Kış soğuklarının en sert hissedildiği şu günlerde tüm Türkiye karanlığa gömüldü. Bugüne kadar doğalgaz ve elektrikte arz fazlası olduğunu, kış aylarının sorunsuz geçeceğini iddia eden Enerji Bakanlığı’nın açıklamasında yoğun kar ve fırtına nedeniyle özellikle Marmara Bölgesi’nde elektrik kesintileri yaşandığı belirtildi.
Ekiplerin 4 grup halinde toplam 164 kişiyle arızaların onarımı için aralıksız çalıştığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Hava koşullarının normale dönmesiyle 7 hat boyunca 4 adet 20mx80m boyutundaki direğin tamamen yıkıldığı, 69 adet direk üstü kulenin kırıldığı ve koptuğu tespit edilmiştir. Bu boyutlarda bir hasarın neden kaynaklandığına ilişkin de araştırma çalışmaları başlatılmıştır. Düzenli bakımları yapılan ve bazıları çok yakın zamanda yenilenen hatlarda, bu boyutlarda bir hasarın nasıl oluştuğu ile ilgili tüm ihtimaller üzerinde durulmaktadır. Bu çerçevede Bakanlık birimlerimizin çalışmalarının yanında, hasarın neden kaynaklandığını tespit etmek için inceleme başlatılmıştır. Bakanlığımız ilgili tüm birimleri sahadaki çalışmaları takip etmekte ve yönetmektedir.” Üst düzey bir yetkili de Bakanlığın, 15 Temmuz’dan sonra başlayan ve yakın zamanda artarak düzenli hale gelen siber saldırılarla karşı karşıya kaldığını belirtti.
Bakanlık geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamasında ise konutlardaki doğalgaz tüketiminin artması nedeniyle elektrik santrallerine gönderdiği gazı yüzde 50 oranında kıstığını, bu nedenle yeterli elektrik üretiminin sağlanamadığını belirtmişti. Sektör temsilcileri ise İran’dan gelen gazın hem bu ülkenin iç tüketimindeki artış hem de mevsimsel şartlar nedeniyle kesintiye uğradığını, bu sebeple de elektrik üretimi için yeterli gazın bulunamadığını belirtiyor.
Tüm bu nedenler sonucunda vatandaşlar soğuk kış günlerinde karanlıkta kalıyor. 2016’yı sorunlarla geçiren, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında belini yavaş yavaş doğrultmaya çalışan Türk sanayicisine bu kesintiler bir darbe daha vurdu. İsmini vermek istemeyen bir işadamı özellikle online alışverişte büyük kayıp yaşadıklarını belirterek, 2 haftadır yoğun şekilde hissedilen kesintiler nedeniyle internetten yapılan alışverişlerin ciddi oranda düştüğünü ve kaybın 10 milyar liraya yaklaştığını vurguladı.
Sorunun devam etmesi halinde ciroların daha da düşmesinden korkan online alışveriş siteleri şimdiden yatırımları kısmayı dahi düşünüyor. Kesintilerin Türkiye ekonomisine maliyeti konusunda açıklama yapan Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca ise fabrikalarda üretim yapılamadığını ve milyonlarca dolarlık ekonomik kayıp olduğunu öne sürdü. Gebze ve civarının Türkiye’nin en yoğun sanayisinin bulunduğu bölge olduğunu söyleyen Kanca, şöyle konuştu: “Yüzlerce fabrikada, 10 binlerce işçiden bahsediyoruz. Büyük firmaların inanılmaz bir ekonomik kaybı var. Günde 10 milyon dolarlık ihracat kaybı oldu” dedi.
CERRAHPAŞA’DA HASTALAR MAĞDUR
İstanbul’da son günlerde yaşanan elektrik kesintileri en fazla hastaları mağdur etti. Hastalar, jenaratörleri yetersiz kalan birçok hastanenin karanlık koridorlarında saatlerce beklemek zorunda kaldı. Bu hastanelerden biri de her gün binlerce hastanın gittiği, Türkiye’nin önde gelen tıp fakültelerinden İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’ydi.
Hastanenin radyoloji bölümünde 29 Aralık’ta çekilen bu fotoğrafta, hastalar görüntüleme için tam 4 saat elektriklerin gelmesini bekledi. Ancak saatler süren bekleyişin ardından elektriklerin gelmeyeceği söylenen hastaların randevuları iptal edildi.
SAATTE 2 MİLYON TL
Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Gürkan Kumbaroğlu, yaşanan kesintinin sadece İstanbul ile sınırlı kalmayıp Adapazarı ve Kocaeli’nde de hayatın normal akışını olumsuz etkilediğini söyledi. Kumbaroğlu, “Kesintinin meydana geldiği zaman dilimine tekabül eden 500 TL/MWh’lik puant tarife üzerinden kesintinin fatura karşılığının saatte 2 milyon TL’yi aştığı söylemek mümkün. Tabi burada elektrik enerji hattı üzerindeki kayıptan bahsediyoruz. Hayatın normal akışının bozulmasının da ekonomiye doğrudan olumsuz etkileri var” dedi.
ARIZALANAN CİHAZDA YAZILI MÜRACAT ŞART
Bakım onarım nedeniyle yapılacak kesintilerin en az 48 saat önceden tüketicilere duyurulması gerektiğini belirten Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, kesinti nedeniyle cihazları zarar görenlerin en büyük sorununun şirkete müracaatı yazılı yapmamasından kaynaklandığını ifade etti. Ağaoğlu, “Tüketici hakem heyetine başvuranlar ispat sorunu yaşıyor. Faturayı kesen elektrik firmasına yazılı müracaat yapmak zorundalar. Konu hakem heyetine gittiğinde şirket avukatları 15 günlük bildirim süresinde durumun ihbar edilmediği ileri sürülüyor” dedi. Cihazları hasar gören vatandaşların hem yazılı hem de telefon ile şirkete durumu bildirmesi gerektiğini vurgulayan Ağaoğlu şöyle devam etti: “Televizyon, buzdolabı gibi hayati öneme sahip cihazlar başvurunun ardından teknik serviste yapılabilir. Sorunun neden kaynaklandığı bu rapora yazılmalıdır. Tüketicinin haklılığı tespit edildiğinde şirket bu tutarı ödemek zorunda kalacaktır.”
BOTAŞ GAZI YÜZDE 50 KISTI
Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) özel santrallere, gazı yüzde 50 oranında kestiğine dair yazı göndermişti. BOTAŞ’ın söz konusu kararı, soğuk havalar nedeniyle evsel tüketimde doğalgaz tüketiminin artma ihtimalini göz önünde bulundurarak aldığı belirtilirken, uygun olan santrallerin ikincil yakıta geçmesi istenmişti. Bunun sonucunda RWE Turcas Denizli, OMV Samsun, Akenerji Erzin, Aksa Antalya, İç Anadolu gibi birçok santral 14 Aralık 2016 için üretim planını sıfır olarak vermişti. Elektrik piyasasında, arzın azalması ile birlikte günlük olarak belirlenen spot elektrik fiyatları 14 Aralık 2016 için 202 TL olarak gerçekleşmişti. Piyasada, son haftalarda tüketim artışı sonrası kesintiler ile birlikte fiyatların da artış kaydettiği gözlendi.