Beyaz et olması dolayısıyla kalp sağlığını koruyan, bağışıklık sistemini güçlendiren hindi eti, lezzetiyle akşam yemeklerinde tercih ediliyor. Diyetisyenlerin, kilo vermek için diyet yapan kişilere de önerdiği hindi, fiyatının yükselmesiyle beyaz et severlerin morallerini bir miktar bozmuş durumda.
HİNDİ FİYATLARI KAÇ PARA?
Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde hindi yetiştiren Muzaffer Çetin, 2021 yılının sonlarına doğru hindilere erken talep olduğunu belirterek, 5 bin hindinin 4 binini, tanesi 300 liradan sattığını söyledi.
14 yıldır hindi yetiştiriciliği yapan Çetin, geçen yıl 250 lira olan hindiyi bu yıl 300 liradan sattıklarını söyleyerek "Kilo olarak isteyen olursa 45 ile 50 lira arasında fiyatı değişiyor" diye konuştu. Ayrıca bu yıl, geçen seneye benzer bir satış grafikleri olduğunu aktardı.
HİNDİ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Hindi alacaklara tavsiyelerde bulunan Muzaffer Çetin, iyi hindinin, kanadının altındaki sarılıktan anlaşılacağını dile getirerek, şöyle devam etti:
"Hindi almak isteyen önce kanadını çevirip altına bakacak. İyi bir hindinin kanat altının yağ bağlamış olması ve sapsarı olması gerekir. Kanat altı sarı olması lezzetli olduğunu kanıtlar. Bu tam olmuş hindidir. Sarı değilse hiçbir lezzeti yoktur."
HİNDİ NEREDEN ALINIR?
İnternetten çeşitli siteden canlı hindi satın alabilirsiniz. Örneğin, sahibinden.com'da hindi satışı yapan besiciler bulunuyor. Bunun dışında kumestenal.com internet sitesinde 250-350 TL arasında değişen fiyatlarda hindi satılıyor. Migros'ta da hindi eti satışı yapılıyor ancak şimdilik bütün olarak bir hindi satışı bulunmuyor. CarrefourSA da hindi etini göğüs şeklinde satıyor.
HİNDİ DOLMA NASIL YAPILIR?
Hindi eti 24 saat marinede bekletilir. Krema, galeta unu, ince dilimlenmiş havuç, yumurta, soğan, pırasa, kekik ve fırınlanmış kestane karışımından harç yapılır ve hindinin içine doldurulur.
180 derece fırında nar gibi kızarana dek hindi pişirilir. İçinin pişmesi adına üzeri kapatılıp yeniden pişirme işlemi devam edilir. Hindi fırınlanırken altı, sebze ve soğanla beslenir, 2 bardak su ilave edilir.
Kızınca şayet hâlâ pişmemişse üstünü alüminyum folyoyla kapatın ve yeniden fırına koyun. Etrafı fırınlanmış kestane, taze soğan, kekik ve biberiyeyle süsleyin.
Yanındaki sebze hazırlanırken iri doğranmış karışık sebzeler kıtır kalana kadar suda haşlayın. Ardından tereyağında soteleyin. Hazırlanan sebzeler ve iç pilav ile birlikte servis edebilirsiniz.
HİNDİ ETİNİN FAYDALARI
* Hindi eti kırmızı ete nazaran daha az kolesterol içerir.
* B1, B2, B3 vitaminleri ve mineraller açısından son derece zengindir.
* Yağ oranı oldukça düşük olan hindi eti tam bir kalp dostudur. Hayvansal yağları azaltmayı hedefleyen bir beslenme planında en büyük yardımcınızdır.
* Yüksek protein oranı sayesinde açlık hormonu düzeyini düşüren hindi eti, yeme isteğinizi bastırmanıza yardımcı olur.
* Tryptophan vücudunuzda mutluluk hormonu olan 'serotonin' yapımında kullanılır. Hindi eti de 'tryptophan' maddesini içermesi nedeniyle mutluluk veren besinler arasında yer alır.
* İyi bir antioksidan olan hindi eti, serbest radikallerin hasarını önleyerek yaşlanmayı geciktirir.
* Hindi eti çok iyi bir selenyum kaynağıdır ve 85 gramı günlük selenyum ihtiyacınızın yüzde 27'sini karşılamaya yeterlidir.
* Hindi etinde bol miktarda bulunan çinko bağışıklık sistemi, yaraların iyileşmesi, vücudun yağ, protein ve karbonhidratları sindirmesi için son derece önemli bir mineraldir.