Her inşaat şirketi kentsel dönüşüme giremeyecek

Kentsel dönüşümün kuralları yeniden belirleniyor. Yeni yönetmelikle birlikte kentsel dönüşüme sadece yeterli olan şirketler girebilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum “Müteahhitlerimizi 9 yeterlilik kriterine ayırdık. Kentsel dönüşüm firmaları, yapı maliyetinin yaklaşık yüzde 10’u oranında teminat mektubu ya da tamamlama sigortaları yapmaları kaydıyla bu işlere girebilecek” dedi.

Kentsel dönüşüme katılacak şirketlere yeni düzenleme geliyor. Bundan böyle dönüşüme yeterli olmayan inşaat şirketleri, kentsel operasyonlara katılamayacak. Konuyla alakalı bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ömrünü tamamlamış binalar, depremler ve küresel iklim değişikliği sebebiyle meydana gelen afetlerin şehirlerdeki kentsel dönüşümün ne kadar acil ve elzem olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyledi. Araklı’daki felaket, Kartal ve Kağıthane’deki bina çökmelerinin kentsel dönüşüm gerçeğini bir kez daha gösterdiğini dile getiren Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla kentsel dönüşüm kapsamındaki illere, ‘acil öncelikli’ riskli alanların tespit edilmesi ve bildirilmesi istemiyle genelge gönderdiklerini hatırlattı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Resmi Gazete’de yayımlanan, kentsel dönüşüm yapan yatırımcılar ve müteahhitlerle ilgili hayata geçirilen düzenlemeye ilişkin şunları kaydetti: “6306 sayılı kanun (Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun) kapsamındaki yönetmeliğimiz yayımlandı. Artık bu yönetmelik çerçevesinde, kentsel dönüşüm inşaatlarında yeterli olan firmalar iş yapabilecek. Müteahhitlerimizi 9 yeterlilik kriterine ayırdık. Bu yeterlilik kriterleri kapsamında, kentsel dönüşümde hem teknik hem mali açıdan yeterlilikleri olan firmalar bu işlere girebilecekler. Kentsel dönüşüm projelerinin yarım kalmaması adına, bu işe girecek firmalarımız belli oranda teminat gösterecek. Kentsel dönüşüm firmaları, yapı maliyetinin yaklaşık yüzde 10’u oranında teminat mektubu ya da tamamlama sigortaları yapmaları kaydıyla bu işlere girebilecek. Bu işleri de belediyelerimizle yürütebilecekler. Bunun gibi çok önemli düzenlemeler yaptık. Amacımız, hem yüklenicilerimizin hem vatandaşlarımızın mağduriyetini engellemek ve elzem olduğunu düşündüğümüz kentsel dönüşümün de hızlı bir şekilde tamamlanmasını sağlamak.”

İNŞAAT MALİYETLERİ YÜZDE 26 YÜKSELDİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Nisan ayında inşaat maliyet endeksi (İME) aylık bazda yüzde 1.60, malzeme endeksi yüzde 2.14 ve işçilik endeksi yüzde 0.41 arttı. Yıllık olarak ise malzeme endeksi yüzde 26.52, işçilik endeksi de yüzde 26.15 yükseldi. TÜİK verilerine göre; bina inşaatı maliyet endeksi, Nisan’da Mart ayına göre yüzde 1.39, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 26.59 arttı. Nisan’da geçen aya göre malzeme endeksi yüzde 1.94, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 26.75 yükselirken, aynı dönemde işçilik endeksi aylık yüzde 0.23, yıllık yüzde 26.23 arttı. Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, Nisan ayında aylık yüzde 2.28, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 25.80 arttı.

10.3 MİLYON BAŞVURU YAPILDI

İmar başvurusuyla alakalı sürecin 15 Haziran’da tamamlandığını hatırlatan Murat Kurum, şunları söyledi: “İmar barışı için yaklaşık 10 milyon 350 bin vatandaşımız bu kanuni düzenlemeden faydalanmak için başvurdu. Bu vatandaşlarımızın yapı kayıt belgelerini alıp, imar barışından faydalanmaları için ödeme sürecimiz 30 Haziran’da tamamlanıyor. Bu süreçte vatandaşlarımızın tüm mağduriyetlerini engelleyecek her türlü düzenlemeyle birlikte de bu imar barışı sürecimizi net bir şekilde tamamlayacağız.”           

MAHALLENİN BAKKALI MANAVI OLACAK

Kentsel dönüşüm alanıyla ilgili bilgi veren Murat Kurum “Az katlı, yatay mimari anlayışıyla, mahalle kültüründe, yani vatandaşımızın dışarıya çıktığında sokakta komşusuyla beraber olabileceği her türlü faaliyeti gerçekleştirebileceği alanlar olacak. Gezi ve yürüme alanları. Bu anlayışla, aşağıda mahallemizin, bakkalı, manavı kasabı olacak. O alanlarda hepimiz bütünleşeceğiz. Bizi beraber tutan mahalle kültürümüzü burada yaşatacağız. Özümüzü, kültürümüzü yaşatacağımız bu projeyi gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.      

KONUT FİYATLARI ARTTI

Türkiye’deki konutların gözlemlenebilen özelliklerinin zaman içinde kontrol edilerek, kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE) 2019 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0,66 oranında artarak 110,02 seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,75 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 14,02 oranında azalış gösterdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Ekonomi Haberleri