Diyanet'in dijital para fetvası, kripto para sahiplerini üzdü

Diyanet'e göre kripto para caiz değildir. Kripto para piyasasında en çok kullanılan Bitcoin, BTC, Ethereum, Litecoin, Tron, Monero, XRP vb. gibi sanal paralar, yatırımcısına para kazandırarak daha popüler hale geliyor. Fakat, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun dijital kripto para fetvasına göre, haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan sanal (kripto) paraların kullanımı caiz değildir. İşte, kripto paraların kullanımının dini hükmü...

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kripto para ile ilgili görüşü kamuoyunda merak edilirken, İlahiyatçı Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, kripto parayla ilgili yöneltilen bir soru üzerine "Doğrusu çok gönülden 'caizdir' diyemiyorum" ifadesini kullandı. Hatipoğlu, "Uzak durmanızdan yanayım ama 'haramdır' da demiyorum" diye konuştu.

BITCOIN KRİPTO PARA HARAM MI?

Bir programda Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu'na kripto parayla hacca gidilip gidilmeyeceğini soruldu.

Bunun üzerine, "Kripto para konusunda doğrusu çok gönülden 'caizdir' diyemiyorum. Borsada bir değer var, görüyorsunuz ele dokunur, fabrika var" diyen Hatipoğlu, şöyle devam etti:

"Borsada bir sakınca yok, ama kripto para, bitcoin benzeri şeyler konusunda gönülden bir şey diyemiyorum. Haram konusunda da bir şey diyemiyorum. En azından uzak durulması konusunda kanaatim var. Çünkü olmayan bir para var ortalıkta, mal var ortada , her şey internet üzerinden oynamaya devam ediyor. Uzak durmanızdan yanayım ama 'haramdır' da demiyorum."

DİYANET'E GÖRE KRİPTO PARA CAİZ Mİ?

Diyanet İşlerli Yüksek Kurulu Başkanlığı'ndan yapılan kripto para açıklaması şöyle: "Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir. Bu noktada önemli olan husus, para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim şeklinde, (sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik içerip içermemesi) bir aldatma aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve belli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup-olmamasıdır.

Son yıllarda ortaya çıkan ve birçok çeşidi bulunan, dijital­-kripto paralardan her birini kullanmanın hükmünü yukarıdaki genel ilkeler doğrultusunda değerlendirmek gerekir. Buna göre, özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda 'saadet zinciri' olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto­ paraların kullanımı caiz değildir."

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Metaverse'te arsa ve NFT alım-satım işlemlerinde ilk yerli platform: Metapotamians
BtcTurk düzeldi mi, neden erişim sağlanamadı mı? Sevindiren haber geldi
2021 yılında en çok kazandıran coin'ler

Hayat Haberleri