Dünyada yeni bir kavram var: Süper gıda. Özellikle geleneksel/doğal/organik yöntemlerle yetiştirilen süper gıdaların günümüzde pek çok hastalığı önleme ya da var olan hastalıkları iyileştirici özelliklerinden dolayı öne çıkıyor. Tüm Aktarlar ve Baharatçılar Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiricileri Derneği (TABDER) Başkanı Ayhan Ercan, bu besinleri Hayykitap’tan çıkan ‘Doğal Süper Gıdalar’ kitabında anlattı. Gıda bilimciler ve sağlık otoriteleri tarafından bu şekilde sınıflandırılan gıdaların bitkisel ve hayvansal kökenli olabileceğini belirten Ercan, söz konusu yiyeceklerin vitamin, mineral, diyet lifleri, sağlıklı yağ asitleri, antioksidan ve protein açısından çok faydalı olabileceğini söylüyor. Ercan, gelişmiş ülkelerde ‘organik ürünler’, ‘süper gıdalar’, ‘tıbbi ve aromatik bitki sektörü’nün devletler tarafından desteklendiğini belirterek bunların hastalıkların tedavisine destek olduğunu, ayrıca toplumların daha az hastalanmasını sağladığını anlatıyor.
Kitapta maça kökü, yeşil yulaf çimi, yeşil arpa çimi, camu camu, spirulina gibi gıdalarla hazırlanan reçeteler var. Bunları nerede bulabileceğini merak ediyorsanız Ercan “Aktar ve organik dükkanlarda bulunabildiği gibi özellikle yeşil çimlerin tamamı ev ve balkonlarda rahatlıkla yetiştirilebilir. Kitapta bu yetiştirme şekillerini anlatıyorum. Camu camu çok yeni olduğu için bulmakta zorluk çekilse de yakın zamanda süper özelliklerinden dolayı bulunacaktır diye düşünüyorum” diyor.
Ercan kitabında bilimsel araştırmaların referanslarıyla listesini verdiği gıdalarla hazırlanabilecek demir eksikliği, kansızlık, şişmanlık, aşırı zayıflık, kısırlık, kabızlık, alerji, sistit, boy kısalığı gibi sorunlara karşı reçeteler ve tarifler de veriyor. Kitapta buğday çiminden yaban mersinine kinoadan chia tohumuna, arı sütünden sumağa, duttan nara, kızılcıktan susama, keçiboynuzundan likapaya pek çok gıdayı bulabilirsiniz. Bunları nasıl hazırladığını sorduğumuz Ercan “Tarifler, süper gıdaların bileşen listesindeki içeriklere göre hazırlanmıştır. Örneğin demir eksikliği durumunda yüksek miktarda demir içeren ve demir bağlamayı destekleyen süper gıdalardan formüller oluşturdum. Ayrıca tatlarının içilebilir olması çok önemli olduğundan kitaptaki tüm karışımları evimin mutfağında tek tek deneyip bizzat deneyimledim. Şahsımın süper gıdaların birçoğuyla tanışması beş yıldan fazla olduğu için bu süreçte yurtdışı seyahatlerimden getirdiğim ürünleri yakınlarım ve kendim üzerinde deneyimleyip tedavi ya da destekleme sürecinde başarı oranına hayran kaldım” yanıtını veriyor.
Ercan kitabında boy uzatmaktan tutun alerjilere karşı bile tarifler hazırlamış. “Örneğin boy uzatmak adına mineraller bakımından çok zengin olan süper gıdaları seçtim, etkileşim kontrollerini yaptım ve en son olarak çocuklar için dahi dozları tespit ettim” diyerek isteyen kişinin vücudunun ihtiyaçları doğrultusunda karışımlar hazırlayabileceğini savunuyor: “Unutmak gerekir ki doğal süper gıdaların tıbbi ve aromatik bitkilere karşı en büyük avantajı daha lezzetli olmaları, birbirleriyle ve ilaçlarla etkileşim risklerinin çok daha az, hatta yok denecek kadar az olmaları.”
KİLO KONTROLÜ DÖNEMİNDE ZAYIFLATAN KAHVALTI
Malzemeler: 200 ml kefir ya da organik süt, 1 tatlı kaşığı chia tohumu, 1 tatlı kaşığı yeşil buğday çimi kurusu, 1 tatlı kaşığı nibi, 10 adet dut kurusu, 10 adet goje berry.
Hazırlanışı: Malzemelerin tamamını bir kase içinde karıştırın, yarım saat beklettikten sonra yiyin.
KRONİK KABIZLIK İÇİN İÇECEK
Malzemeler: 1 su bardağı üryani eriği hoşafı (şekersiz), 1 tatlı kaşığı karnıyarık otu tohumu kabuğu, 1 tatlı kaşığı yeşil buğday çimi kurusu, 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi unu.
Hazırlanışı: Bütün malzemeleri karıştırıp günde bir kez aç karnına için.
ŞEKERSİZ ÇİKOLATALI PUDİNG
Malzemeler: 1 lt süt, 15-20 tatlı kaşığı chia tohumu, 10 tatlı kaşığı öğütülmüş kakao nibi keçiboynuzu karışımı, 2-3 çorba kaşığı süzme bal, 1 çorba kaşığı goji berry.
Hazırlanışı: Sütü kaynatın, ateşi kapatın. Sırasıyla kakao keçiboynuzu karışımını ve chia tohumunu ilave ederek karıştırın. Dinlenmeye bırakın, ılık hale gelince içine balı ilave edin. Sonra küçük kaselere eşit şekilde paylaştırdıktan sonra buzdolabında dinlendirin.
ŞEKERSİZ KEÇİBOYNUZU ÇİKOLATASI
Malzemeler: 10 gr katı kakao yağı,
1 çorba kaşığı organik Hindistan cevizi yağı, 10 tatlı kaşığı öğütülmüş kakao nibi keçiboynuzu karışımı, 2-3 çorba kaşığı bal, dut pekmezi ya da agave şurubu, 15 adet goji berry.
Hazırlanışı: Kakao yağını benmari usulü eritip Hindistan cevizi yağını ilave edip karıştırın. Kakao keçiboynuzu tozu karışımını ikişer kaşık ilave edip sürekli karıştırın. En son bal ve kuru meyveyi ilave edip çikolata kalıbına döküp buzdolabında donmasını sağlayın.
GLUTENSİZ, ŞEKERSİZ, ÇİKOLATALI KEK
Malzemeler: 1 çay bardağı Hindistan cevizi unu, 1 çay bardağı badem unu,
1 çay bardağı patates veya mısır nişastası, 2 çorba kaşığı öğütülmüş kakao nibi keçiboynuzu karışımı, 1 su bardağı Hindistan cevizi yağı, 3 organik yumurta, 1 su bardağı organik süt, 1.5 çay bardağı organik dut ya da üzüm pekmezi, 1 çay kaşığı elma sirkesi, 1 paket kabartma tozu, 1 çubuk vanilya, 1 çorba kaşığı goji berry, 1 çorba kaşığı likapa ya da yaban mersini.
Hazırlanışı: Çubuk vanilyayı ikiye yarıp tohumlarını ve iç kısmını sıyırıp çıkarın. Yumurta, Hindistan cevizi yağı, pekmez, sirke ve vanilyayı iyice çırpın. Sırasıyla un ve nişasta ilave edip karıştırın, kabartma tozunu ekleyip mikserle iyice çırpın. Bu karışımı Hindistan cevizi yağıyla yağlanmış kek kalıbına döküp 170 derece ısıtılmış fırında 32-35 dakika pişirin.