Kedilerde kansızlık, genellikle bir hastalık değil, hastalığın sonucu olarak ortaya çıkar. Yapılan kan testleri ile tespit edilen kedilerde anemi, altta yatan nedenlere göre tedavi edilmektedir. Hasta hayvanlardan kan yoluyla mikroorganizmayı alan kene ve pireler, daha sonra yerleştikleri sağlıklı başka bir hayvana hastalığı taşır. Hastalık, hamile kedilerden yavrularına da geçebilir. Kan nakli sırasında da hastalığın kediden kediye bulaşması mümkün. Sokak kedileri kavga sırasında nadiren de olsa ısırık yaraları ile birbirlerine hastalık bulaştırabilir.
KEDİLERDE KANSIZLIK (ANEMİK OLMAK) NE DEMEK?
Kedilerde anemi (kansızlık), azalmış sayıda kırmızı kan hücresi veya hemoglobin veya her ikisidir. Spesifik bir hastalık değil, bazı hastalık süreçlerinin sonucudur. Kedilerde kansızlık belirtileri kırmızı kan hücrelerindeki azalmanın boyutuna, bu azalmanın ne kadar süredir devam ettiğine ve kırmızı kan hücrelerinde azalmaya neden olan hastalığa göre değişiklik gösterebilir.
KEDİLERDE KANSIZLIK (ANEMİ) BELİRTİLERİ
Kedilerde kansızlığın (anemi) en kolay görülen belirtisi diş etinin (diş etlerinin) normal pembe renginin kaybolmasıdır. Anemik kediler de çok az dayanıklılığa sahiptir, bu yüzden çok halsiz veya yorgun görünürler. Soluk diş eti ve uyuşukluk en önemli belirtilerdir.
KEDİLERDE KANSIZLIK (ANEMİ) TEŞHİSİ
Kedilerde anemiyi belgelemek için kan üzerinde bazı testler yapmak istenmesine neden olur.
Kırmızı kan hücreleri üzerinde yapılan birkaç test vardır. Anemi için en yaygın test, paketlenmiş hücre hacmidir (PCV); aynı zamanda hematokrit olarak da adlandırılır. Kırmızı kan hücrelerini plazmadan (kanın sıvı kısmı) ayırmak için bir santrifüje bir kan örneği yerleştirilir. Normal kedinin kanının yüzde yirmi beş ila kırk beşi kırmızı kan hücreleri olacaktır. PCV yüzde 25'in altındaysa, kedi anemiktir. Anemiyi belirlemeye yönelik diğer testler arasında kırmızı kan hücresi sayısı ve hemoglobin sayısı bulunur. Bunlar sırasıyla 5,5 X 106 / mm3 veya 8 g / dl'nin altındaysa kedi anemiktir.
BİR KEDİ ANEMİK OLDUĞUNDA BAŞKA HANGİ TESTLER ÖNEMLİDİR?
Kemik iliğinin artan sayıda yeni kırmızı kan hücresi üretip üretmediğini bilmek önemlidir. Çoğu zaman bu, lekeli kan yayması üzerinde yapılan bir çalışmayla belirlenebilir. Artan sayıda olgunlaşmamış (genç) kırmızı kan hücresinin varlığı, genellikle kemik iliğinin daha fazla kırmızı kan hücresi ihtiyacına yanıt verdiği anlamına gelir.
Kan yaymasının dikkatli bir şekilde incelenmesi, kırmızı kan hücresi yıkımına neden olabilecek parazitleri ve lösemiye işaret edebilecek anormal hücreleri aramak için de önemlidir.
Kan yayması çalışılarak kemik iliği tepkisi açık değilse, retikülosit sayımı yapılır. Retikülositleri (olgunlaşmamış kırmızı kan hücreleri) açıkça tanımlamak için özel bir leke kullanılır.
Bir kemik iliği biyopsisi veya aspirat kemik iliği hücreleri sağlayan bir işlemdir. Bu hücrelerin incelenmesi, bazı anemilerin nedeni ve kemik iliğinin durumu hakkında değerli bilgiler verebilir.
Bir biyokimyasal profil ve idrar analizi anemik kediler için diğer önemli testlerdir. Bu testler, organ fonksiyonlarını ve elektrolit seviyelerini değerlendirir. Genellikle kedinin toplam sağlığı hakkında önemli bilgiler sağlarlar.
Bir dışkı testi ile kan kaybına yol olabilen bağırsak sisteminde parazitlerin varlığını tespit etmek önemlidir.
Son olarak, anemik bir kedi, kedi lösemi virüsü ve kedi immün yetmezlik virüsü için test edilmelidir çünkü bu virüsler aneminin önemli nedenleridir.
KEDİLERDE ANEMİ NEDENLERİ
Anemik bir kedi için birkaç test önemlidir çünkü anemiye neden olan birçok hastalık vardır.
* Kan kaybına neden olan hastalıklar
* Hemolize neden olan hastalıklar (kırmızı kan hücresi parçalanması)
* Kırmızı kan hücrelerinin üretimini azaltan hastalıklar
HANGİ KEDİ HASTALIKLARI KAN KAYBINA NEDEN OLUR?
* Kedilerde kan kaybının başlıca nedenleri şunlardır:
* Kan damarlarını veya iç organları parçalayan travma veya yaralanma
* Pireler, keneler ve kancalı kurtlar gibi parazitler
* Bağırsak sistemi, böbrekler ve idrar kesesi tümörleri
* Kanın düzgün pıhtılaşmasını engelleyen hastalıklar
HANGİ KEDİ HASTALIKLARI HEMOLİZE NEDEN OLUR?
* Kedilerde hemolizin başlıca nedenleri şunlardır:
* Otoimmün rahatsızlığı
* Kedi lösemi virüsü
* Kan parazitleri
* Kimyasallar veya toksinler
* Neoplazi (kanser)
* Hangi Kedi Hastalıkları Kırmızı Kan Hücresi Üretimini Engeller?
* Kedilerde kemik iliği baskılanmasının başlıca nedenleri şunlardır:
* Herhangi bir şiddetli, kronik hastalık
* Çok zayıf beslenme veya beslenme dengesizlikleri
* Otoimmün rahatsızlığı
* Kedi lösemi virüsü
* Kedi immün yetmezlik virüsü
* Kimyasallar veya toksinler
* Neoplazi (kanser)
KEDİLERDE KANSIZLIK TEDAVİSİ
Kedinizin anemisi yaşamı tehdit edecek kadar şiddetliyse, kan transfüzyonu gereklidir. Bu, test için bir kan örneği alındıktan hemen sonra yapılabilir. Kan naklinin temel amacı, kediyi aneminin nedenini belirleyebilecek kadar uzun süre stabilize etmektir.
Altta yatan hastalık teşhis edildikten sonra ileri tedavi belirlenecektir.