Ağız kokusu, bazı hastalıklar haricinde, yeme alışkanlıkları ve yeterli ağız hijyeni sağlanamaması dolayısıyla meydana geliyor. Sindirim sistemindeki problemler ve kabızlık da ağız kokusuna neden olabiliyor.
AĞIZ KOKUSU NEDEN OLUR?
Ağız kokusunun en önemli üç nedenini şöyle sıralayabiliriz:
* Yiyecekler ve içecekler; özellikle sarımsak, soğan, peynir, aşırı yumurta, deniz ürünleri ve portakal suyu tüketimi
* Ağız hijyenin yeteri kadar sağlanmaması, dişlerin yeterli fırçalanmaması ve diş ipi kullanılmaması, diş çürükleri veya apseler, dişler arasında kalmış olan besin artıkları, tartar, diş eti iltihapları
* Sigara ve alkol kullanımı
AĞIZ KOKUSUNU GİDEREN BESİNLER NELER?
Haşhaş
Haşhaş yüksek enfeksiyona bağlı diş etlerinde iltihaplanma, dişte çürüme ve ağız içerisinde oluşan kokuyu engellemede son derece etkilidir. İçerdiği maddeler sayesinde mesane iltihabı ve kabızlığa birebir gelmektedir. Eğer ağız kokusu gibi şikayetleriniz varsa düzenli olarak haşhaş tüketmeniz bu sorunu kökünden halledecektir.
Limon
Bir limonu ortadan ikiye ayırıp emebilirsiniz. Veya sodanın içine limon dilimlerini atabilir, sodanız bitince limon dilimlerini yiyebilirsiniz. Daha da pratik olması için, limon aromalı şekerlerden tüketebilirsiniz. Limon ağız kokusunun giderilmesinde etkili bir yiyecektir.
Elma, Armut, Havuç
Nefes tazelemekte ve temizlemekte bu gıdalar etkilidir. İçerdikleri gıda lifi sayesinde tükürüğü temizler, aynı zamanda damakta tatlı bir tat bırakırlar.
Nane ve Tarçın
Nane, ferahlatıcı etkisiyle birlikte özellikle sarımsak ve soğan gibi kokulara karşı birebir etkilidir. Tarçın da özellikle kabuklarında bulunan özel bir yağ ile ağızda bulunan bakterileri yok etmede etkili olmaktadır. Tarçın veya nane aromalı sakız da benzer etkiye sahiptir.
Yoğurt
Günde bir veya iki kere yiyeceğiniz yarım kap yoğurt ağız içerisindeki hidrojen sülfüt kokusunu yok etmeye yardımcı olur. Genelde ağzımızın içini çürük yumurta gibi kokutan da hidrojen sülfüttür. Yoğurdunuzu C vitamini açısından zengin meyvelerle tatlandırabilirsiniz.
Ağız kokusunu önlemek için tüketimini azaltmanız gereken bazı besinler:
* Diş ve diş eti sağlığı, plaklardan korunmak için şeker, tatlılar, şekerli içecekler, kek ve bisküviler azaltılmalıdır.
* Sarımsak, soğan gibi kükürtlü besinler
* Alkol ve tüm tütün ürünleri.
* Salam, sucuk, pastırma.
* Rokfor gibi çok kokulu bazı peynirler.