İbrahim Kalın, Rusya'nın Suriye'ye müdahalesini değerlendirdi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya'nın Suriye'ye müdahalesini ve buna gerekli karşılığı veremeyen Batılı devletleri eleştirdi. Kalın, çözüm önerisi olarak ise "güvenli bölgelerle desteklenen bir eğit donat programı"nı önerdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya'nın "IŞİD'le mücadele" adı altında Suriye topraklarında başlattığı operasyonları değerlendirdi. Kalın, ABD, AB, Körfez ülkeleri ve Türkiye'nin Rusya'nın "kumarına" nasıl yanıt vereceğinin, küresel güç dengesinin parametrelerini belirleyeceğini ifade etti.

Rusya'nın "cesur" görünen hamlelerinin, Suriye ve Ukrayna'daki krizlerle baş etmek için gerekli stratejik planlama ve güçlü liderlikten yoksun olmanın yarattığı boşluktan kaynaklandığını belirten Kalın, Batılı ülkelerin Rusya'ya karşı tavrına ise eleştirilerde bulundu.

Hava saldırıları tek başına yeterli değil

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Batılı devletlerin Rusya'nın Kırım'ı ilhakına ve Suriye'de Esad rejimini kalıcı bir şekilde ayakta tutmak için verdiği desteğe yeterince güçlü bir yanıt veremediğini dile getirdi. Şu anda sahada IŞİD'e karşı durabilecek tek meşru gücün ılımlı muhalifler olduğunu belirten Kalın, buna karşın Esad'ın güçlendikçe muhalifleri daha çok ezeceğine dikkat çekti.

Eğit-donatın başarılı olması için güvenli bölgeler şart

Esad güçleri ve IŞİD'i dengelemek için en iyi çözümün etkin bir eğit-donat programı olacağını belirten Kalın, şu ifadeleri kullandı:

"Eğit-donat programı, ancak Esad rejimi ve IŞİD'den arındırılmış güvenli bölgelerle desteklendiği zaman başarılı olabilir. Bu bölgeler, ılımlı gruplara kendilerini organize etme ve Suriye halkına ölümcül saldırılardan korunma dayanak noktası oluşturacaktır. Güvenli alanlar, aynı zamanda Suriyeli mültecilerin sayısını da azaltacaktır"

Esad'ın kalması, ancak savaşı uzatır

Esad rejiminin kendi kanlı savaşını meşrulaştırmak için IŞİD'i kullandığını belirten Kalın, "Şimdi de İran ve Rusya, Levant'ta oluşturdukları yeni ittifakı perdelemek için IŞİD'i kullanıyor. Bölgede mezhepçi gerilim artıyor" diye yazdı.

"Esad'ın yönetimde kalması, ancak halihazırda yeterince uzun süredir devam eden kanlı savaşın daha da uzun sürmesine neden olacaktır. Esad, Suriye'nin birleştiricisi olma şansını çok uzun süre önce kaybetmiştir. Esad yönetimde kaldıkça IŞİD ve vahşi aşırıcılık daha da ölümcül bir hal alacaktır" diye yazan Kalın, yazısını Suriye halkının IŞİD ve Esad şeytanlarından birini seçmek zorunda olmadığını söyleyerek noktaladı.  

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Rusya: Suriye'ye gönüllü savaşçılarımız gidebilir
Rusya'dan yeni sınır ihlali açıklaması
TSK: Rus MİG-29'ları 4 buçuk dakika uçaklarımızı taciz etti

Dünya Haberleri