İBB İmar İşleri Daire Başkanı'ndan Bakan Kuram'a cevap: Rapora onay vermedim

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum'un, Kanal İstanbul'la ilgili ÇED raporuna İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün'ün imza attığı iddiasına, Daire Başkanı Gürkan'dan cevap geldi. Gürkan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, katılım tutanağına imza attığını, ÇED raporuna ise projenin İstanbul'a geri dönülemeyecek zararlar vereceği gerekçesiyle şerh düştüğünü belirtti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul'un, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuyla ilgili dün yaptığı açıklamada, ÇED raporunun görüşüldüğü toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) adına İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün'ün de katıldığını ifade ederek, Akgün'ün ÇED raporuna imza attığını iddia etmişti.

Bakan Kurum’un açıklamasına, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun’dan itiraz gelmişti.

Murat Ongun, Bakan’ın açıklamasını yalanlayarak, “İBB, 28 Kasım’daki toplantıya katılmış ve tüm itirazlarını raporla açıkça sunmuştur. Katılım imzasının, ÇED Raporu imzası gibi sunulmasını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Bu açıklamalara Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar da dahil oldu. Murat Ongun’a cevap veren Birpınar, “İBB ve İSKİ temsilcileri de bu toplantıya katılmış, Herhangi bir şerh veya itiraz kaydı düşmeden görüş bildirmiştir. Sonuçta; İBB ve İSKİ temsilcileri de ÇED Raporu’nun altına imzasını atmıştır” ifadelerini paylaştı.

"KATILIM TUTANAĞINA İMZA ATTIM, RAPORU ONAYLAMADIM"

Bakan Kurum'un ve Birpınar'ın iddialarına cevap veren Gürkan Akgün, Kanal İstanbul’un ÇED raporuna ilişkin 28 Kasım tarihinde düzenlenen toplantıya, İBB İmar ve Şehircilik Daire Bşkanı olarak katıldım. Ve elbetteki katılım tutanağına da imza attım. Yazılı olarak altına imza attığım görüşün son cümleleri şu şekilde" diyerek belgeyi ait görseli Twitter hesabından paylaştı.

Akgün'ün itirazında şu ifadelere yer verildi:

"Çevre Kanunu'nun 10. Maddesine göre hazırlanan ÇED raporları özü itibarıyle yapılacak yatırımlara ilişkin onay, izin, ruhsat v.b. işlemler öncesinde hazırlanır. Her ölçekteki meri imar planlarına aykırı, herhangi bilimsel analiz çalışmaları sonucu üretilmeyen üst ölçekli arazi kullanım alanlarını, mera alanlarını, yer altı ve yer üstü su kaynaklarını/havzalarını geri dönülemeyecek biçimde yok edecek olan Kanal İstanbul Projesi'ne yönelik ekolojik sürdürülebilirlik, şehircilik ilke ve asaları ile komu yararı açısından herhangi bir şekilde olumlu bir husustan bahsetmek mümkün görülmemektir" 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

İmamoğlu'nun Kanal İstanbul referandumu talebine AK Parti'den cevap
Akşener'den Kanal İstanbul Projesi ÇED Raporu'na itiraz dilekçesi
MHP'den "Kanal İstanbul" için "Montrö" şartı

Ekonomi Haberleri