci saldırıda bir hastane ve sivil savunma örgütünün kullandığı bir binanın hedef alındığı açıklandı. Muhaliflerin talebi üzerine saldırıda yaralananları hastanelere ulaştırmak üzere Hatay’dan 30 tam donanımlı ambulans Han Şeyhun’a gitmek üzere yola çıktı. İdlib’deki yaralıların bir kısmı Türkiye’ye getirildi. Bu yaralıların arasındaki bir çocuğun kurtarılamayarak hayatını kaybettiği bildirildi. Öte yandan konuya ilişkin bir açıklama yayımlayan Rusya Savunma Bakanlığı, saldırıyı kendilerinin düzenlemediğini belirtti. Şam rejimi de sorumluluk kabıl etmedi. Rejim ayrıca dün İdlib’de bir hava saldırısı düzenleyerek 21 sivli katletti.
Esad rejiminin İdlib’deki kimyasal silahlı saldırısı, akıllara 2013 yılında başkent Şam’a bağlı Doğu Guta bölgesinde yapılan katliamı getirdi. Rejimin burada sarin gazıyla yaptığı saldırıda bin 400’den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Saldırının ardından ABD yönetimi ve uluslararası kamuoyu büyük ölçüde Esed rejimini sorumlu tutmuş, ABD Başkanı Barack Obama ‘kırmızı çizgilerin’ ihlal edildiği gerekçesiyle Suriye rejimine yönelik askeri müdahalede bulunacağını açıklamıştı. Daha sonra devreye Rusya girmiş, Moskova’nın girişimiyle Suriye rejimi kimyasal silahların ülkeden çıkarılması ve imha edilmesi ile ilgili anlaşmayı kabul etmişti. Rejim, tüm kimyasal silahını teslim ettiğini iddia ediyor. Ancak ülkede hâlâ zehirli gaz saldırıları gerçekleştiriliyor.
LİDERLERDEN TEPKİ YAĞDI: BMGK ACİL TOPLANMALI
Esad güçlerinin İdlib’deki kimyasal silahlı katliamına Türkiye ve dünyada liderlerden büyük tepki geldi.
* Beyaz Saray: Görmezden gelinemez. Bu katliam, Obama yönetiminin zayıf politikalarının sonucu yaşandı.
* BM Güvenlik Konseyi saldırıyı görüşmek üzere bugün acil gündemle toplanıyor.
* Dışişleri Bakanlığı da yayımladığı yazılı açıklamada saldırıyı şiddetle kınadı, uluslararası toplumu rejimin işlediği suçlara müdahale etmeye çağırdı.
* Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, yaptığı yazılı açıklamada alçak saldırıyı kınadığını belirtti, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni acil toplatıya çağırdı.
* Avrupa Birliği Dış Politika Temsilcisi Federica Mogherini, ‘korkunç’ olarak nitelediği saldırıdan Esad rejiminin sorumlu olduğunu belirtti.
ANLAŞMADAN SONRA 162 SALDIRI
Doğu Guta’da 2013 yılındaki katliamdan sonra ABD ve Rusya’nın anlaşmasıyla kimyasal silah stoklarını imha etme sözü veren Esad rejimi, o tarihten bugüne en az 162 kez kimyasal gazlarla saldırı düzenledi.
Suriye İnsan Hakları Ağı’nın raporuna göre rejim son üç yılda en fazla İdlib, Şam kırsalı, Hama ve Halep’te olmak üzere 162 kez kimyasal silah saldırısı düzenledi. Bu saldırılarda en az 230 sivili öldürüldü. Rejim, son 10 günde biri Hama ve Şam, diğer ikisi İdlib olmak üzere, 4 defa klor gazı saldırısı düzenledi. 25 Mart’ta Hama’nın Latamne beldesindeki saldırıda 2 sivil ölmüş, 30 kişi de gazdan etkilenmişti.