Alarmı durduruyorsun, ertelemeye basıyorsun ve kendini zombi gözüyle yataktan sürüklüyorsun. Saat ilerledikçe geç kaldığınızı fark ediyorsunuz. Sabah işlerini tamamlamak için acele ediyorsun. Tostunuzu boğazınıza tıkıştırıp bir telefon görüşmesi yaparken çantanızı hazırlıyorsunuz. Aceleniz var ve işe tam zamanında varıyorsunuz. Bazı insanlar sabahları aceleci bir rutine sahipken, bazıları sabahlarına çok daha zarafetle yaklaşır. Sabahınız aceleyle başladığında, günün geri kalanının da benzer bir kaosu takip ettiğini fark ettiniz mi? Sabaha iyi başlarsanız, günün geri kalanı da aynı şekilde devam eder.
Ancak sabahınızın nasıl geçtiği konusunda daha dikkatli olun. Sabahlarınıza ve günün geri kalanına zarar verebilecek alışkanlıkların farkında olun.
KALKTIĞINIZDA YAPMAMANIZ GEREKN 8 HATA
1. Telefonu yatakta kontrol etmek:
2. Erteleme
3. Panjurları kapalı bırakmak
4. Yataktan hemen kalkmak veya uzun süre orada yatmak
5. Güne rastgele başlamak
6. Şekerli şeyler yemek, kahve içmek veya kahvaltıyı/sıvıları atlamak
7. E-postaları Okuma
8. Gereksiz karar vermekten kaçının
8 HATA 8 ÇÖZÜM
1. TELEFONU YATAKTA KONTROL ETMEK
Sabah ilk iş ne yapmamalısın diye sorsanız akıllı telefon kullanarak derim.
Çoğu insan sabah uyanınca elini yastığın altına kaydırır, telefonu açar ve neyi kaçırdıklarını kontrol eder.
Size kimin ulaştığını ve insanların ne yaptığını öğrenmek için Instagram, Facebook, Whatsapp'ı tararsınız. Bu tür davranışlar artık birçokları için bir alışkanlık olarak kökleşmiş durumda.
Böyle bir zihniyet, tüm gün üretkenliğinizi etkiler. Ayrıca sabahları göz atarak, haber akışını kontrol ederek ve haber makalelerini okuyarak zaman geçiriyoruz. Sabah vakti çok değerlidir ve bu tür faaliyetler için onları boşa harcamak, önce telefonu kontrol etmemekle önlenebilir.
2. ERTELEME
Birçok insan uyanmadan önce iki veya üç kez ertelemeyi sever. Bazı insanlar alarmı kurarken ertelemeyi bile hesaba katar.
Örneğin, sabah 7'de uyanmak için 2 ertelemeye izin vermek için 06:45'e bir alarm kurarsınız. Ertelemek, alarm çaldığında biraz daha uyumak zorunda kalmamıza yardımcı olur.
Alarm çaldığında, kalbinizi alarma geçirdiğinizi çok az biliyor musunuz? Birkaç kez daha ertelediğinizde daha fazla alarm eklersiniz. Her ertelediğinde, kalbini biraz sarsıyorsun.
3. PERDELERİ KAPALI BIRAKMAK
Sabahın erken saatlerinde evinize giren güneş ışınlarından hoşlanmayabilirsiniz. Ancak, bu güneş ışığının birçok faydası vardır. Vücudunuz sabahları güneş ışığını bekler.
Işık, bir günün başlangıcını ve bitişini bildirmek için bir gösterge olarak çalışır. Vücudunuz, ışığın mevcudiyetine bağlı olarak gündüz ve gece döngüsünü takip eder. En azından vücudun evrim sayesinde öyle öğrendi. Bu günlerde yapay ışıklar, doğanın gece ve gündüzü tanımlama biçimini bozdu.
Vücudun döngüsel ritminden bağımsız olarak, sabah güneş ışığı hastalıklarla savaşmaya yardımcı olur, kemikleri güçlendirir ve iltihabı önler .
Panjurlarınızı kapalı bırakmak size uzun bir gece hissi verebilir, ancak sabahın erken saatlerinde güneş ışığının faydalarını kaçırırsınız.
4. YATAKTAN HEMEN KALKMAMAK VE ORADA UZUN SÜRE YATMAK
Kimisi yatakta uzun süre yuvarlanır, kimisi bir anda yataktan kalkar. Bunların hiçbiri senin için iyi değil.
Aniden uyanmak, vücudunuza uyanmaya uyum sağlamak için yeterli zaman vermez. Uyurken ve uyanıkken bedeninizin ve zihninizin çalışma şekli tam tersidir. Uyandığınızda, vücudunuzun uyanmış duruma hazırlanmak için birkaç dakikaya ihtiyacı vardır.
Uzun süre yatakta yatmak zorunda değilsiniz. Yatakta 2 dakika vücudun uyum sağlaması için yeterli bir süre olarak hizmet eder.
İnsanlar uyandıktan sonra hızlı ve hemen kalkabilir miyim diye sorarlar sağlığıma zarar verir mi? İnternet, aniden uyanma nedeniyle artan kalp krizi / felç hakkında söylentilerle doludur. Ancak bu tür iddiaların henüz tıbbi bir kaynağı yok . İnme geçirmeyebilirsiniz, ancak vücudunuza sakinleşmesi için birkaç dakika verin.
Öte yandan, yatakta çok uzun süre kalmak sizi bir süre daha kalmaya teşvik edebilir. Örneğin, 10 dakikadır yatakta kaldıysanız, 5 dakika daha kalmak gibi hissediyorsunuz. Bu 5 dakikanın bir 15 dakika daha uzaması ihtimali vardır, yoksa tekrar uykuya dalarsınız. Uyandığınız andan 2-5 dakika sonra uyanmak en iyi sonucu verir.
Tek yapman gereken oturmak. Oturduğunuzda, uykuya karşı savaşı kazanmış olursunuz.
5. GÜNE RASTGELE BALAMAK
Demek erken kalkmaya karar verdin ve sen de uyandın. Fazladan bir saatin var, peki ne yaparsın? Rastgele gidiyorsun. Rastgele şeyler düşünmek, gazete okumak, bir Youtube videosu izlemek gibi zihninizin size söylediğini yaparsınız.
Sabahınıza rastgele yaklaşarak sabahlarınızı verimli kullanamazsınız. Yazılı bir kurala göre sabahınızı kullanmak zorunda değilsiniz. İhtiyacınız olan tek şey sabah zamanınızı iyi bir şekilde kullanmak. Gelişmenize ve büyümenize yardımcı olacak bir şey yapın.
Erken kalkmazsanız, sabah erken kalktığınızda ne yapacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. İşte sabahınızı dönüştürmek ve verimli kılmak için yapmanız gereken birkaç şey.
6. GÜNE ŞEKERLİ BİR ŞEYLER YİYEREK VE YA AÇ KARNA KAHVE İÇEREK BAŞLAMAK
Uyandığınızda kortizol adı verilen bir hormon en üst düzeydedir. Kortizol, sabahları uyanık ve uyanık hissetmemizi sağlar. Bu süre zarfında kahve içmek, yağmur yağdığında bitkileri sulamakla eşdeğerdir.
Zamanla kahve içmek vücudunuzun kortizole karşı tolerans geliştirmesine yol açacak ve sizi her zaman uyanık ve taze tutmak için bir kahveye ihtiyacınız olacak. Kortizol seviyeniz düştüğünde uzmanlar tarafından sabah 10.00'dan sonra kahve içilmesi tavsiye edilir.
Ne yediğiniz de gününüzü değiştirir. Kahvaltıda kruvasan, çörek veya smoothie lezzetli olsa da, bunlardan kaçınmanız daha iyi olur. Şekerli ürünler başlı başına kötü değildir, ancak aldığınız kaloriler için yeterince adalet yapmazlar.
Şekerli yiyeceklerin kalorilerinin bir kısmı, vücut tarafından glikoz olarak parçalanan şekerlerde bulunur. Şekerlerin parçalanması kolaydır ve vücudunuz onları çabucak emer. Bu nedenle şekerli yiyecekler vücudunuzun ihtiyaç duymadığı bir enerji patlaması yayar.
Bu tür şekerli yiyecekler sizi uzun süre enerjik tutmaz. Tahıl veya tam tahıllı yiyecekler gibi karmaşık karbonhidratlar vücut tarafından birkaç saat içinde yavaş bir hızda sindirilir. Yavaş sindirim sırasında, enerji vücudunuzun beklediği gibi çok az salınır.
Kahvaltıya gelince, insanların farklı görüşleri var. Bazı insanlar kahvaltıyı atlamanın kilo vermeye yardımcı olduğuna inanırken, bazıları kahvaltı yapmanın metabolizmalarını hızlandırarak daha fazla kalori yakmalarına yardımcı olduğuna inanır. Bu teorilerin hiçbirinin onları genelleştirecek kanıtı yoktur.
Metabolizmanın kahvaltıya nasıl tepki verdiği kişiden kişiye değişir. Günün geri kalanında sağlıklı beslendiğiniz sürece kahvaltıyı atlamanın sağlığa hiçbir zararı veya faydası yoktur.
Bununla birlikte, kahvaltıyı atlamak, yemek yiyene kadar düşük enerji seviyelerine neden olabilir, çünkü akşam yemeğinden beri boşalırsınız. Ayrıca, uzun süreli açlık nedeniyle öğle yemeği için abur cubur yeme şansınızı da artırır.
Aynısı su için de geçerlidir, Vücudunuz uyuduğunuz andan itibaren sudan mahrum kalır. Vücudunuzun iyi çalışabilmesi için uyandıktan sonra vücudunuzu nemlendirin.
7. E-POSTALARI OKUMAK
Bu günlerde insanlar arada sırada e-postaları okuma ihtiyacı hissediyorlar. Çoğu kişinin e-postaları telefonlarında yapılandırıldığından, e-postaları kontrol etmek yalnızca birkaç dokunuş uzaklıktadır. Bu yüzden insanlar e-postaları mesai saatleri dışında, hafta sonları ve tatil günlerinde okurlar.
E-posta okumak bugün bir bağımlılık haline geldi. İnsanlar e-postalarını günde birçok kez kontrol etme ihtiyacı hissederler.
Kendinize sorun, bir e-posta beklediğiniz için e-postayı kaç kez kontrol ediyorsunuz? Çoğu durumda, sizi eğlendirmek için bir e-posta bulmayı umma alışkanlığının gücü nedeniyle e-postaları kontrol ediyorsunuz.
Oluşan alışkanlık nedeniyle, uyanır uyanmaz e-postanızı kontrol etme eğilimindesiniz.
E-postalarınızı kontrol ettiğinizde, posta kutunuz gününüzü belirler. Bir e-postadan diğerine atlarsınız, başkalarının sizden istediği görevleri gerçekleştirirsiniz. Kendi hedeflerinizi, hayallerinizi ve tutkunuzu unutuyorsunuz.
Sabah ilk iş e-postalarınızı kontrol etmeyin. E-postalar bekleyebilir. E-postaları kontrol etmeniz gerektiğine dair yanlış varsayım altında yaşıyorsunuz.
E-postaları kontrol etmezseniz, bir şeyleri kaçırdığınızı hissedersiniz. Gerçek şu ki, hiçbir şeyi kaçırmazsınız. Kimse sizden istemediğinde e-postada süper aktif olan bir kişi olarak kendinizi tasvir ettiniz.
8. GEREKSİZ ŞEYLERİ YAPMAK
İnternette uzun süre iyi bir otel aradığınızı ve bulamadığınızı hatırlıyor musunuz? Sonunda bir tane bulduğunda, kafan ağır ve bitkin hissetti. Karar vermek enerji tükettiği için kendinizi yorgun hissettiniz.
Sabahlarınızı basit tutmak, karar verme nedeniyle oluşan yorgunluktan kaçınmanıza yardımcı olur. Hangi kahvaltıyı yapmalısın ya da hangi kıyafetleri giymelisin diye kafanı kırmaktan kaçın.
Mark Zuckerberg'in giydiği her gün aynı tişörtü giymek zorunda değilsiniz. Ancak bu, hangisinin size en uygun olduğuna karar vermek için 3 farklı kıyafet deneyeceğiniz anlamına gelmez. İyi göründüğünüz bir şey seçin ve güne başlayın.