'Süper besin' yumurtanın hem beyaz kısmı, hem sarı kısmı; protein, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin. Kahvaltı masalarının vazgeçilmez lezzeti olan yumurtanın, çeşitli yemeklerde de kullanılıyor. Günde üç yumurta yemek, kolesterolü yükseltip, kalp rahatsızlıklarına karşı korur.
YUMURTANIN BOZUK OLDUĞUNU NASIL ANLARIM?
* Eğer yumurtayı bir çiftçiden almıyorsanız üzerinde son tüketim tarihi yazar. Paketin üzerinde yazan, önerilen son kullanma tarihinden önce yumurtalarınızı tüketebilirsiniz. Ancak her tarihi geçen yumurta bozuk yumurta anlamına gelmez.
* Yumurtanın taze olduğundan şüpheniz varsa yumurtayı bir kaseye ya da tabağa kırın ve önce koklayın. Koku yoksa eğer tazedir ancak değişik bir koku yayıyorsa yenmemeli.
* Tabağa kırdığınız yumurtanın beyazından da anlayabilirsiniz. Yumurtanın beyazı dağınık ve su gibiyse yumurtanız çok taze olmayabilir. Eğer yumurtanın sarısının etrafındaysa ve toplu bir şekilde duruyorsa tazedir.
* Su testine tabii tutabilirsiniz. Su testi için bu bardağa su koyun ve yumurtayı içerisine bırakın. Bıraktığınızda bardağın dibine iniyorsa eğer ve tam yan elips şekilde duruyorsa yumurta taze anlamına gelir. Dibine iniyor ancak dik duruyorsa taze ama yavaş yavaş tazeliğini yitirmeye başlamış demektir. En son olarak su yüzeyinde yüzüyorsa yumurta taze değildir.
* En son anlayabileceğiniz yöntem ışık testi. Karanlık bir oda da yumurtanın üzerine ışık tutarak hızla sağa sola çevirerek yumurtanın içerisini görerek anlayabilirsiniz. Ancak bu yöntemle yumurtanın tazelik durumunu ölçmek için biraz daha profesyonellik gerekir. Bunun yerine diğer yöntemleri tercih edebilirsiniz.