Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası’nın sıkılaşma adımlarının etkisinin önümüzdeki aylarda enflasyonda görüleceğini belirterek, “Beklenenden hızlı sıkılaşma baş ağrısı yapar, oynaklık yaratır” dedi. Uluslararası Para Fonu (IMF) - Dünya Bankası Bahar Toplantıları ve G20 Görüşmeleri kapsamında ABD’nin başkenti Washington’da bulunan Şimşek, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Şimşek, yoğun ve verimli geçen ABD ziyaretinde birçok yatırımcı grubuyla buluşma fırsatı bulduğunu ifade ederken, “Amerika’nın portföy yöneticileriyle bir araya geldik. Gerçekten trilyonlarca dolar yöneten şirketlerin temsilcileriyle buluştuk. Oradan benim edindiğim izlenim, Türkiye’ye ilişkin algı olumlu. Reformların hızlanmasını tabii ki öngörüyorlar. Onun için, yatırımcı ayağı inşallah önümüzdeki dönemde daha destekleyici olacak” değerlendirmesini yaptı. Türkiye’ye 9 milyar avronun üzerinde yatırım yapan EBRD’nin bu sene de Türkiye’ye yatırımının süreceğini belirten Şimşek, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile de görüştüğünü açıkladı.
Şimşek, “Daha yakın çalışacağız. Ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi noktasında mutabakata vardık. Ayrıca kara para aklanması ve terörizmin finansmanı gibi konularda iş birliği devam edecek” dedi. Türkiye’nin dünyayla entegrasyona ara vermeyeceğinin altını çizen Şimşek, “Türkiye içine kapanmayacak, iş, aş için koşuşturmaya devam edecek. Ticaret büyümenin motorudur. Biz rekabetten korkmuyoruz” ifadelerini kullandı. Türkiye ekonomisinin muhtemelen Nisan sonrasında hızlanacağını öngören Şimşek, enflasyon konusunda ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Enflasyon beklediğimizden daha kötü maalesef. Merkez Bankası 320 baz puanlık bir sıkılaşmaya gitti, etkilerini önümüzdeki aylarda göreceğiz. Enflasyonun mutlaka ve mutlaka tekrar tek haneye düşmesi lazım. Çift haneli enflasyon, Türkiye’nin uzun vadeli refahı açısından tehlike arz eden bir durum. Para politikasında beklenenden daha hızlı bir sıkılaşma bir sıkıntı yaratır. Ama bunun iletişimi iyi yapılır ve bugüne kadar olan hızda giderse yönetilebilir. Beklenenden daha hızlı para politikası sıkılaştırması tabii ki baş ağrısı yapar. Piyasalarda ciddi oynaklık yaratır. Ama şu an öngörülen bir durum değil.”
TİCARETE IMF DUVARI
IMF üyeleri, küresel ekonomik entegrasyondan ve teknolojik ilerlemelerden herkesin eşit yararlanması gerektiği görüşünde birleşirken, korumacılık karşıtlığında geri adım attı. 35. Uluslararası Para ve Finans Komitesi (IMFC) Toplantısı’nın sonuç bildirisi yayımlandı. Bildiride, dikkat çeken noktalardan biri, “korumacılık” karşıtı ifadenin yer almaması oldu. 34. IMFC bildirisinde “Küresel ekonomi globalleşme ve teknolojik değişimden büyük fayda sağladı ancak korumacılık dahil olmak üzere içe dönük politikalar ve duran reformlar görünümü giderek artan şekilde tehdit ediyor” ifadeleri kullanılmıştı. IMFC Başkanı Augustin Carstens, gazetecilerin, “ABD yönetiminin baskısı mı?” sorusuna, “Korumacılık kelimesinin kullanımı çok muğlak. Hiç kimse bunu inkar etmiyor” demekle yetindi.