HES kodu nasıl alınır? SMS, e-Devlet, Hayat Eve Sığar uygulaması...

Tek tıkla HES kodu almanın yolu kolay ve pratiktir. İçişleri Bakanlığı, şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanan yolcular için HES kodu alma zorunluluğu getirdi. Ayrıca kod almayan vatandaşlar otellere ve alışveriş merkezlerine alınmayacak. İşte; SMS, e-Devlet, mobil uygulama ile HES kodu almanın üç farklı yolu...

HES kodu alma işlemi nasıl yapılır, merak konusu oldu. Şehir içi toplu ulaşım araçlarında (otobüs, metrobüs, minibüs, dolmuş, metro, tramvay, tren, füniküler, teleferik, vapur, taksi) yolcuların Hayat Eve Sığar (HES) kodu alması zorunlu oldu. Yapılan denetimlerde HES kodu olmayan vatandaşlara idari yaptırımlar uygulanacak. Hayat Eve Sığar uygulaması hakkında Sağlık Bakanlığı'nın 0850-477-04-77 numaralı çağrı merkezinden bilgi almak da mümkün.

HES KODU NEDİR?

Koronavirüs (covid-19) salgın hastalığı nedeniyle uygulanan şehirler arası seyahat kısıtlaması, sosyal hayatı ve iş hayatını derinden etkiledi. Sağlık tedbirlerinin elden bırakılmaması adına 'Hayat Eve Sığar (HES) kodu uygulaması' hayata geçirildi. Bu amaçla, yolcuların karayoluyla, havayoluyla ve demiryoluyla seyahati HES koduyla sağlanacak. Hayat Eve Sığar mobil uygulamasına gelen yeni özellik sayesinde kişiye özel kod üretilecek.

HES KODU NASIL ALINIR? HES KODU BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Şehirlerarası otobüs, tren ve uçak seyahatlerinde HES kodu almanın üç yolu bulunuyor.

Birincisi; akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazınıza Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasını indirmeniz gerekiyor.

* Uygulamayı kurduktan sonra telefon numaranızı girerek doğrulama işlemini gerçekleştirmelisiniz.

* Uygulamaya giriş yaptıktan sonra karşınıza ilk çıkan ekranda yer alan seçenekler içerisinde "HES Kodu İşlemleri" başlığına tıklamalısınız.

* Daha sonra gelen ekranda "Yeni Kod Ekle" başlığını seçmelisiniz.

* HES kodunun ne kadar süreyle kullanılacağını seçip "Devam" tuşuna basarak işlemi tamamlayabilirsiniz.

* HES kodu ile birlikte yolcu kimlik numarası (TC kimlik numarası, pasaport vb.), iletişim bilgisi (telefon ve e-posta alanlarının her ikisi de) ve doğum tarihi doğru ve eksiksiz olarak girilmesi gerekmektedir.

HES KODU iPHONE UYGULAMASI

HES KODU ANDROID UYGULAMASI

HES KODUNU SMS İLE ALMAK MÜMKÜN MÜ?

HES kodu almanın ikinci yolu ise kısa mesaj göndererek başvuruda bulunmaktır. SMS ile HES kodu almak için;

* HES yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla,

* TC kimlik numarası,

* Kimlik kartınızın seri numarasının son 4 hanesi,

* HES kodunun geçerli olmasını istediğiniz gün sayısını yazıp

* 2023'e SMS olarak gönderebilirsiniz.

HES KODU BAŞVURUSU E-DEVLET'TEN NASIL YAPILIR?

Üçüncü yol olarak; HES kodunu e-Devlet portalından almak da mümkün. İnternetten e-Devlet'e girmek için www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapabilirsiniz. Bu sayfa üzerinden kendiniz veya 18 yaşından küçük çocuğunuz için HES kodu başvurusunda bulunabilir, aldığınız HES kodlarını kurum ya da kişilerle paylaşabilir ve HES kodlarının detaylarını sorgulayabilirsiniz. HES kodu için, e-Devlet mobil uygulaması üzerinden de başvuruda bulunmak mümkün.

E-DEVLET iPHONE UYGULAMASI

E-DEVLET ANDROID UYGULAMASI

BAKAN KOCA: HES KODU HAYATIMIZI KOLAYLAŞTIRACAK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni uygulamaya ilişkin olarak, "HES uygulaması seyahatlerde serbest giriş kartı olacak. Hayat Eve Sığar uygulamasıyla kod alınacak. HES uygulaması ile mobil uygulama üzerinden alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz.

Herkese özel bir kod olacak. Kod sayesinde kimlik numarası gibi veriyi başkasıyla paylaşmak zorunda kalmayacak. Önümüzdeki günlerde HES kodunun yaygın kullanılması hayatımızı kolaylaştıracak. Hayat Eve Sığar uygulamasıyla ile bireyler risk taşımadığını, hasta veya temaslı olmadığını bu uygulama aracılığıyla gösterebilecek" ifadelerini kullandı.

HES KODU OLMAYAN ŞEHİRLERARASI OTOBÜSE BİNEMEYECEK

İçişleri Bakanlığı, valiliklere gönderdiği genelgeyle şehirler arası yolcu taşıyan firmaların HES kodu olmadan biletleme yapmaması uyarısında bulundu. Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan firmalarca HES kodu olmadan internet, telefon veya yüz yüze bilet satışı kesinlikle yapılmayacak. Şehirler arası yolcu taşımacılığında HES kodu olmaksızın yolcu kabul eden araçlar, 10 gün süreyle seferden men edilecek.

ŞEHİR İÇİ YOLCULUKTA HES KODU ZORUNLU OLDU

İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine 'Şehir içi toplu ulaşımda HES kodu sorgulama' ve 'Konaklama tesislerinde HES kodu zorunluluğu' konulu iki ayrı genelge gönderdi.

'Şehir içi toplu ulaşımda HES kodu sorgulama' genelgesi kapsamında; şehir içi toplu ulaşım araçlarında kişiye özel elektronik/akıllı seyahat kart sistemleri, Sağlık Bakanlığı’nın Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasına entegre olacak.

Entegrasyon ile corona virüsü (kovid-19) tanılı ya da temaslısı olanların varsa kişiselleştirilmiş seyahat kartları, izolasyon süresi boyunca otomatik olarak askıya alınacak. Covid-­19 tanılı ya da temaslısı olan ve izolasyonda olması gerektiği halde toplu ulaşım aracı kullananlar hakkında suç duyurusunda bulunulacak.

HES KODU OLMAYAN OTELLERE VE AVM'LERE ALINMAYACAK

'Konaklama tesislerinde HES kodu zorunluluğu' genelgesi kapsamında kamu ve özel tüm konaklama tesisleri ile alışveriş merkezleri girişlerinde HES kodu zorunluluğu getirildi.

HES kodu sorgulaması, müşterilerin konaklama tesisine kabulü sırasında yapılacak ve sorgulama sonucunda herhangi bir risk bulunmayan (tanılı ya da temaslı olmayan) kişilerin tesise kabul işlemleri gerçekleştirilecek. Sorgulamalarda covid-19 tanısı konulan ya da temaslısı olduğu anlaşılan müşteriler, 'Güvenli Turizm Sertifikası' uygulaması gereği oluşturulan 'misafir izolasyon odalarına' yerleştirilecek.

HES kodu sorgulaması yapılmaksızın veya sorgulama sonucuna göre kabul edilmemesi gereken müşterilerinin konaklamasına izin veren tesisler 10 gün süre ile faaliyetten men edilecek. Misafir izolasyon odalarının sayıca yetersiz kaldığı durumlarda ise Vali/Kaymakamlarca gerekli tedbirler alınacak.

KURALLARI İHLAL EDENLERE ADLİ İŞLEM YAPILACAK

Vali/Kaymakamlarca yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde gerekli kararların Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27. ve 72. maddeleri uyarınca ivedilikle alınacak. Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek ve mağduriyete neden olunmayacak.

Alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilecek. Konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195. maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

PCR testi ücretli mi, ücretsiz mi? Koronavirüs PCR testi kimlere zorunlu?
Aşı sertifikası nedir, nasıl alınır? İşte e-Nabız koronavirüs aşı kartı alma ekranı
Süper Lig ne zaman başlayacak? 2021-2022 sezonunda seyirci olacak mı?

Güncel Haberleri