Honore de Balzac kimdir? Balzac eserleri ve kitapları

Üretken bir yazar olan Honore de Balzac 100'den fazla eser kaleme almıştır ve insanlık Komedisi isimli eserinde ise tüm eserlerini toplamış dünyaca ünlü bir yazardır. Peki Avrupa edebiyatının realizm yaratıcısı Honore de Balzac kimdir? İşte kitapları ve eserleri…

Acılarla dolu bir hayatın dışa vuruşunun ardından borç batağı ve sefaletle boğuşan bir yazar olan Honore de Balzac geç kalınmış bir üne sahiptir ve bu ün ona ne maddi ne manevi bir kazanç sağlamamıştır. İşte Honere de Balzac’ın biyografisi…

HONORE DE BALZAC KİMDİR?

Honore de Balzac 20 Mayıs 1799 yılında Fransa'da dünyaya gelmiştir. Fransız oyun ve roman yazarı, Balzac Avrupa edebiyatının realizm yaratıcısı olarak kabul edilmektedir. Üretken bir yazar olan Balzac 100'den fazla roman yazmıştır ve eserlerinde Dante'nin İlahi Komedyan eserlerinden esinlenmiştir. Ayrıca insanlık Komedisi eserlerinde ise yazdığı tüm eserleri birleştirmiştir.

Hayatı boyunca borç içinde yaşamış olan Honore de Balzac hayatını kaybetmesinin ardından büyük bir üne sahip olmuştur. Balzac 4 yaşına kadar yetimhanede büyüdü fakat 4 yaşına geldiğinde ailesine tekrar teslim edildi. İlköğrenim hayatına başlayan Balzac'ın babası eğitime son derece önem veren birisiydi ve bu nedenle yazar iyi bir eğitim aldı. Hukuk okudu, bir süre bürolarda staj yaptı.

Balzac'ın asıl ilgi alanı ise edebiyattı. Bu alanda edebiyat ve sanat ile tanışma fırsatı elde etmiş, yazarlık yeteneğini anlamış oldu.

Ailesinin finansal durumunun düşüşe geçmesinden dolayı Villeparisis'e taşınmak zorunda kalmıştı. Burada ailesine yazar olma isteğini anlatmıştır fakat ailesi ile büyük fikir ayrılıklarına düşmüştür.

Fransız ihtilali sırasında Saint Simon Akımı'ndan oldukça etkilenmiştir. Bu akım ise sol eğilimli bir akımdır. Bu akım sayesinden Koyu liberal olan babası ve ailesi ile uzlaşmış oldu. Artık sefalet içinde bir yaşamın başlarındaydı ve bu nedenle hayallerinin peşinden koşmaya karar verdi.

Yazarın ilk eseri Cromwell isimli tiyatro eseri oldu. Bu eserde ailesinin mutsuzluğunu ve karamsarlığını anlatmaktadır. İhtilalci bir baba ve ondan 19 yaş küçük mutsuz bir kadın olan annesinin hayatı onun küçüklükten gelen bir karamsarlık duygusu içinde yaşamasını ve onunda karamsar olmasını sağlamıştır. Bu eserinden sonra ise roman türüne yönelmiştir.

HONERE DE BALZAC'IN EDEBİ YAŞAMI

Honore de Balzac romanlarında evlilikleri eleştiriyor ve genelde kahramanları kadınlardan oluşuyordu. Kadın okuyucuları cezbetmeyi başaran Balzac 30'lu yaşlarında edebi çevresinde tanınmaya başlamış olan Balzac bu başarıyı elinde tutmak istedi ve kendini tamamen yazarlığa adadı.

Günler ve aylar süren yazma maratonu sonrası Honere de Balzac aklını kaybetme noktasına geldi. 1833 tarihinde yazar tüm eserlerini aynı kitapta toplamaya karar verdi.

Bu eseri çıkarması için büyük bir finansal kaynağa ihtiyacı vardı ve eserine çıkarmak uğruna büyük bir borç batağı altına girdi. Alacaklılarından kaçmak için ise hizmetlisinin ismini kullandı.

1985 senesinde bir gazete satın aldı ve bu sürede Vadide Zambak kitabını kaleme aldı.

Bu dönemde kalp krizi geçirdi, sevdiği kadını kaybetti. Depresyona girdi üzerine birde gazetesini kaybetti. Ama en sonunda 12 ciltlik 3 bölümlük kitabını yayımlamayı başardı.

Eleştirel düşüncelerin ve ideolojilerinin etkisi ile yaşama her zaman realist bir düşünce ile bakan Balzac eserlerinde her zaman gerçekçi bir üslup kullanmaya dikkat etmiştir. Roman türünde realizm ve doğalcılık kurucusu kabul edilmesinin sebebi ise budur.

18 Ağustos 1850 yılında bronşit ve kalp yetmezliği sebebiyle hayatını kaybetmiştir.

KİTAPLARI

Manyak Kurba
Köylü İsyanı
Tours Papazı
Eugenie Grandet
Goriot Baba
Bette Abla
Otuz Yaşındaki Kadın
Vandetta
Tılsımlı Deri
Tefeci Gobseck
Kırmızı Han
Terör Devrinde
Köy Hekimi
Bilinmeyen Şaheser
Lois Lambert
Albay Chabert
Bir Havva Kızı
Onüçlerin Romanı
Mutlak Peşinde
Altın Göz
Kibar Fahişelerin İhtişam ve Sefaleti
Kibar Fahişeler
Kötü Kadınların Parlayış, Düşüşü
Vadideki Zambak
Sönmüş Hayaller
Nucingen Bankası
Köy Papazı
Cesar Birotteau
Ursula Mirouet
Karanlık Bir İş
Esrarlı Bir Vaka
İki Gelinin Hatıraları(Mémoires de deux jeunes Mariées)(Letters of Two Brides)
Modeste Mignon
Köylüler


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Karar Biyografi Haberleri