Prof. Dr. Fehmi Tabak ‘’Bugün HIV tedavisinde kişi bir ya da iki tablet alarak kaliteli ve yan etki olmadan yaşayabilir. Yaşam süresi olarak, 20 yaşındaki bir kişi için artı 50 olarak değerlendirebilir. HIV hastalığı, öldürücü bir noktadan kronik hastalık seviyeye ulaştı’’ dedi.
1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeni ile HIV Enfeksiyon Derneği tarafından farkındalık amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Tabak, HIV hastalığında geçmişten günümüzde kadar gelinen tedavi noktasını değerlendirdi. Tabak ‘’80’li yıllarda ortaya çıktığı zaman herhangi bir tedavi yoktu. O zamanlarda hastalığı alan kişilerde beklenen yaşam süresi yaklaşık 12 yıl gibiydi. 1985’te ilaç bulundu. 1996 yılında modern tedaviler başladı. Hastalık başlangıçtaki öldürücü bir noktadan bugün kronik hastalık seviyesine ulaşmıştır’’ diye konuştu.
“HIV enfeksiyonu dediğimiz hastalık bir virüstür” diyen Tabak, HIV enfeksiyonuyla AIDS’in birbirine karıştırılmaması gerektiğini söyledi. Tabak, şöyle devam etti: “HIV enfeksiyonun bir hasta virüsü aldığı zaman 2-3 hafta içinde grip benzeri bir durum geçirebilir ya da bu durumu geçirmeden latent dediğimiz hiçbir belirti ve bulgunun olmadığı döneme erişebilir. Bu dönem 5-10 yıl kadar sessiz olarak gidebilir. Kişinin bu virüsü taşıdığına dair belirti bulgu olmayabilir. Tesadüfen yapılan bir test sonucu kendini ortaya çıkarabilir. Hasta ileri evrelere geldiği zaman ve bağışıklık yetersizliği oluştuğu dönemde fırsatçı enfeksiyonlar ve kanserler gelişir. Hasta bu durumda bir kliniğe başvurabilir. Ülkemizde 13 bin civarında kayıtlı hasta tedavi altında. Bunların dışında muhtemelen hastalığını bilmeden yaşan kişilerde söz konusu.”