Acıbadem Adana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Gülcan Abalı, aşırı sıcaklara karşı hipertansiyon hastalarının mümkün olduğunca bol su ve sıvı almalarını, tuzlu gıdaları tüketirken de ölçülü olmaları gerektiğini ifade etti.
Abalı, yaptığı yazılı açıklamasında, normal bireylerin dahi tüm vücut dengesini bozabilecek seviyelere ulaşan yaz sıcaklarının özellikle tansiyon hastalarını olumsuz etkilediğini belirterek, havadaki nemle birlikte şiddeti artan ve hastalıklara sebep olan aşırı sıcaklarda tansiyon hastalarının birtakım tedbirler almaları konusunda bazı tavsiyelerde bulundu.
Kan basıncında ani düşmeler yaşanabilir
Sıcak havaların özellikle aşırı nemle birleştiği takdirde hipertansiyon hastalarında olumsuz etkilere yol açabildiğine işaret eden Abalı, "Aşırı su ve tuz kaybı, kontrol altında hipertansiyonu olan bir hastanın kan basıncında ani düşmelere yol açabilir. Ayrıca kan basıncını düşürmek için kullanılan ilaçların bazıları da vücuttan su ve elektrolit atımı sağladığı için olumsuz bir tablo meydana gelebilir. Bu nedenle hipertansiyon hastaları mümkün olduğunca bol su ve sıvı almalı, tuzlu gıdaları tüketirken de ölçülü olmalıdırlar" ifadelerini kullandı.
Sıcak havanın damarlar üzerinde gevşetici etki yaptığını aktaran Abalı, bu durumun damarların genişlemesine ve tansiyonun düşmesine neden olduğunu söz konusu durumun sağlıklı insanlar için de yüksek tansiyon hastaları için risk taşıdığını kaydetti.
Güneş altında uzun süre kalmayın!
Tansiyon düşüklüğünün yorgunluk, halsizlik, oturduğu yerden aniden ayağa kalkıldığında baş dönmesi gibi belirtiler ile ortaya çıkabileceğini, hastanın böyle bir durumda ilacı kesmeden kendisini takip eden doktora başvurması gerektiğini bildiren Abalı, yüksek tansiyon hastalarının güneşin altında uzun süre kalmamaları gerektiğini ifade etti.
ADANA / AA