Alzheimer, obezite, kalp hastalıkları hatta gribe bile yol açan uykusuzluk aslında hayatın tamamını etkiliyor. Peki uykusuzluğun sebebi nedir? ABD’deki Northwestern Üniversitesi’nden bilim insanları, yaşamda bir amaca sahip olmanın geceleri daha az rahatsızlık verdiğini, iyi uyku kalitesi sağladığını tespit etti. Araştırma yaşlılar üzerinde yapılmış olsa da bilim insanları bulguların her yaştan kişiye uygulanmasının muhtemel olduğunu belirtti.
Günümüzde yetişkinler genelde yaşına, cinsiyetine ve yaşam tarzına göre 7-9 saat arasında bir süre uyuyor. İngiliz Uyku Konseyi’ne göre İngilizlerin üçte birinden fazlası gece 6 saatten az uyuyor. Işık kirliliği, akıllı telefonlar ve tabletlerin ekranını parlayıp günışığını taklit etmesi, melatoninin hormonunun kesintiye uğrayıp uyku düzenini değiştirmesi buna neden olarak gösteriliyor.
Yapılan bu yeni araştırma kapsamında ise 60 ile 100 yaş arasındaki 823 kişiden hayatta amaçla ilgili 10 soruluk bir anket ve uyku ile ilgili 32 soruluk anketi cevaplamaları istendi. Yaşam araştırması kapsamında katılımcılara “Geçmişte yaptıklarımı ve gelecekte ne yapmayı umduğumu düşündüğümde kendimi iyi hissediyorum” gibi ifadelerin neler olduğunu belirtmeleri istendi. Hayatlarının anlamlı olduğu düşünülenlerin uyku apnesi olma eğilimi yüzde 63, huzursuz bacak sendromu olasılığı yüzde 52 daha az çıktı. Bu kişilerde ayrıca orta derecede uyku kalitesi de belirlendi. Sonuçları ‘Sleep, Science and Practice’ adlı dergide yayımlanan araştırmanın yazarlarından Northwestern Üniversitesi’nden Feinberg Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümü’nden Jason Ong “İnsanlara hayatta bir amaç geliştirmeye yardım etmek uyku kalitesini artırmak için etkili bir ilaçsız strateji olabilir. Hayatta amaç, dikkat çekici terapilerle geliştirilebilen bir şeydir” dedi.
DAHA AKILLI UYUYUN
Uzmanlar, iyi bir uyku için yapılması gerekenler şöyle sıraladı:
Uyku ve uyanıklık durumu gününüzün kalitesini doğrudan etkilediğinden, öncelikle uyku düzeninizi sağlayın.
Gün boyunca vücut ve zihin için bir ödül olarak teknoloji molaları verin.
İhtiyaç duyduğunuzdan önce uyanın. Gününüze hazırlanmak için kendinize 90 dakikalık zaman ayırın.
Uyanır uyanmaz telefona sarılmayın. İlk kısa mesajınızı göndermeden veya o e-postayı yanıtlamadan önce uyanıklığınızı artırın.
Vücudunuzu sıcaktan soğuğa hareket ettirmek, vücut sıcaklığındaki doğal düşüşü tetiklemeye yardımcı olur ve iyi uyumanızı sağlar. Hızlı bir sıcak duşun ardından serin bir ortamda uyumak size yardımcı olabilir.
Uyuyacağınız odayı akşam aydınlıktan karanlığa, sabahları karanlıkta aydınlığa olacak şekilde düzenleyin.