Hem yardım hem kimlik

KARAR’ın ‘Mültecinin zor kararı’ manşetiyle gündeme getirdiği Suriyeli göçmenlerin ‘vatandaşlık mı yardım mı?’ ikilemine çözüm getirildi. Vatandaş olan Suriyeli, Ocak 2018’e kadar çadırlarda kalıp yardım alabilecek. Yabancı öğretmen statüsünde olanlar da aynı ücreti alacak.

KENAN BUTAKIN / İSTANBUL

Suriye’deki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan 3 milyon mülteciden 300 bini için başlatılan vatandaşlığa geçme süreci devam ediyor. Başvuru yapan 120 bin Suriyeliden 16 bini Türk vatandaşlığına alındı. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne başvuru yapıp vatandaşlık alanlar arasında beyaz yakalılar ön plana çıktı. Özellikle çeşitli meslek dallarına sahip beyaz yakalıların başvuruları ihtiyaçlar doğrultusunda öncelikli tutuluyor. Bu kişiler arasında Suriyeli çocukların eğitim gördüğü Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Geçici Eğitim Merkezleri’nde çalışan Suriyeli öğretmenler de var.

Özellikle kamplarda kalan Suriyeli mültecilerin ‘yardımlar kesilir’ korkusuyla Türkiye Cumhuriyeti kimliği almak için başvuru yapmadığını KARAR, 2 Kasım’da manşete taşımıştı. İkilem yaşayan Suriyelilerden sadece Kilis’teki AFAD kampında kalan 80 aile Türk vatandaşlığına geçti. AFAD’a bağlı 26 geçici barınma merkezlerinde kalan 260 bin sığınmacının rahat seçim yapabilmesi için yeni bir karar alındı. Buna göre, Türk vatandaşlığına geçişi tamamlanan ve hala AFAD kamplarında kalan Suriyelilere ev ve iş bulmaları için 1 Ocak 2018’e kadar süre tanındı. Bu tarihe kadar mülteciler yardımlardan yararlanacak. Diğer yandan, MEB ile UNICEF arasında yapılan anlaşma ile Geçici Eğitim Merkezleri’nde (GEM) öğretmenlik yapan ve Türk vatandaşlığına geçen gönüllü Suriyeli öğretmenlere bir süre daha UNICEF tarafından destek sağlanacak. Suriyeliler yabancı öğretmen statütüsü nedeniyle aldıkları yüksek maaşı bir süre daha almaya devam edecek.

ESKİ GENERAL KİMLİK ALDI ÖĞRETMEN OLDU

Türk vatandaşlığı alan Suriyeli öğretmenler arasında Esad rejiminden kaçan Suriye Hava Kuvvetleri’nin eski pilotlarından General Muhammed El Ahmed de bulunuyor. Kilis’te yaşayan El Ahmed, iç savaş başlar başlamaz uçmayı reddederek muhalif grup Şam Cephesi’ne katıldı. El Ahmed, bir süre sonra da Kilis’e yerleşerek Şam Cephesi’nin basın sözcüsü olarak görev yapmaya başladı. Kilis’teki Geçici Eğitim Merkezi’nde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri vermeye başlayan El Ahmed, Suriye Hava Harp Okulu’nda pilotaj eğitimi alırken, aynı anda Şam’da da ilahiyat eğitimi almıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Trump'ın özel temsilcisi McGurk, Rakka'yı ziyaret etti
Esed rejimi kuşattığı Doğu Guta'da 4 günde 45 sivili öldürdü

Dünya Haberleri