ÖZEL HABER / EROL METİN
Fetullahçı terör örgütünün (FETÖ) Türkiye dışında yakından ilgilendiği yerlerden biri de Kuzey Irak. Mesut Barzani yönetimindeki Kürt bölgesini eğitim ve ekonomik faaliyetlerle adeta kıskaca alan örgüt, kısa süre içerisinde bölgede söz sahibi hale geldi. Bu arada örgütün Kuzey Irak’taki mensuplarının halen faaliyetlerine devam ettikleri dile getiriliyor.
HER SEKTÖRDE TEKEL
Amerikan işgali ardından insani yardım bahanesiyle Kuzey Irak’a giriş yapan taşeron örgüt, buradaki ticari ve inşaat yatırımlarını ileri boyutlara taşıdı. FETÖ’nün özellikle bölgesel yönetimin başkenti konumundaki Erbil’i karargaha çevirdiği görülürken, bölgedeki en büyük inşaat ihalelerini alan FETÖ şirketleri, milyonlarca dolar kazanç elde etti.
BİAT ETMEYENE BASKI
FETÖ’ye biat etmeyen Türk iş adamları, Kuzey Irak’ta faaliyet yürütemez hale geldi. Birçok iş adamı örgüt baskısı nedeniyle bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. Giderek hakimiyet alanını genişleten FETÖ, inşaattan enerjiye, turizmden sağlığa kadar birçok sektörde tekelleşti.
Kapatılan Bank Asya’nın Erbil’deki şubesi, yasa dışı para transferlerinde kullanıldı. Banka şubesinin şüpheli işlemleri devletin ilgili birimlerince inceleniyor.
KUZU KURDA TESLİM EDİLDİ
Sinsi örgütün eğitim firması Feza Eğitim Kurumları, Erbil, Süleymaniye, Dohuk, Halepçe ve diğer yerleşim birimlerinde içinde ana okulu, ortaokul ve liseyi barındıran yaklaşık 34 okul kompleksini hayata geçirdi. Eğitim bakanlığına devredilecek olan FETÖ okullarında yaklaşık 13 bin öğrenci eğitim görüyor.
Süleymaniye’de Kürtçe olimpiyatları düzenleyerek göz boyayan FETÖ, Kuzey Irak yönetiminde söz sahibi olan isimlerin ve zengin iş adamlarının çocuklarını da okullarında okutuyor. Söz konusu okulların öğretmen ihtiyacı ise örgüt tarafından karşılanıyor. Hain örgütün Türkiye’den gelen öğretmen kılıklı militanları, derslerine girdikleri Kürt öğrencileri örgüte kazandırmaya çalışıyor. FETÖ’nün aynı zamanda Erbil’de bir üniversitesi bulunuyor. Kurucusunun FETÖ’nün Türkiye’deki akademisyen imamı olduğu belirtilen Işık Üniversitesi’nin eğitimci ihtiyacı da yine Türkiye’den karşılanıyor. Örgütün eğitim faaliyetlerinden de büyük paralar kazandığı kaydediliyor.