Hepimizin evinde var! Her bitkiyi birbiriyle karıştırmayın

Uzmanlar kış aylarında kullanımı artan ve hemen hemen hepimizin evinde bulunan bitki çaylarına ilişkin kritik uyarılarda bulundu: İlaçlarla etkileşime girebilir, her bitki birbiriyle karıştırılmamalı, kök bitkiler kaynatılmalı, yapraklar demlenmeli...

Gündelik yaşantımızın vazgeçilmezlerinden olan, sağlığımızı korumak için veya diyet dönemlerinde sıkça tükettiğimiz bitki çayları bilinçsizce, yanlış ve aşırı tüketildiği durumlarda tehlike yaratıyor.

Diyetisyen Derya Zünbülcan, bitki çaylarının özü olan bitkilerin mevsimi ve toplama zamanına uygun olarak toplanmaması durumunda bağışıklık güçlendirme etkisinin neredeyse sıfıra indiğini söyleyerek kritik uyarılarda bulundu.

‘HAMİLELER TÜKETİRSE DÜŞÜĞE SEBEP OLUYOR’

İlaçlarla etkileşime girebileceği için dikkatli olunması gerektiğini belirten Diyetisyen Derya Zünbülcan, “Ancak bilinçsiz tüketildiğinde ise bir o kadar tehlikeli olabilir. İlaç kullanan kişiler daha çok dikkat etmeli. Bitki çayları, bazı ilaçlarla etkileşime girebilir" diyerek sözlerine şöyle devam etti:

"Hepimizin evinden eksik olmayan adaçayı, boğaz ağrısına iyi geliyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Fakat hamile olan kişiler tüketirse, düşüğe bile sebep olabiliyor. Mide ağrısı için kekik veya baş ağrısı için biberiye çayı içmek istediğinizde, bu bitkilerin yüksek tansiyon ilaçlarıyla etkileşebildiğini bilmeniz gerekiyor. Alerji ve kolesterole iyi gelen ekinezya çayı da doğum kontrol ilacı kullanıyorsanız, istenmeyen etkilere neden olabilir. Boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi gelen zencefil ise kan inceltici ilaçlarla birlikte tüketilirken dikkat edilmeli. İlaç tüketenler bir uzmana danışmadan bitki çayı tüketmemeli."


Diyetisyen Derya Zünbülcan

‘HER BİTKİ HER BİTKİYLE KARIŞTIRILMAMALI’

Karışık bitki çaylarını satın alırken içeriklerine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Zünbülcan, "Bu çaylar uzman kişiler tarafından yapılmalı. Eczane ürünleri tercih edilebilir. Bitki çayı çeşitlerini kendimiz bir araya toplamamalıyız. Mutlaka bilinçsiz kullanımdan uzak kalmalıyız, sağlıkla ilgili zarar görebiliriz” ifadelerinde bulundu. 

BİTKİLER NE KADAR DEMLENMELİ?

Bitki çayını doğru hazırlamanın en önemli şeylerden biri olduğunu anlatan Zünbülcan konuşmasına şöyle devam etti: 

“Hazırlarken hem suyunun derecesini doğru seçmek hem de hazırlama şeklini bitkinin kök veya yaprak oluşuna göre belirlemek gerekiyor. Zencefil kök olduğu için kaynatılarak tüketilmeli. Eğer adaçayı, ıhlamur gibi yaprak bitki tüketiliyorsa, ılık suda demlenerek tüketilmeli. Bu şekilde yapılırsa, her bitkinin içinde olan etken madde ortaya çıkar. Kök olanlar kaynatılırken, yaprak olanlar demlenmeli. Bitkiler 6-8 dakikadan uzun demlenmemeli.”

FAZLA ADAÇAYI TÜKETİMİNE DİKKAT

Bitkilerin fayda ve zararlarından bahseden Önsöz, “Mesala kekik haziran ayından sonra toplanır, aroması yüksektir. Ama zararı da yüksektir. Hamile, guatr, böbrek rahatsızlığı ve yüksek tansiyon rahatsızlığı olanlar doktor kontrolünde tüketmeli. Adaçayı, kayalarda çıkan bir bitkidir. Bademcik ve boğaz ağrılarına iyi gelir, sakinleştirir. Fazla adaçayı tüketmek böbreklere zarar verir" dedi.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Hoş olduğu kadar zehirli bir bitki: Güzelavrat otu
İstanbul'daki eczanelere normalleşme düzenlemesi

Sağlık Haberleri