HDP Eş Başkanı Yüksekdağ'ın vekilliği düşürüldü, Demirtaş'a hapis cezası verildi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a 5 ay hapis cezası verilirken diğer Eş Başkan Figen Yüksekdağ'ın ise milletvekilliği düştü. HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken ise Ankara'da tutuklandı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a 5 ay hapis cezası verildi. Diğer Eş Başkan Figen Yüksekdağ'ın ise hakkındaki yargı kararının kesinleşmesi üzerine TBMM bilgisine sunuldu ve milletvekilliği düştü. Hakkında açılan davada verilen tahliye kararına itiraz edilen HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken de Ankara'da gözaltına alındı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yaptığı bir konuşmada "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini ve devletin kurum ve organlarını aşağıladığı" gerekçesiyle 5 ay hapse çarptırıldı.

SEGBİSLE KATILDI

Doğubayazıt 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki davanın ilk duruşmasına, başka bir suçtan Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezainfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan Demirtaş Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı.

Sanık avukatları Fatma Mebuse Tekay, Murat Engin ve Yasemin Dora Şeker'in de Demirtaş'ın yanında SEGBİS üzerinden katıldığı duruşmada, diğer avukatı Olcay Öztürk de hazır bulundu.

HDP Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk ve HDP Ağrı İl Başkanı Yılmaz Dursun'un yanı sıra partililer de duruşmayı izledi.

Kimlik tespiti yapılan Demirtaş, evli ve 2 çocuk babası olduğunu belirterek, mesleğinin avukatlık olduğunu ve aylık düzenli bir gelirinin bulunmadığını ifade etti.

SAVUNMAYA GEÇİLDİ

İddianamenin okunmasının ardından savunmasına geçilen Demirtaş, dokunulmazlıklarının kaldırılmasının Anayasa'nın 83/2 maddesi uyarınca yerinde olmadığını savunarak, milletvekillerinin kendini savunma hakkının elinde alındığını ifade etti.

Demirtaş, dokunulmazlıkların kaldırılması hususunun Anayasa Mahkemesine getirilmesini talep ederek, hakkındaki yargılamanın durdurulmasını istedi.

Mahkeme ise sanığın bu talebini usul ve yasaya uygun olmadığı gerekçesiyle reddederek savunmasına geçti.

BERAAT İSTEDİ

Savunmasının ardından son sözü sorulan Demirtaş, "Önceki beyanlarımı tekrar ederim. Mahkemenizin kararı emsal karar olacaktır. Yargının özgürce karar verebildiğini gösterir bir karar olmasını diliyor ve savunmam kapsamında beraatımı talep ediyorum." dedi.

Davayı karara bağlayan mahkeme ise Demirtaş'ı TCK'nın 301/1 maddesi uyarınca önce "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini alenen aşağılamak suretiyle Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini ve devletin kurum ve organlarını aşağıladığı" gerekçesiyle önce 6 ay hapse çarptırdı.

"VELAYET, VESAYET..."

Mahkeme, sanığın geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları ve verilen cezanın sanığın geleceği üzerindeki etkileri dikkate alarak, Demirtaş'ın hapis cezasını 5 aya indirdi.

Sanığın kasten işlediği suç nedeniyle hapis cezasına mahkumiyetinin yasal sonucu olarak Anayasa Mahkemesinin 24 Kasım 2015 tarih ve 295542 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile değişik 5237 sayılı TCK'nın 53/1 maddesinin uygulanması yönünden seçme ve seçilme hakkından yoksun bırakılmasına hükmeden mahkeme, kendi alt soyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkilerini mahkum olduğu hapis cezasından koşullu salıverilinceye kadar kullanamamasına karar verdi.

HÜKÜM GERİ BIRAKILMASI

Mahkeme, Demirtaş'ın adli sicil kaydından ve UYAP sistemine kayıtı olduğu dosyalardan anlaşılan suça eğilimli kişiliği, suç işlenmesindeki özellikler, sanığın işlediği suç ile ilgili herhangi bir pişmanlık göstermemesi ve bu suretle tekrar suç işlemeyeceğine ilişkin mahkemede olumlu kanaat oluşmadığından dolayı hakkındaki hükmün ertelenmesine, kısa süreli hapis cezasının seçenek yaptırımlara çevrilmesine ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına hükmetti.

ELEŞTİRİ YOLUYLA DENETLEME İDDİASI

Kimlik tespitinin ardından savunmasını yapan Demirtaş, dava konusu konuşmayı 19 Mart 2016'da Doğubayazıt ilçesinde yaptığını söyledi. Demirtaş, konuşmasında hükümetin politikalarını, uygulamalarını ve aldığı kararları eleştiri yoluyla denetleme görevini yaptığını belirterek, bu görevini yerine getirirken kullanacağı uslüp, izleyeceği politika ve görevi yerine getirip getirmediğini denetleyecek makanın millet olduğunu savundu.

Demirtaş, milletin de bu denetimi sandıkta oy vererek kullandığını anlatarak, şu ifadeleri kullandı:

"BEN TBMM'Yİ YEMSİL EDİYORUM"

"Benim Türk milletine, Cumhuriyetine, TBMM'ye veya hükümete hakaret yoluyla aşağılama suçu işlediğim iddia ediliyor. Oysa ki ben zaten TBMM'yi temsil ediyorum. Yaptığım hata devleti oluşturan iki erk arasındaki siyasi polemikten başka bir şey değildir. Suç sayılan cümlelere gelince kendimi bunların içeriğini savunmak zorunda hissetmiyorum. Az önce belirttiğim çerçevede konuşmam tümüyle siyaset hakkım, parlamenter yetkim, milletvekili sorumsuzluğum ve son olarak da ifade özgürlüğü hakkım kapsamındadır."

DENETİM GÖREVİ YAPTIĞINI ÖNE SÜRDÜ

Demirtaş, dava konusu konuşmasında "AKP'nin hukuk uygulamalarından rahatsız olanlar var. Ama seslerini çıkarmıyorlar" ifadelerinin olduğunu belirterek, hükumete yönelik eleştirilerde bulundu.

Konuşmasında devlet içindeki paralel yapılara değinerek muhalefet olarak denetim görevini yaptığını söyleyen Demirtaş, dava konusu konuşmasının söz konusu yapılara ilişkin uyarılar içerdiğini ifade etti.

Demirtaş, bu sebeplerle hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, beraatını istedi.

Selahattin Demirtaş, savunmasının ardından mahkemece "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini ve devletin kurum ve organlarını aşağıladığı" gerekçesiyle 5 ay hapse çarptırıldı.

Demirtaş, milletvekili dokunulmazlıklarının Mayıs 2016’da kaldırılması sonrası "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", “Silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "Örgüt adına suç işlemek" iddialarıyla 4 Kasım 2016 tarihinde gözaltına alınıp tutuklanmıştı.

YÜKSEKDAĞ'IN VEKİLLİĞİ DÜŞTÜ

HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ'ın hakkındaki yargı kararının kesinleşmesi üzerine TBMM bilgisine sunuldu ve milletvekilliği düştü. 

TBMM Genel Kurulunda, grup önerilerinin görüşmelerine geçilmeden önce Başbakanlık tezkeresi okundu. TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Başbakanlığın, Anayasanının 84. maddesine göre, Yüksekdağ'ın kesin hüküm giydiğine dair kesinleşen mahkeme kararı hakkında tezkeresini okuttu.

GEREĞİ YAPILSIN

Başbakanlık tezkeresinde, Yüksekdağ'ın, "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla cezalandırılmasına ilişkin 27 Kasım 2013 tarihli kararı, Yargıtayın 22 Eylül 2016'da onadığı anımsatıldı. Tezkerede, Anayasanın ilgili maddesi uyarınca, Yüksekdağ'ın milletvekilliğinin düşürülmesi için gereğinin yapılması talep edildi.

Bahçekapılı, Anayasanın 76. maddesi kapsamında milletvekili seçilmeye engel bir suça ilişkin olan ve Anayasanın 84. maddesi 2. fıkrası gereğince bilgiye sunulan kesinleşmiş mahkeme kararı okunduğu için, Yüksekdağ'ın milletvekilliğinin düştüğünü duyurdu.

BİRLEŞİME ARA VERİLDİ

HDP'li milletvekillerinin tepkisi üzerine, Bahçekapılı, grup başkanvekillerini toplantıya çağırarak birleşime ara verdi.

Anayasaya göre, milletvekili seçilmeye engel bir suça ilişkin kesinleşmiş mahkeme kararı TBMM Genel Kurulunda okunan üyenin milletvekilliği, oylamaya gerek kalmaksızın düşmüş oluyor.

Bu kararla, HDP'nin Meclisteki sandalye sayısı 58'e düştü.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nin  Yüksekdağ'a  "terör örgütü propagandası yaptığı" gerekçesiyle verdiği 10 ay hapis cezasını onamıştı.

BALUKEN GÖZALTINDA

Diyarbakır'da 'terör soruşturması' kapsamında hakkında açılan davada verilen tahliye kararına itiraz edilen HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken de Ankara'da gözaltına alındı.

HDP Diyarbakır Milletvekili ve Grup Başkanvekili İdris Baluken, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltına alındı.

Sağlık kontrolünün ardından Ankara Emniyet Müdürlüğüne götürülen Baluken'in, dosya kapsamında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca talimatla ifadesinin alınacağı öğrenildi.

Diyarbakır'daki terör soruşturması kapsamında açılan davada Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesince 30 Ocak'ta tahliyesine karar verilen Baluken hakkında, üst mahkemeye yapılan itiraz üzerine 17 Şubat'ta tutuklanmasına yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Figen Yüksekdağ hakim karşısına çıktı: Savunmasını yapamadı süre istedi

Güncel Haberleri