Elektrik faturası yüksek geliyorsa hemen bunları yapın! Faturadaki düşüşe çok şaşıracaksınız

Yüksek enflasyon nedeniyle artan faturalar, vatandaşları tasarruf tedbiri almaya zorladı. Evlerde sürekli çalışan birçok elektronik cihaz, faturanın yükselmesine neden oluyor. Peki, elektrik tasarrufu nasıl yapılır? İşte, elektrik tasarrufu için önerileri...

Elektrik tasarrufunda ilk adım, ihtiyacınız olup olmadığını değerlendirmek olmalı. Eğer amacınız elektrik faturası tutarını azaltmak ise aydınlatmaya ihtiyacınız olmayan alanlarda ampulleri söndürmelisiniz. Uzmanlar, birkaç dakika sonra geri dönecek olsanız bile bir odadan çıkarken yine ışıkları kapatmayı öneriyor.

ELEKTRİK TASARRUFU İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

İlk olarak, elektronik cihazları tamamen kapatın. Birçok kişi, elektronik cihazı sadece düğmesine basarak kapattığını düşünür, ancak bu yanlış bir inanış. Aslında, birçok elektronik cihaz, sadece kapatıldığında bile enerji tüketir. Bu nedenle, güç düğmesini kullanarak cihazı tamamen kapatın veya prizden çekin.

Evdeki tüm fişleri prizden çekmek önemli. Birçok ev aleti, farkında olmadığınız kadar enerji tüketir. Bu cihazlar, birikimli etkiyle faturanıza yansıyabilir. Bu nedenle, kullanmadığınız zamanlarda evdeki her cihazın fişini prizden çekin. Özellikle kimse evde yokken veya yatmadan önce bu adımı uygulayın.

ŞARJ ALETLERİNİZİ KONTROL EDİN

Şarj aletleri özellikle dikkat edilmesi gereken enerji tüketicileridir. Telefon şarj aletleri, televizyonlardan daha fazla enerji tüketir. Bunun sebebi, şarj aletlerinin iletken kanallarının daha ince olmasıdır. Bu yüzden, telefon şarj aletlerini fişten çekin veya telefonun şarj süresi tamamlandığında fişi çıkarın.

Evdeki küçük aletler bile enerji tüketebilir. Çamaşır, bulaşık ve kurutma makineleri çalıştığı sürece enerji harcar. Bu nedenle, kullanmadığınız zamanlarda bu cihazların fişini çekin. Ayrıca, çoklu prizler enerji tasarrufu için uygun değildir, mümkünse her cihazı ayrı bir prize takın.

CİHAZLARIN TASARRUF MODUNU KULLANIN

Wi-fi aletleri enerji tüketimi açısından dikkate alınması gereken cihazlar. Bu cihazlar sürekli açık kalmaları gerektiği için enerji tüketir. Bu yüzden, uyumadan önce wi-fi aletini prizden çekin veya modeminizde bulunan enerji tasarrufu özelliklerini kullanın.

BUZDOLABI VE DERİN DONDURUCU ELEKTRİK TASARRUFU NASIL YAPILIR?

Kulağa tuhaf gelse de buzdolabı ve derin dondurucuyu doğru yere konumlandırmak, tükettikleri enerji oranını etkileyebilir. Bu nedenle buzdolabı ve derin dondurucuyu güneş almayan, arkası ve yanları hava alabilecek şekilde konumlandırmalısınız.

Buzdolabınız ve derin dondurucunuz, ayarladığınız sıcaklık ayarını korumak için çalışır. Kapaklarını sıkça açmak, sıcak yiyecekler koymak ya da kapasitelerinden fazla yiyecek yerleştirmek ise bu cihazların, ayarladığınız dereceyi koruyabilmek için daha fazla çalışmasına neden olabilir. Böylece enerji tüketimi artabilir.

Buzdolabı sıcaklık ayarını ideal olandan daha düşük bir seviyeye ayarlamak hem besinlerin bozulmasına hem de elektrik tüketiminin artmasına neden olur. İdeal sıcaklık derecesi; soğutucu bölümü için +4°C, dondurucu bölümü için ise -18°C olarak kabul edilir.

ÇAMAŞIR VE BULAŞIK MAKİNESİ KULLANIRKEN AZ ELEKTRİK TÜKETMEK İÇİN İPUÇLARI

Çamaşır ve bulaşık makinelerini dolmadan çalıştırmak fazla elektrik ve su tüketmenize neden olur. Bu nedenle tam dolmadan makineleri çalıştırmamalısınız.

Çamaşır makinelerinin pek çoğunda 'Eko Program' yer alır. Bu yıkama programları, elektrik ve su tüketimi konusunda daha çok tasarruf sağlar.

FIRIN KAPAĞINI SIK SIK AÇMAYIN

Bazı yiyecekleri pişirmek için fırını önceden açmak yani ön ısıtma yapmak gerekebilir. Bu işlemi yapacaksanız fırını gerekenden fazla çalıştırmamaya özen göstermelisiniz.

Fırının kapağını sık sık açmak, fırın içerisindeki sıcaklığın azalmasına ve yemeklerinizin daha geç pişmesine, dolayısıyla fırının daha uzun süre çalışmasına neden olabilir.

FİŞİ PRİZDEN ÇEKİN

Elektrikli ocak kullanıyorsanız tencerenize uygun büyüklükte bir göz tercih etmeye özen göstermelisiniz. İhtiyacınızdan büyük gözler fazla enerji tüketmenize neden olur.

Eğer gazlı ama elektrik yardımıyla ateşlenen bir ocağınız varsa pişirme işlemlerinin ardından fişi prizden çekmelisiniz.

DÜZENLİ KLİMA BAKIMI, ELEKTRİK TÜKETİMİNİ AZALTIR

Klimayı ideal oda sıcaklığından daha düşük ya da daha yüksek derecelere ayarlamak fazla enerji tüketimine neden olabilir. İdeal oda sıcaklığı ise 21-22°C kabul ediliyor.

Klimanızın temizliğini ve bakımını düzenli olarak yaptırmamanız filtrelerin kirlenmesine neden olabilir. Bu durum ise hem evinizdeki hava kalitesinin düşüp sağlığınızı tehdit etmesi hem de odanızda istediğiniz sıcaklığa ulaşmak için klimanızı daha düşük/yüksek derecelerde çalıştırmanız ve daha fazla elektrik tüketmeniz anlamına gelebilir.

Elektrik faturasını düşürmek için bu basit adımları uygulayarak tasarruf sağlayabilirsiniz. Unutmayın, küçük önlemler büyük bir fark yaratabilmektedir. Tüm bu yöntemler sayesinde faturalarınızı yarı yarıya düşürebilmeniz mümkün olmakta.

İlgili Haberler

Üzerine kayıtlı otomobil olanlara dikkat! Sıfır ya da ikinci el: 19 gün içerisinde bu işleri halletmeniz gerekiyor
Milletvekili adayı olan medyatik isimler meclis dışı kaldı... İşte seçilemeyen ünlüler
En uzun iki hafta

Hayat Haberleri