Bu madde sizi erken emekli yapacak! 4A 4B 4C EYT'liler: Müjdeler peş peşe geldi: 1999-2008 arası...

Emekli olmayı düşünenler ya da yaşa takılanlar için bu madde ilaç gibi geldi. SSK, Bağkur ve 4C'lilerin merak ettiği sorulara yanıt verildi. Emekli olmak için araştırma yapanlara 1999-2008 yılları arasında olanların yüzü güldürüldü. İşte EYT'de ki o madde harekete geçirdi.

İşçilerin merak ettiği sorular günden güne büyürken internet arama motoru üzerinden 2. işte çalışabilirler mi? sorusuna yanıt aranıyor. 3600 günü tamamlasam bile başlangıçtan dolayı 15 yılda emekli olmam mümkün mü? EYT düzenlemesi için son noktayı koyan Cumhurbaşkanı Erdoğan sırasıyla düzenlemeleri açıkladı. Emekli olmak için gerekli şartlar ve detaylar haberimizde

BUGÜNE KADAR ÖDENEN PRİMLERLE EMEKLİ OLUNABİLİR Mİ?

Sigortalıların borçlanma yapacakları süreler 5510 sayılı kanunun üzerinden 41. madde de düzenlenirken ücretsiz doğum veya analık izni süreleri başta geliyor. 2 yıllık süreyi geçmemek şartıyla borçlanan kişiler süre içerisinde uzun vadeli sigorta kolları durumundan sigortalı sayılmaması ve çocukların yaşaması koşuluyla da talepte bulunabilirsiniz.

Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi ya da tıpta uzmanlık adına yurt içerisinde ya da yurt dışında geçirdikleri eğitim süreleri de primler arasında yer alır.

Seçim kanunlarında görevlerinden istifa eden istifa ettikleri tarih ile seçimin yapıldığı tarih içerisinde takip eden ay başına kadar açıkta geçirdikleri süre de bu kapsamda yer alır.

İKİNCİ BİR İŞTE ÇALIŞMAK YASAK MI?

İş sözleşmesinde başka bir işte çalışma yasağına dair madde yer almıyorsa bu durum işverenin işçilerin başka işte çalışmasına izin verdiği anlamına gelir. Kişinin adına iki prim yatması durumunda SGK tarafından olumsuz sonuç doğurmaz.


MESAİ ZORUNLU MU?

İş kanunda yer alan bilgilere göre işçinin yazılı olmadan işveren işçiye fazla mesai yaptırması söz konusu değildir. Fazla mesai onayı her yıl için ayrı olarak temin edilir. İşçi onay vermişse o yıl fazla çalışma zorunluluğu vardır. Fazla çalışma yıllık 270 saatten fazla olması ise yasal değildir. Mesai ücretleri zamanında yatırılmıyorsa Çalışa Bakanlığı tarafına şikayette bulunabilirsiniz.

ÖLÜM AYLIĞI ALMA YAŞ ŞARTI

-Babamı kaybedeli bir sene oldu, erkek kardeşim 19 yaşında, lise sona gidiyor ve staj görüyor. Kaç yaşına kadar yetim aylığı alabilir?

-Kardeşin 20 yaşını doldurana kadar eğitim gördüğünden ötürü yetim aylığı alabilir. Üniversiteye devam ettiği durumda ise bu yaş durumu 25 olarak güncellenir. Bununla beraber sigortanın stajerlikle beraber başladığı belirtilirken ödenen primler yetim maaşını almasına engel değildir.

İlgili Haberler

EYT'de emeklilik başvurusu nasıl yapılır? Bakanlık kuyruk yerine e-Devlet'i tavsiye etmişti
EYT bütçesi tartışma yarattı: 'Vatandaş daha derin yoksulluğa sürüklenecek'

Hayat Haberleri