Yeni sene, 2022'ye girmeye bir hafta kalmışken, bir Hristiyan bayramı olan Noel yarın kutlanacak. Daha çok sosyal medyada yer alan Noel bayramı paylaşımları Noel'in ne olduğuna dair merak uyandırıyor. Noel, Noel Baba, Yılbaşı gibi kavramlar kesinlikle birbirinden farklıdır. Noel Bayramı'nda Hz. İsa'nın doğumu kutlanır. Yılbaşı kutlamalarında ise; eski seneye vedanın yanında yeni gelen 365 gün karşılanır.
NOEL VE YILBAŞININ FARKI
Yılbaşı kutlamalarıyla sıklıkla karıştırılan Noel, dini bir bayram. Yılbaşı ise geride bırakılan senenin yıpranmışlığının bırakıldığı, yeni senenin umutla ve yeniliklerle karşılandığı eğlenceli bir karşılama biçimi. Noel 25 Aralık günü kutlanırken, yılbaşı 31 Aralık gecesi kutlanır.
İLGİNÇ NOEL GELENEKLERİ
İngiltere’de Noel yemeği masasında, kağıttan taç şapka ve küçük bir oyuncak ya da hediyeler bulunur. Öğle yemeğinin ardından televizyonda Kraliçenin yeni yıl için kaydettiği mesajını dinlemek bir gelenek.
Trafalgar meydanına konulan ve her sene Norveçliler tarafından hediye edilen 25 metre boyundaki dev çam ağacı etrafında Noel’i şarkılar söyleyerek kutlar.
Amerika’da, Noel şarkılarını dinlemek ve hep birlikte şarkılara eşlik ederek söylemenin yanında, bazı Amerikalılar Noel ağaçlarını patlamış mısırla süslerler.
İspanyollar 31 Aralık gecesi saatler 24.00’ı gösterdiğinde ağızlarına 12 tane üzüm atarak bir sonraki seneyi bolluk ve bereket içinde geçirmeyi ümit eder.
Yılbaşının gözde merkezlerinden biri de şüphesiz New York’taki Times Meydanı. Dünyanın birçok ülkesinden insanların gittiği meydandaki bir binanın tepesinden dev kristal bir top indirilir.
Rio’da samba, Las Vegas’ta görkemli partiler ve havai fişek gösterileri, Londra’da ise Big Ben’in çanları çaldığında insanlar yeni yılı coşkuyla karşılar.
Paris’te olanlar ampul ile ışıklandırılan Eyfel Kulesi'ndeki havai fişek gösterilerini seyreder.
Yunanistan’da ise yeni yılın ertesi sabahı, evin girişinde mandalina ezmenin refah ve huzur dolu bir yıla aracı olduğuna inanılır.
NOEL YEMEKLERİ
Noel gününün en önemli ve vazgeçilmez geleneği, özellikle dini bir anlamı ve bütünlüğü ifade eden 'Noel yemeği' oluyor. Tüm aile fertlerinin öğleden sonra, masanın etrafında bir araya gelerek sohbet eşliğinde yedikleri ve Noel’in gelişini kutladıkları bu yemeklerin ana karakteri kızarmış hindiler.
Amerika’da patates püresi, soslar ve sonrasında balkabağı turtasıyla servis edilen hindi, Fransa’da rosto olarak yanında kaz ciğeri ve peynirle, sonrasında da tatlı olarak çikolatalı supangle ile tercih edilir.
Bunun yanı sıra, ilginç Noel yemek alışkanlıkları da vardır. Örneğin Polonya’da beklenmedik bir misafir gelir düşüncesiyle, yemek masasına bir tabak fazla konulur. Çocuklar pencereden gökyüzüne bakıp gökte ilk yıldızı görene kadar yemeğe oturulmaz. Kırmızı etin yenilmediği günde sebze ve hamur işi ağırlıklı yemekler seçilirken, 12 havariyi temsilen 12 çeşit yemek yapılır.
Avustralya’da ise; plajlarda ya da evlerin bahçelerinde mangal yapılır. Aynı zamanda Japonya’da kat kat kutular içerisinde servis edilen rengarenk Yılbaşı yemekleri hazırlanırken her bir yemek ayrı bir anlam ifade eder. Örneğin; kestane ve tatlı patates püresi mutluluk, karidesler uzun ömür, siyah fasulyeler is sağlık anlamına gelir.