Hindistan'da Müslüman'lara sistematik asimilasyon

Hindistan'da Taç Mahal'de kılınan namazın ardından başlayan tartışmalar artarak devam ediyor. Müslüman şehirlerin isimleri değiştirilirken, ibadette de engellemeler yapılıyor. Hindistan, Çin'in Uygur Türkleri için uyguladığı adımları uygulamaya başladı.

KARAR.COM

Çin'in Uygur Türkleri'ne uyguladığı sistematik baskılar ve zulüm, dünyanın birçok ülkesi ve insan hakları organizasyonları tarafından gözardı edilirken, bir benzer uygulama da Hindistan'da yapılmaya başlandı.

Müslümanların Taç Mahal'de ibadet etmesinin ardından başlayan tartışmalara protestoya dönerken, Yargıtay sadece cuma günü namaz kılınabileceği yönünde karar aldı. Öte yandan Hindistan'daki Müslüman kentlerin isimleri de Çin'deki gibi sistematik olarak değiştiriliyor.

İçerisinde sayısız dini barındıran Hindistan'da özellikle Müslümanlığın hedef alınmasının arkasında farklı nedenler yatıyor olabileceği ileri sürülüyor.

TAÇ MAHAL'DE İBADETLİ PROTESTO

Müslümanların namaz kılmasına tahammül dahi edemeyen Hindistan vatadandaşları, Taç Mahal'de kendi ibadetleri olan puja ve aarti yaptı. Protesto olarak kendi dini inançlarının gereğini yerine getiren vatandaşlar, Taç Mahal'de başka bir dinin ibadetinin yapılmasını istemediklerini açıkça dile getirdi.

"ASI'NIN AÇIKLAMALARI KEYFİ"

Hindistan Arkiolojik İnceleme (ASI) kurumu Taç Mahal'deki camide namaz kılımı ile ilgili verilen Yargıtay kararına göre sadece cuma günleri burada namaz kılınabileceğini belirtti.

Ancak Taç Mahal'deki caminin sorumlusu İbrahim Zaidi ise Taç Mahal'de 400 yıldır namaz kılındığını belirterek ASI'nin açıklamalarını "keyfi" olarak değerlendirdi.

ŞEHİRLERİN MÜSLÜMAN İSİMLERİ DE DEĞİŞİYOR

Ülkedeki Müslüman isimli şehirlerin, ülkeyi yöneten Müslüman krallar tarafından değiştirilmeden önceki anlamlarının geri verildiğini iddia ederek yeniden değiştiren Hindistan yönetimi, bu şehirlerden Uttar Pradesh eyaletinde yer alan Faizabad, Hinduizm'in tanrılarından Rama'nın doğum yerine yakınlığı gerekçesiyle ismini değiştirilerek Ayodhya yaptı.

Uttar Pradeş eyaleti başbakanı Yogi Adityanath, Ayodhya'nın "onur, gurur ve prestij" sembolü olduğunu ifade eden Adityanath, şehrin Kral Rama ile özdeşleştiğini vurgulayarak, "Kimse Ayodhya'ya haksızlık yapamaz." dedi.

CADDE VE HAVAALANLARINDAN DA SİLİNİYOR

Hindistan'ın sistematik asimilasyonu sadece şehir isimlerini kapsamıyor. Halkın özünden kopabilmesi için cadde ve havaalanları gibi stratejik noktaların da isimleri birer birer değişiyor.

Ülkenin batısındaki Gujarat eyaletindeki BJP hükümeti de Ahmedabad şehrinin adını Karnavati olarak değiştirmeyi öngören bir düzenleme hazırlığında.

HİNDİSTAN VE DİN SAVAŞLARI

Hindistan'ın çok kültürlülüğü bağımsızlığını kazandığı 1947'den bu yana ülkenin en ilgi çeken özelliklerinden biri arasında. Geçmişte, mezhep ve din savaşlarının sıkça yaşandığını Hindistan'da resmi rakamlarda dahi net olarak ne kadar insanın hayatını kaybettiği bilinmiyor.

Birçok filme dahi konu olan mezhep ve din savaşlarının en bilinen örnekleri arasında Slumdog Millionaire (Varoş Milyoner) filmi bulunuyor. Filmin başrol oyuncusunun macerasına başlamasına annesinin diğer mezhebe üye kişiler tarafından katledilmesi sebep oluyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Adalet Bakanı Gül'e Uygur tepkisi
Çin'in işkence tesisi böyle görüntülendi
Uygurların öldürüldüğünü anlatırken ağlamaya başladı

Dünya Haberleri