Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Berat Albayrak'ın istifasının ardından 'yeni dönem' olarak yorumlanan mesajları ve Adalet Bakanı Gül'ün "Aslolan tutuksuz yargılamadır. Tutukluluk istisnadır" açıklamaları gözleri atılacak adımlara çevrildi. İlk sinyal, beraat etmesine rağmen yeni dosyalarla tutuklu yargılanan Osman Kavala davası ile ilgili geldi.
'Yargı reformu'nun yeniden gündem geldiği dönemde Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), yıllardır tutuklu olan iş insanı Osman Kavala için acil koduyla belgeleri istedi.
HSK İSTANBUL'DAN BELGE İSTEDİ
HSK, hakkında bir kez beraat iki kez tahliye kararı verilen, AİHM kararına rağmen serbest bırakılmayan ve hakkında yine dava açılan Kavala'ya ait tüm evrakları, İstanbul Adli Yargı Komisyonu'ndan istedi.
AİHM kararına aylardır sessiz kalan HSK, AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmamasının hakim ve savcıların yükselme kriterlerini doğrudan etkileyeceğine yönelik kuralı hatırlatarak, Kavala ile ilgili iddianame, duruşma zabıtları, tutuklama ve tutuklamaya itirazın reddi kararlarının tümünün gönderilmesini talep etti.
Yazıda, birinci sınıfa ayrılan hakim ve savcıların çalışmalarının değerlendirilmesine yönelik Resmi Gazete'de 15 Ocak 2020'da yayımlanan ilk kararına atıf yapıldı.
Bu kararda "Yargı bağımsızlığı ve hakimlik teminatı ilkeleri temelinde, AİHM ve Anayasa Mahkemesince yapılan incelemelerde ihlal kararına sebebiyet verip vermedikleri, neden oldukları ihlalin niteliği ve ağırlığı ile ilgililerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve anayasa ile teminat altına alınan hakların korunması konusundaki gayretleri göz önünde bulundurularak yükselmeye layık olup olmadıklarına karar verilir" ifadesinin yer aldığı anımsatıldı.
TUTUKLAMA KARARLARI, REDDEDİLEN İTİRAZLAR...
Yazıda, bu karar uyarınca Kavala ile ilgili tutuklama kararının, bu karara karşı yapılan itirazları reddeden mahkemelerin kararlarının, soruşturma ve kovuşturma aşamasında tahliye taleplerinin reddedilmesine ilişkin kararların, iddianame ve duruşma zabıtlarının HSK'ye gönderilmesi istendi.
ERDOĞAN 'YENİ DÖNEM' MESAJI VERDİ, HSK HAREKETE GEÇTİ
HSK'nın Osman Kavala talebi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak'ın istifasının ardından Meclis'te yaptığı konuşmadan sonra gelmesi dikkat çekti. Ekonomi ile yargıda bir kez daha 'reform' vurgusu yapan Erdoğan'ın mesajları 'yeni dönemin işaretleri' olarak yorumlandı.
BAKAN GÜL'DEN DİKKAT ÇEKEN ÇIKIŞ
Ceza Hukukunda Alternatif Çözüm Yolları Sempozyumu'nda konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, anayasa vurgusu yaparak "Bırakın adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun. Yargı konjonktüre, birilerinin dediğine bakmaz. Yargı dosyaya, vicdanına, hukuka, Anayasa'ya bakar. Bizim beklentimiz budur" açıklamasında bulunmuştu.
Gül şunları kaydetmişti:
Arkadaş, yargı konjonktüre bakmaz, yargı hatıra bakmaz, yargı birilerinin dediğine bakmaz. Yargı dosyaya, vicdanına, hukuka Anayasa'ya bakar. Bizim beklentimiz budur. O yüzden adalet yerini bulsun ne olursa olsun yargı mensuplarının yanında HSK vardır, bu millet vardır. Hiç kimsenin tavsiyesine, talimatına, telkinine bakarak değil, dosyaya bakarak vicdanınıza göre karar verin ve 83 milyon huzur içerisinde geleceğe daha güvenle baksın. Bu konuda bütün hakim ve savcıların, adalet sisteminin yanında güçlü şekilde durmaya devam edeceğiz.
Sempozyumun ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Gül, 'tutukluluğun istisna' olduğunu belirterek şunları söylemişti: "Haksız yere içerde tutuklu kalan kişinin o günleri geri gelmiyor, ticari kayıpları geri gelmiyor. Dolayısıyla 'pardon' dediğinizde, özür dilediğinizde veremeyeceğiniz o günleri, o özgürlüğü, o kararı verirken çok iyi düşünmek, haksızlık ve mağduriyete neden olmamak lazım. Aslolan tutuksuz yargılamadır. Tutukluluk istisnadır. Deliler toplanmış, kaçma şüphesi yok, yeri yurdu belli, seneler geçmiş, 'Hadi tutuklayalım...' Bu konuda yargının kamuoyuna değil, dosyaya bakarak adaleti ve hakkı tecelli etmesi hepimizin ortak beklentisidir."
CHP'DEN OSMAN KAVALA'YA ZİYARET
Bu arada CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Osman Kavala'yı ziyaret etti.
Kavala'nın moralinin yüksek olduğunu belirten Karaca, Kavala'nın, kendisini en çok üzen şeyin, hukuk ve yargıdaki yozlaşma olduğunu dile getirdiğini söyledi.
Cezaevi önünde açıklama yapan Karaca "Biz kendisi gibi cezaevinde hukuksuz bir biçimde alıkonulan tüm vatandaşlarımızın hak, hukuk, adalet mücadelelerini vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.
OSMAN KAVALA NEDEN TUTUKLANDI?
Osman Kavala, 15 Temmuz darbe girişimine yardım ve Gezi eylemlerini organize ettiği iddialarıyla 3 yıl önce tutuklandı. Gezi dosyasından hakkında ağırlaştırılmış müebbet istemiyle dava açılan Kavala'nın, 15 Temmuz dosyası ise ayrıldı.
Kavala'nın Gezi davası devam ederken, 15 Temmuz dosyasından tahliye kararı çıktı. Aynı dönemde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye aleyhinde Kavala'nın sivil toplumun baskı altına alınmak için tutuklandığını belirterek ağır ihlal kararı verdi.
Bu yılın başında ise Kavala Gezi davasından beraat etti ancak Kavala, cezaevinden çıkamadan 3 yılı aşkın süre işlem yapılmayan 15 Temmuz dosyası raftan indirildi ve AİHM kararına rağmen Kavala için yeniden tutuklama kararı verildi. Kavala, bu nedenle beraat ettiği gün yine cezaevinden çıkamadı.
Bir süre sonra 15 Temmuz dosyasındaki iddialar yinelenerek, Kavala için bu kez casusluk suçlamasından tutuklama kararı çıkartıldı. Hemen ardından, 15 Temmuz dosyasıyla ilgili tutuklama kararı kaldırıldı. Ancak bu kez de Kavala, casusluk suçlaması nedeniyle cezaevinden çıkamadı.
Anayasa Mahkemesi'nin başvurusunu görüşeceği gün, aylardır bekleyen soruşturma bitirildi ve Kavala hakkında dava açıldı. Anayasa Mahkemesi, bu nedenle görüşmeyi erteledi. Kavala hakkında 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde ve sonrasında sadece bir kez bir araya geldiği, aralarında irtibat tespit edilemeyen Henri Barkey'le irtibatı olduğu gerekçesiyle yeni dava açıldı. Dosyada, beraat ettiği Gezi davasındaki iddialar tekrarlandı.