Çiçeklerin çoğalmaları için tozlaşması gerekir, ancak incir çiçeği kendi içinde gizlendiğinden, polenleri doğrudan çiçeğe getirmek için tozlayıcı incirin içine girmelidir. Dişi yaban arılarının yumurtaları incir çiçeğinin içindedir.
Özel incir eşekarısı ve incirlerin kendileri arasındaki bu ilişki karşılıklı olarak faydalıdır - hem incir hem de yaban arısı başarılı bir şekilde üremek için birbirlerine ihtiyaç duyarlar . Biyolojide bu tür bir ilişkiye, iki tür birbirini olumlu yönde etkilediğinde karşılıklılık denir.
EŞEK ARISI İNCİRLERİ NASIL TOZLAŞTIRIR?
Genç bir incir ağacı , polen üreten kaprifig adı verilen yenmeyen erkek incirler üretir. Ağaç ayrıca, rüzgarın veya arıların diğer çiçekler gibi onları tozlaştıramadığı ayrı baklalarında büyüyen ve çiçek açan dişi incirler de üretir.
Dişi eşekarısı, üremeye çalışmak için hem erkek hem de dişi incirlerin içinde sürünür. Ostiole adı verilen dar bir açıklıktan incirin içine girerler.
EŞEK ARISI İNCİRE İNCİR DE EŞEK ARISINA MUHTAÇTIR
Dişi yaban arısı, bir erkek incirin içinde gelirse aynı anda yumurtalarını bırakır ve sonra ölür. Yumurtaları, önce kör, uçamayan erkek eşekarısı ile birlikte çatlar. Kadın meslektaşlarıyla çiftleşirler. Erkek yaban arıları daha sonra kaprifigden bir tünel kazar ve dişiler, döllenmiş yumurtalarla ve polenlerle dolu olarak uçar ve döngüyü yeniden başlatır.
Ancak yaban arısı dişi bir incirin içine girerse yumurtalarını bırakamaz ve açlıktan ölür. Ancak, incirin iç çiçeklerine polen getirerek onu tozlaştırır. Bundan sonra incirler, insanların ve diğer hayvanların yemesi için hızla olgunlaşır.
YEDİĞİMİZ İNCİRİNB İÇİNDE EŞEK ARISI MI VAR?
Peki, mutfağınızdaki incir için endişelenmeli misiniz? Teknik olarak, incir başına en az bir ölü yaban arısı vardır. Ancak, hiçbir şekilde canlı bir yaban arısı yemiyorsunuz. Biz incirleri ısırmadan önce o yaban arısının dış iskeleti her zaman bozulur.
İncir, fisin adı verilen ve böceğin vücudunu parçalayan ve onu bitki tarafından emilen proteine dönüştüren özel bir enzim üretir. İncir çiğnerken yaşadığınız çınlamalar yaban arısı değil incir tohumlarıdır.