EDA NARİN | KARAR.COM
AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 76 sanığın yargılandığı ve 13 yıldır devam eden davanın 114. duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşmaya sanık avukatlarının yanı sıra Dink ailesi ve avukatları katıldı.
Duruşmaya tutuksuz yargılanan sanıklardan Atilla Güçlüoğlu, Rahmi Özer, Gazi Günay, Metehan Kadir Yıldırım, Ünsal Gürel ve Emre Cingöz hazır bulundu.
Cezaevinde başka suçtan tutuklu bulunan sanıklar Yavuz Karakaya, Muharrem Demirkale, Hamza Celepoğlu ve Mehmet Uçar'a SEGBİS ile bağlanılmak istendi. Fakat tutuklu bulundukları cezaevindeki SEGBİS odalarının dolu olması nedeniyle bağlanılamadı.
Silivri 1 No'lu Cezaevi'nde bulunan sanıklar Ali Fuat Yılmazer, Ercan Gün ve Ramazan Akyürek'in duruşmaya katılmak istemediklerini bildirdikleri anlaşıldı.
"TÜRK BAYRAKLI GÖRÜNTÜLERİ SIZDIRMADIM"
Samsun’da Ogün Samast’ın Türk bayrağı ile olan görüntülerinin basına sızdırılmasıyla ilgili yargılanan Samsun İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürü Atilla Güçlüoğlu, savunmasında "Türk bayraklı görüntüleri sızdırmadım" dedi.
MÜTALAADA BERAATLERİ İSTENEN SANIKLAR: MÜTALAAYA KATILIYORUZ
İstanbul İl Jandarma Komutanlığı’nda İstihbarat Şube Müdürlüğü Aşırı Sağ Faaliyetler unsur elemanı Rahmi Özer, savunmasında dava sürecinde acılar çektiğini belirterek, beraatini talep etti.
İstanbul İl Jandarma Komutanlığı’nda İstihbarat Şube Müdürlüğü Bölücü Faaliyetler unsur elemanı Metehan Kadir Yıldırım, "Savcının mütalaasına katılıyorum Suçsuzum" dedi. Savcı mütalaasında Yıldırım'ın beraatini istemişti.
Mütalaada beraati istenen sanıklardan Trabzon İl Merkez Jandarma Komutanlığı’nda 3. Asayiş Tim Komutanı Ünsal Gürel de beraatini talep ederek, yurtdışı çıkış yasağının kaldırılmasını istedi.
Trabzon İl Merkez Jandarma Komutanlığı Karakol Komutanı Cevat Eser, savunmasında hakkında beraat istenen mütalaaya katıldığını ifade ederek, beraatini istedi.
DÖNEMİN İSTANBUL İSTİHBARAT ŞUBE MÜDÜRÜ GÜLER YARIN SAVUNMA YAPACAK
2 gün daha sürecek olan davada ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, 23 Aralık'ta yapılacak duruşmada sanıklardan Ahmet Çetiner, Ahmet Faruk Aydoğdu, Ahmet İlhan Güler, Birol Ustaoğlu, Resul Kütükoğlu ve Tevfik Cantürk'ün beyanlarını alınmasına,
Sanıklar Mustafa Küçük, Önder Araz, Ali Poyraz, Ali Öz, Ali Barış Sevindik, Bekir Yokuş ve Celalettin Cerrah'ın aynı mahkeme tarafından 6 Ocak 2021 tarihinde yapılacak olan duruşmada esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanlarının alınmasına,
Sanıklar Ecevit Emir, Emre Cingöz, Ercan Demir, Ergün Yorulmaz, Faruk Sarı, Gazi Güney ve Hacı Şefik Şimşek'in aynı mahkeme tarafından 8 Ocak 2021 tarihinde yapılacak olan duruşmada esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanlarının alınmasına,
6 Ocak 2021 ve 8 Ocak 2021 tarihinde beyanlarının alınmasına karar verilen sanık ve müdafilere UYAP SMS yoluyla bilgi verilmesine karar verildi.
Duruşma 23 Aralık'ta devam edecek.
MÜTALAAYA KARŞI SAVUNMALAR 2 GÜN DAHA SÜRECEK
Davanın ilk gününde sanıklar ek savunma yaparak, esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulundu. Savunmalar 2 gün daha sürecek. 3 gruba ayrılan sanıklar esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunacak.
Mütalaada bugün savunma yapan sanıkların tümünün beraatine karar verilmesi talep edilmişti.
DAVADA YARGILANAN SANIKLAR KİMDİR?
22 Aralık Salı günü yapılacak duruşmada dönemin İstanbul jandarma görevlileri Adnan Acar, Metehan Kadir Yıldırım, Niyazi Malkoç, Rahmi Özer, dönemin Trabzon jandarma görevlisi Cevat Eser ve Samsun jandarma görevlisi Atilla Güçlüoğlu ve Samsun’da muhabir olan Muammer Ay,
23 Aralık Çarşamba günü yapılacak duruşmada dönemin Trabzon jandarma görevlileri Resul Kütükoğlu ve Ünsal Gürel, Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlisi polis Tefik Cantürk, Samsun Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli polisler Ahmet Çetiner, Ahmet Faruk Aydoğdu, Samsun jandarma görevlisi Birol Ustaoğlu ve dönemin İstanbul İstihbarat Şube müdürü Ahmet İlhan Güler,
24 Aralık Perşembe günü yapılacak duruşmada ise dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, İstanbul Jandarma görevlileri Eyüp Temel, Musa Yıldırım ve Mikdat Özbek, Trabzon jandarma görevlileri Hacı Ömer Ünalır, Hüseyin Yılmaz, Trabzon emniyet görevlisi Hasan Durmuşoğlu, Samsun jandarma görevlisi Murat Bayrak mütalaaya karşı esas hakkındaki savunmalarını yapacak.
SAVCI ESAS HAKKINDAKİ MÜTALAASINI AÇIKLAMIŞTI
14 Aralık 2020 tarihinde yapılan duruşmada esas hakkında açıkladığı 68 sayfalık mütalaasında savcı, İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in “Tasarlayarak öldürme suçuna iştirak” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, “Görevi kötüye kullanma”, “FETÖ yöneticiliği”, “Resmi belgelerin yok edilmesi veya gizlenmesi” suçlarından 18 yıl 3 aydan 31 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması isteniyor.
Dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’in “Tasarlayarak öldürme suçuna iştirak” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi, “FETÖ yöneticiliği”, “Resmi belgenin yok edilmesi veya gizlenmesi”, “Görevi kötüye kullanma” ve “Resmi belgede sahtecilik” suçlarından da 21 yıl 6 aydan 40 yıla kadar hapsi isteniyor.
Mütalaada “MİT TIR’larının durdurulması” davasında hapis cezasına çarptırılan tutuklu sanık Hamza Celepoğlu’nun “Anayasayı ihlal”, “Kasten öldürme” suçundan ayrı ayrı müebbet hapis cezalarıyla cezalandırılması, “FETÖ üyeliği” suçundan ise 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
Tutuklu sanık Muharrem Demirkale’nin ise “Anayasayı ihlal”, “Kasten öldürme” suçundan ayrı ayrı müebbet hapis cezasıyla cezalandırılması istenirken, “FETÖ üyeliği” suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapsi isteniyor.
Mütalaada Fetullah Gülen, Zekeriya Öz, Ekrem Dumanlı ve Adem Yavuz Arslan’ın da aralarında bulunduğu 13 firari sanığın dosyasının ayrılması talep ediliyor.