Karda düşmeden nasıl yürünür? İşte buzda yürümenin 10 kuralı

Karlı yolda düşmeden yürümenin püf noktası, elleri ceplere sokmamak olduğunu belirten uzmanlar, küçük adımlarla dizleri hafif kırarak yürüme tavsiyesi bulunuyor. Ayrıca, ıslak gibi görünen fakat buz kaplı olan yollara ve mermer apartman girişlerinin kaygan olup olmadığına dikkat etmek gerekiyor. İşte, karda ve buzda güvenli yürüme teknikleri...

Çetin kış şartlarının yaşandığı kentlerde yerel yöneticiler gerekli olmadıkça dışarı çıkmama uyarısında bulunurken, işe gitmek zorunda olan vatandaşlar buz tutan sokaklarda yürürken ufak kazalar yaşayabiliyor. Karlı ve buzlu yollarda güvenli bir şekilde düşmeden yürümek, birkaç basit teknik ve uygulamayla mümkün.

Karda güvenli yürüyüşün 10 kuralını açıklayan Operatör Dr. Aybars Tekcan, "Kışın dışarı çıkmak zor ve tehlikeli olabilir. Dondurucu yağmur, buzlu yüzeyler ve kar yığınları yayalar için tehlike oluşturabilir. Yürürken kayma ve düşme, çok sayıda yaralanmaya neden olur ve yaralı kişinin yaşam kalitesini etkileyebilir" ifadelerini kullandı.

KARDA DÜŞMEDEN NASIL YÜRÜNÜR?

Basit önlemlerle kışın açık havada yürümeyi daha güvenli hale getirilebileceğine dikkati çeken Op. Dr. Tekcan, şu tavsiyelerde bulundu:

* Öncelikle uygun ayakkabı giyin. Uygun ayakkabılar tüm ayağın zeminin oturmasını sağlamalı ve tabanında görünür çıkıntılara sahip olmalı. Pürüzsüz, düz tabanlı ve ağır ayakkabılardan kaçının.

* İkinci olarak da kar veya buzda yürürken küçük adımlarla yürüyün. Hafif derecede öne doğru eğilin. Bu sizin gövde ağırlık merkezini hafif öne alınmasına yol açacaktır.

* Merdivenden inerken, korkulukları sıkıca tuttuğunuzdan ve her adımda ayaklarınızı sağlam bir şekilde yere bastığınızdan emin olun.

"ELLERİNİZİ CEBİNİZE SOKMAYIN"

* Üçüncü önerim ise ellerinizi cepten çıkarın. Düşmeye hazırlıklı olun. Eğer düşerseniz, uyluk, kalça ve omuzunuza sıralı temaslarla düşün. Kendinizi desteklemek için uzanmış kolları kullanmaktan kaçının.

* Dördüncü olarak dizlerinizi biraz bükülü tutun. Bu, ağırlık merkezinizi yerden daha düşük tutacak ve bu da vücudu daha da dengeli olmasını sağlayacaktır.

* Beşinci kural ise görmek ve görülmek için aksesuar kullanın. Karın yansıtıcı ışığında görebilmeniz için güneş gözlüğü takın. Ayrıca, sürücülerin sizi kolayca görebilmesi için parlak bir palto veya eşarp kullanın.

* Altıncı olarak duyabildiğinizden emin olun. Çevreyi görmek önemli olmakla birlikte, yaklaşan trafiği ve diğer sesleri duyabildiğinizden de emin olmak istersiniz. Yaklaşmakta olan trafiği veya kar temizleme ekipmanını duymanızı engelleyebilecek müzik dinlemekten veya sohbet etmekten kaçının.

"ZEMİNE VE ÇATILARA DİKKAT EDİN"

* Yedinci önerimde de ıslak kaldırım (siyah buz) olarak görünebilecek ince buz tabakaları için dikkatli olun. Genellikle sabahları, gölgeli noktalarda veya gün boyunca güneşin parladığı alanda eriyen kar gece donarak buz haline gelebilir.

* Sekizinci kural da bir binaya girerken dikkatli olun. Okul, iş, alışveriş merkezi gibi varış noktalarınıza geldiğinizde, binaya girerken yere baktığınızdan emin olun. Zemin erimiş kar ve buz ile kaygan olabilir. Ayakkabılarınızdaki karı temizleyerek bina içine girin. Bina içindeki pürüzsüz zemin kaymanıza neden olabilir.

* Dokuzuncu olarak kestirme yollardan kaçının. Aceleniz varsa kısa yollar iyi bir fikirdir ancak yerde kar ve buz varsa kötü bir fikir olabilir. Bu kestirme yollar daha az kullanıldığından kar ve buz temizlenmesi genellikle yapılmamaktadır. Bu durum sizi tehlikeye atabilir.

* Son olarak yürüdüğünüz yerin yukarısına bakın. Neyin altında yürüdüğünüze dikkat edin. Çatı ya da tentelerde eriyen kar veya buz aşağıya düşerek yaralanmalara neden olabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

İstanbul'da kar yağışı ne zaman duracak? İşte 5 günlük hava durumu tahmini
İstanbul'da bugün hastaneler ve eczaneler açık mı? İşte son durum
İstanbul Havalimanı'nda otel var mı? Günlük fiyatı ne kadar?

Hayat Haberleri