Cilt çatlakları nasıl geçer? İşte, çatlaklar için evde doğal çözüm yöntemleri

Tıp dilinde 'stria' olarak tanımlanan deri yüzeyindeki çatlaklar; bedenin gelişme döneminde, ani kilo değişikliklerinde, ağır egzersizlerden veya gebeliklerden sonra ortaya çıkan karın, kol, bacak ve vücudun farklı yerlerinde olabilen, iyileşirken derinin kapatamadığı izlerdir. Peki, çatlaklar geçer mi, nasıl geçer, çatlak kremi yağı hangileri? Çatlak tedavi yöntemleri neler? İşte, çatlaklardan kurtulma yolları...

Cildimizde meydana gelen herhangi bir olumsuzluğu çoğu zaman görsel kusur olarak adlandırdığımız için bu durumlardan bir an önce kurtulmak isteriz. Çeşitli yöntemler deneyerek tedavi etmeye uğraşılan cilt sorunlarından birisi de çatlaklar. Derideki aşırı gerilmeye bağlı olarak elastin ve kolajen liflerinin zarar görmesi ve cildin alt katmanlarındaki yırtılmalarla oluşan çatlaklar, estetik açıdan kişiyi rahatsız eder. Çatlak için birçok yol denense de çoğu zaman başarıya ulaşılamıyor. Bunun en temel nedeni çatlak bakım rutinlerine düzenli ve devamlı sadakat gösterilmemesi.

ÇATLAK NEDİR, NEDEN OLUŞUR?

Vücut çatlakları, yoğun ve hızlı bir şekilde gelişim ya da değişim geçiren vücutlarda görülüyor. Ani kilo kaybı ya da alınması, hamilelik ve evet, ergenlik döneminde ortaya çıkar. Özellikle kadınlarda doğum sonrası karın bölgesi derisinin gerilmesi nedeniyle sık görülür. Cilt aşırı derecede gerginlikle karşılaştığında yıpranır ve cildin yapısı bozulur. Böylece çatlaklar ortaya çıkar.

Başlangıçta mora yakın renkte olan çatlaklar, sonraları pembeleşir ve zamanla soluklaşarak beyaza yakın bir renk alır.

Çatlaklar bronzlaşmaz ve yok olmaz.

Çatlaklar, genellikle yağ miktarının fazla olduğu göğüs, karın, kalça ve kol bölgelerinde görülür.

Çatlak görülme oranı erkeklere kıyasla kadınlarda daha yüksektir.

Uzun süreli kortizon kullanımı ve vücutta fazla kortizon üretilmesine neden olan böbrek üstü bezi hastalığında deri çatlakları görülebilir.

ÇATLAK OLUŞUMU NASIL ÖNLENİR?

* Bol su tüketin. Bu cildinizin kurumasını engelleyerek cilde esneklik kazandırır.

* Daha az yağlı yiyecek tüketin, karbonhidrat alımını azaltın.

* Cildinizin dokusunu onarmak için bol A vitaminli gıda tüketin. Bunlar; karaciğer, biber, koyu yeşil yapraklı sebzeler, marul, kuru kayısı gibi besinler olabilir.

* Omega 3 içeren gıdalarla beslenmenizi destekleyin. Omega 3 yağ asitleri derinizin esnekliğini artırır. Ayrıca kilo vermeye yardımcı olmak gibi birçok faydası bulunur. Somon, levrek, ceviz gibi gıdalardan omega 3 sağlayabilirsiniz.

* E vitamini kullanın. Bu vitamin su kaybını önler cildin nemli kalmasını sağlar. E Vitamini yağı ile cilde esneklik kazandırarak çatlaklarınızı iyileştirebilirsiniz.

* Cilt için önemli olan başka bir mineral çinkodur. Çinkoyu suyla karıştırıp cildinize uygularsanız çatlaklara karşı oldukça iyi etki gösterecektir.

ÇATLAKLARI İYİLEŞTİREN BİTKİSEL ÇÖZÜMLER

Vücutta oluşan çatlakların tedavisi için cildinize uygun, çatlak bakımına özel cilt bakım ürünlerini kullanmalısınız. Eğer evde tedavi yöntemi uygulamak istiyorsanız bitkilerden yararlanabilirsiniz.

* Aloe Vera:

Cilt yenileme özelliği olan ve yüksek oranda nem sağlayan aloe vera bitkisinin etkisini artırmak için E vitamini bakımından zengin gıdalarla birleştirerek çatlak tedavisinde kullanabilirsiniz.

Aloe vera henüz oluşmuş çatlakların tedavisinde ve çatlak oluşumunu engellemede oldukça etkili bir bitkisel çözümdür.

Düzenli kullanmalı ve haftada en az iki kere uygulamalısınız.

* Patates:

Yumru sebzeler familyasından olduğu için toprak altında büyüyen patates, zengin bir mineral kaynağıdır. Cildin, kendini yenilerken ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri patatesten elde edebiliriz. İsterseniz suyunu çıkarıp çatlakların üzerine masaj yaparak kullanın isterseniz kalın dilimler halinde kestiğiniz patateslerle direkt olarak çatlak deriyi, her iyi yönde daireler çizecek şekilde ovun.

Haftada 1-2 uygulama için uygun bir yöntem.

* Keten Tohumu ve Yoğurt:

Vücut çatlaklara karşı kesin çözüm diye hakkında haberler çıkan keten tohumu yağı yerine çekilmiş keten tohumu ile bir miktar yoğurdu karıştırın ve masaj yaparak çatlaklar üzerinden uygulayın.

En güçlü bitkisel kolajen kaynağı olan keten tohumu, çatlak tedavisinde kullanılabilecek güvenli bitkisel çözümlerden biridir.

Ayrıca, bu dönemde keten tohumunu beslenmenize ekleyerek içerden kolajen desteği sağlayabilirsiniz.

ÇATLAKLAR İÇİN YAĞ ÖNERİLERİ

* Hint Yağı:

Vücut çatlaklarına karşı kullanılan en popüler doğal yağ. Çatlak olan bölgeye bu yağ ile uzun uzun masaj yaptıktan sonra, yağın etkisini artırmak için bölgeye sıcak havlu yerleştirilmeli.

* Tatlı Badem Yağı:

Cilt bakımında en çok kullanılan yağların başında gelir. Çatlak tedavisinde de en etkili doğal yağlar arasında yer alır.

Etkisini artırmak için banyodan sonra sıcak cildinize uygulayabilirsiniz.

* Zeytinyağı:

Zeytinyağı, antiseptik özelliği nedeniyle cilt yaralarında eskiden beri ısıtılarak kullanılmaktadır ve birçok bitkinin özü zeytinyağında çözdürülerek doğal yağa dönüşür.

Yani birçok bitki yağı aslında zeytinyağıdır. Zeytinyağını benmari usulü ısıtın ve bir pamuk yardımıyla ya da ellerinizle masaj yaparak, çatlak bölgeye uygulayın.

* Kakao Yağı:

Kan dolaşımını harekete geçirdiği için cildin kendi kendini onarmasına destek sağlayan bir doğal yağ.

Kakao yağı ile masaj yaparak çatlakların görünümünü önemli ölçüde azaltmak mümkün.

Ayrıca hamilelik ve ergenlik dönemlerinde kakao yağı kullanarak çatlak oluşumunu engelleyebilirsiniz.

ÇATLAKLAR İÇİN SARI KANTARON YAĞI

Aşırı kurumuş ve çatlamış ciltlerde sarı kantaron yağı kullanılabilir.

Sarı kantaron yağı, yapısındaki birçok etken madde sayesinde kuru ve çatlamış ciltlerin hızla iyileşmesine yardımcı olur.

Hücre yenileyici özelliği ile cildin sorunlu bölgelerinde (çatlak, yara, kaşıntı, pişik gibi) kullanılabilir.

Masaj yoluyla kullanıldığında ise rahatlatıcı etki gösterir.

Sarı Kantaron Yağı, kantaron çiçeğinin zeytinyağı içerisinde çözünmesi ile elde edilir.

Bu sebeple hem sarı kantaronun hem de zeytinyağının cilt üzerindeki olumlu etkilerine sahiptir.

ÇATLAK TEDAVİSİNDE MEDİKAL YÖNTEMLER

Biodermogenesi:

Yaygın olarak tercih edilen yöntemlerden biri. Dokuları biyolojik olarak canlandırır ve cildin kendi kendine yenilemesini sağlar. İşlem sonrasında çatlak derinliği doldurulur ve çatlak görüntüsü hafifletilir.

Dermaroller:

Dermaroller çatlakların olduğu bölgeye yıldız şeklinde 10 defa uygulanır. Bu sayede mikro kanal açılır. Açılan bu kanallara peptit ve kök hücre ekstreleri uygulanarak cildin yenilenme süreci hızlandırılır. İşlem sonrasında oluşan kızarıklık 30 dakika içinde geçer.

Platelet rich plasma (PRP):

Kişiden kan örneği alınır ve alınan örnek al ve akyuvarlarına ayrılır. Geriye kalan platelet ise serum yapılarak mezoterapi iğneleriyle kişiye enjekte edilir. Kişi kendi dokusu ile kolajen üretimini destekleyerek çatlak görünümünün azalmasını kolaylaştırır.

Karboksiterapi:

İşlem karbondioksit gazının deri altına pompalaması sayesinde yapılır. Yeni kolajen oluşumunu artırarak derinin kalınlaşmasını sağlar. Bu sayede çatlak görünümü azaltılmış olur.

Boya lazerleri:

Yeni oluşan kırmızı - mor renkli çatlaklar için tercih edilmektedir. Damar üzerine etki ederek kızarıklığı azaltmaktadır. Uzman hekim tarafından yapılmayan işlemlerde lekelenme sorunu yaşanabilir.

Fraksiyonel lazer:

Bu yöntem hem üst hem de alt deriye etki etmektedir. Derinin alt tabakasında oluşan çatlaklara bile ulaşılmasını mümkün kılar. Tüm deri çatlaklarında ve özellikle beyaz, deforme görünümü olan çatlaklarda %50 oranında başarı elde edilir. Kişilerin cilt yapısına ve ihtiyaçlarına göre uygulanacak bu yöntemler mutlaka alanında uzman hekimler tarafından yapılmalıdır. Yanlış yapılacak işlemler ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Erimiş mum lekesini basit yöntemlerle hızlıca yok edin
Duş jeli kullanmak egzamaya neden olabilir
Depresyona çiçekli şifa: Sarı kantaron mucizesi

Hayat Haberleri