Kolanın neden eski tadı yok? Sosyal medya bunu konuşuyor: Herkes şikayetçi! İşte yanıtı
Son dönemde kola içen birçok kişi kolanın tadının değiştiğini, eskisi kadar genzi yakmadığını, bardağa doldururken eskisi kapar köpürmediğini dile getiriyor. Peki, Coca Cola'nın formülü mü değişti? Kolanın neden eski tadı yok? İşte detaylar...
116
Uzun yıllardır hayatımızda olan Coca Cola'nın tadının zaman içinde tüketicilere fark ettirilmeden değiştirildiği konusunda sosyal medyada son günlerde pek çok paylaşım yapılmaya başlandı.
Bir kullanıcı tarafından bu konu ortaya atılınca birçok kişi de bu durumu sorgulamaya ve "Gerçekten öyleydi" demeye başladı.
216
ESKİ KOLALAR BURNU VE GENZİ YAKARDI
Webtekno'da yer alan habere göre, kolanın içindeki karbondioksit gazı, kolanın şişelerinin kapağı açıldıktan sonra uçmaya başlıyor, vücut ısısıyla birlikte de uçmaya devam ediyor. Ardından içerken genizde ve burunda ferah ve yakıcı bir his bırakıyor.
316
Dünyaca ünlü kola markası Coca Cola'nın resmi internet sitesinde konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle:
416
"Kolaya ferahlık hissi veren kabarcıklı etkisini sağlamak amacı ile karbondioksit gazı ekliyoruz. Karbondioksit gazının içeceklerde kullanımı gıda otoritelerince onaylanmıştır. Karbondioksit gazı doğal olarak maden sularında da bulunur. İçeceklere eklenen karbondioksit gazı, ürün açıldığı andan itibaren havaya karışmaya başlar. Mideye ulaşan karbondioksit gazı miktarı oldukça azdır. Tüm ürün içeriklerimiz güvenlidir ve ilgili ulusal ve uluslararası kurumlarca kullanımı onaylıdır."
516
Aynı marka, tüketicilerin formülün değiştiği iddiasına yönelik bir başka açıklaması da şu şekilde:
616
"1886 yılından bu yana her yerde aynı yüksek kalite standartlarında üretilmeye devam etmektedir. Halk dilinde asit olarak tanımlanan kolanın kabarcıkları asit değil, bazı maden sularında da doğal bulunan karbondioksit gazıdır ve gazlı içeceklere baloncuklu etkiyi vermek için eklenir. Üretim sırasında kolaya eklenen karbondioksit gazı belirlenen standartlar dahilindedir. Tüm gıda maddeleri gibi uygun koşullarda saklandığında lezzetini ilk günkü gibi korur."
716
Dünyaca ünlü marka, resmi internet sitesinden yaptığı açıklama da, yıllardır aynı formül ile üretim yaptıklarını söylese de tüketiciler aynı fikirde değil.
816
Tüketiciler, karbondioksitin pahalı olmasından dolayı malzemeden kısılmış olabileceğini düşünüyor. Bu düşüncenin kaynağı da aslında ülkemizdeki ekonomik koşulların etkisiyle çok sayıda firma tarafından yapılan zamlar, ürün boyutlarında yapılan değişiklikler ya da kalitede düşüş.
916
Varsayımlar bir tanesi de karbondioksitin insan vücuduna zarar veriyor olması. Hali hazırda içindeki katkı maddeleri ve şeker sebebiyle zaten pekte sağlıklı olmadığı bilinen bu içeceğin, içindeki karbondioksit diğer maddelere oranla daha masum kalabiliyor.
1016
Son varsayım ise akla daha yatkın gibi geliyor. Dünyaca ünlü kola şirketleri, farklı ülkelerdeki franchise'larına patentle korudukları konsantresini gönderiyor.
1116
Ülkemize gelen bu konsantreye (muhtemelen şurup şeklinde) yaklaşık yüzde 86 oranında su katılıyor.
Daha sonra tatlandırıcılar ve karbondioksit ilave ediliyor. Çeşitli koruyucu maddeler ve asitliği düzenleyiciler de eklenince şu an içtiğimiz kola ortaya çıkıyor.
1216
İşte tam bu noktada, şişelemeyi yapan şirketler sonradan katılan bu maddelerde bazı değişiklikler yapabilir. Konsantre miktarını değiştirebilirler, tatlandırıcılar(mısır şurubu, şeker kamışı, esmer şeker, karamel) arasından istediklerini koyabilirler. Ve tabii ki karbondioksit oranını da kendileri belirleyebilirler.
1316
YERELLEŞTİRME POLİTİKASI OLABİLİR
Yerelleştirme, dünyada farklı ülkelerde varlığını sürdüren büyük markaların ülke kültürüyle yeni ürünler ortaya koyması sayılıyor. Dünyaca ünlü cips markalarının ülkenin özel ürünlerini içeren aromalı yeni çeşitler üretmesi gibi. Kolanın tadının değiştiği iddiasına yönelik varsayımlardan biri de bu sayılıyor.
1416
Özetle; bu durumun nedeni, ekonomik ve sosyokültürel bozulmanın bir sonucu olabilir.