HDP'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Ürküt ve Duran'ın Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvuruda, anayasanın "Seçimlerin genel yönetim ve denetimi" başlıklı 79'uncu maddesinde, "Seçimlerin, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılacağı, seçimlerin başlamasından bitimine kadar seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikayet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama ve TBMM üyelerinin seçim tutanaklarını ve Cumhurbaşkanlığı seçim tutanaklarını kabul etme görevinin YSK'nın olduğu, YSK'nın kararları aleyhine başka bir merciye başvurulamayacağı"nın kurala bağlandığı hatırlatıldı.
YSK'nın kararı hatırlatıldı
YSK'nın 19 Nisan 2015 tarih ve 705 sayılı kararında, "Demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun bir seçimin yapılabilmesi, oy verme gününden önce siyasi partilerin ve bağımsız adayların özgür, eşit, serbest biçimde kendilerini topluma tanıtmalarına, program ve projeleri ile yarışmalarına olanak sağlayan bir ortamın oluşturulması koşuluna bağlıdır" ifadelerine yer verildi.
"Oy kazandırmaya çalışmaktadır"
Başvuruda, "Cumhurbaşkanının dilekçede ayrıntılı bir şekilde belirtilen eylem ve faaliyetleri, serbest, eşit ve adil bir seçim ortamının oluşması önünde engel teşkil etmektedir. Cumhurbaşkanı, bizzat bu eylemleri ile adil ve dürüst bir seçim ilke ve kuralını ihlal etmekte, Anayasa 101/4 maddesi de aykırı bir şekilde tarafsız olması gerektiği hükmünü de hiçe sayarak AKP'ye haksız bir şekilde oy kazandırmaya çalışmaktadır. Cumhurbaşkanı, bunları yaparken de suç teşkil edecek şekilde devletin resmi makamlarının bütün imkanlarını kullanmaktadır. Vatandaşın vergilerini, bir siyasi partiye oy kazandırmak amacıyla kullanmaktadır" denildi.
Şu iddialarda bulundu:
"Seçimlere 1 aydan az süre kalmış olması ve Cumhurbaşkanının neden olduğu haksızlığın doğurduğu sonuçlar ve telafisi imkansız zararların her geçen gün artarak devam etmesi karşısında başvurumuzun öncelikli olarak gündeme alınması zarureti ortadadır. Yukarıda açıklanan ve resen dikkate alınacak gerekçelerle AİHS'e ek 1. protokolün 3. maddesi hükümleri ışığında, Anayasa'nın 67/2. maddesinin ihlal edildiğine karar verilmesini, İçtüzüğün 73. maddesine göre tedbir talebimizin kabulünü, İçtüzüğün 75. maddesine göre başvurumuzun öncelikli olarak incelemeye alınmasını talep ederiz."
ANKARA/AA