Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT konusunda yaptığı son açıklamasında, "EYT'yi bu ay sonuna kadar tamamlayıp bitireceğimizi kamuoyuyla paylaştık. Bazı teknik sorunlar var, o sorunlar çözülüyor. Çalışmamız ilerledi. Ayın sonuna kadar inşallah Meclis gündemine intikal ettirecek hale getireceğiz" sözlerini kullanmıştı. Bu açıklamanın ardından Meclis takvimi de netleşti.
EYT DÜZENLEMESİ NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
EYT düzenlemesinin 27 Aralık tarihinde açıklanması öngörülüyor. Bütün EYT'liler gözünü Kabine Toplantısı'ndan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı açıklamaya dikmiş durumda.
MECLİSTE GECİKME YAŞANMASI MÜMKÜN MÜ?
Düzenlemenin açıklanması sonra Meclis süreci başlayacak. Mecliste: 'gündemin ön sıralarına alınan tekliflerin 20, 21, 22 ve 23 Aralık günü tamamlanması, bu tekliflerin tamamlanması halinde TBMM'nin 27, 28 ve 29 Aralık günleri toplanmaması' yönündeki önerge kabul gördü.
Bu karar doğrultusunda; TBMM 26 Aralık Pazartesi tarihi itibariyle 3 Ocak Salı'ya dek yasama faaliyetlerini durduracak. Bu yüzden EYT'nin 3 Ocak tarihi sonrasında Meclise taşınacağı düşünülüyor.
EYT Ocak ayında yasalaşarak yürürlükte olursa, beklenilen emeklilik tarihinde değişiklik olmayacak. Öyle ki tahminler 15 Ocak tarihine kadar yasalaşacağı yönünde.
İLK EMEKLİ MAAŞLARI NE ZAMAN YATACAK?
Başvurular Ocak ayında yapıldığında maaş hesabı 1 Şubat itibariyle yapılacak. İşlemler bittiği zaman Ocak ayı içinde başvuru yapanların maaşları 1 Şubat itibariyle yatacak.
EYT BAŞVURUSU NASIL YAPILACAK?
SSK ile BAĞ-KUR'dan emekli olanlar SGK müdürlüklerine veya e-Devlet sisteminden başvuracak. Emekli Sandığı'ndan emekliye ayrılmayı isteyenler çalıştıkları kurumlara dilekçelerini sunacak.
ÖDEMEDEN ÖNCE BAŞVURU
5510 sayılı kanunun 41'inci başvurudan sonraki ödemeye dair 1 aylık süre veriliyor. Bu yasada şunlar belirtiliyor:
"Primlerini borcun tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde ödemeleri şartı ile borçlandırılarak, borçlandırılan süreleri sigortalılıklarına sayılır. Bir ay içinde ödenmeyen borçlanmalar için ise yeni başvuru şartı aranır. Ödenmeyen borçlanma süreleri hizmetten sayılmaz…".
Bu hüküm doğrultusunda borçlanma başvurusunda para hemen yatırılmıyor. Bundan dolayı Aralık ayı bitmeden borçlanma başvurusunda bulunulması asgari ücretteki artıştan etkilenmemek için oldukça önemli.