SELMAN CÖMERT
Devlet tarafından işletilen Polonya Bilimler Akademisi'nde biyolog olan Wojciech Solarz, yaygın ev kedisinin bilimsel adı olan "Felis catus"u akademinin Doğa Koruma Enstitüsü tarafından işletilen ulusal veri tabanına girdiğinde, kamuoyunun kendisini kınamasına hazır değildi.
Solarz Associated Press'e verdiği demeçte, veri tabanında bulunmasında sakınca görülmeyen bin 786 tür daha olduğunu söyledi. Solarz, bin 787 numaralı istilacı yabancı türler üzerinden çıkartılan patırtının, Doğa Koruma Enstitüsü'nün vahşi ve diğer kedilere ötenazi yapılması çağrısında bulunduğu izlenimi yarattığını, bunun da medyadaki bazı haberlerden kaynaklanmış olabileceğini söyledi.
'EVCİL KEDİLER, İSTİLACI TÜR OLMA KRİTERLERİNİN TAMAMINI KARŞILIYOR'
Solarz, avladıkları ve öldürdükleri kuşların ve memelilerin sayısı göz önüne alındığında, evcil kedilerin biyoçeşitlilik üzerinde zararlı bir etkisi olduğuna dair gittikçe güçlenen bilimsel fikir birliğine dikkat çekti.
Solarz, kediyi yabancı istilacı türler arasına dahil etme kriterler "kedi tarafından yüzde yüz karşılanıyor" dedi.
'İNSAN İSTİLACI OLMAYAN TÜRLER ARASINDA MI?'
Warner Bros. Discovery'nin sahibi olduğu Polonya kanalı TVN tarafından yayınlanan bir televizyon bölümünde Solarz, geçtiğimiz hafta kedilerin vahşi yaşam için oluşturduğu tehlikeler konusundaki bilimsel açıklamasına itiraz eden bir veterinerle karşı karşıya gelmişti.
Aynı zamanda "Mutlu Kedi" (The Happy Cat) başlıklı bir kitabın yazarı olan Dorota Suminska, kirli bir çevre ve uçuş sırasında kuşları öldürebilecek bina cepheleri dahil biyolojik çeşitliliğin azalmasının diğer nedenlerine dikkat çekmişti.
Suminska, kedilerin haksız yere suçlandığını savunarak, "İnsanın istilacı olmayan yabancı türler listesinde olup olmadığını sorun" demişti.
HER YIL 140 MİLYON KUŞU ÖLDÜRÜYORLAR!
Solarz, kedilerin Polonya'da her yıl yaklaşık 140 milyon kuşu öldürdüğünü öne sürmüştü.
Bu ayın başlarında, Polonya Akademi Enstitüsü'nün internet sitesinde söz konusu 'ihtilafa' atıfta bulunan ve konumunu netleştirmeye çalışan bir gönderi yayınlandı. Enstitü, "hayvanlara yönelik her türlü zulme karşı" olduğunu vurguladı. Ayrıca sınıflandırmanın Avrupa Birliği yönergelerine uygun olduğunu savundu.
Enstitü, kedileri "yabancı" olarak sınıflandırmayla ilgili, "Felis catus"un muhtemelen yaklaşık 10 bin yıl önce eski Orta Doğu'nun büyük uygarlıklarının beşiğinde evcilleştirildiğini ve bu türlerin Avrupa'ya yabancı hale geldiğini kaydetti.
Enstitü ayrıca, kedi sahiplerinin kuşların üreme mevsimi boyunca evcil hayvanlarının dışarıda geçirdikleri süreyi sınırlamalarını önerdi.