SSK ve Bağ-Kur emeklileri, prim ödemelerine bağlı olarak hesaplanan maaşlarının enflasyon artışıyla birlikte yükseldiği bir dönemden geçmektedir. Bunun yanı sıra, bazı emeklilere 2 veya hatta 3 maaş alma hakkı tanınmaktadır.
SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı gibi sigorta sistemlerinden bağımsız olarak, emekliler belirli koşullar altında 3 maaş alma hakkına sahip olabilmektedir. Bu durum özellikle vefat eden eşlerin dul aylığı alabilmesi için geçerlidir.
Dul ve yetim aylıkları, vefat eden bir kişinin eşi veya çocuklarına ödenen sosyal güvenlik yardımlarıdır. Bu aylıklar, vefat eden kişinin sigortalı olduğu sosyal güvenlik sistemine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Vefat eden eşin Ekim 2008 tarihinden sonra sigortalı olması durumunda, en az 5 yıl sigortalı olmuş olması ve en az 900 gün prim ödemiş olması gerekmektedir. Ekim 2008 tarihinden önce vefat eden eşler için ise, 1800 gün prim ödeme şartı bulunmaktadır.
SSK ve Bağ-Kur emeklileri, prim ödemelerine bağlı olarak hesaplanan maaşlarının enflasyon artışıyla birlikte yükseldiği bir dönemden geçmektedir. Ayrıca, bazı emeklilere 2 veya hatta 3 maaş alma hakkı tanınmaktadır.
3 Maaş Alma Hakkı
SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı gibi sigorta sistemlerinden bağımsız olarak, emekliler belirli koşullar altında 3 maaş alma hakkına sahip olabilmektedir. Özellikle vefat eden eşler için bu durum geçerlidir ve dul aylığı alma imkanı sağlanmaktadır.
Dul Aylığı Nasıl Alınır?
Vefat eden bir kişinin eşi, dul aylığı adı verilen bir sosyal yardım alabilir. Dul aylığı, vefat eden kişinin sosyal güvenlik sistemine ödemiş olduğu primlere ve diğer belirli şartlara dayanır. Genellikle dul aylığı, vefat eden kişinin eşine gelir sağlamak ve maddi destek sağlamak amacıyla ödenir. Dul aylığı genellikle belirli bir süre boyunca veya eşin hayatta kalması durumunda süresiz olarak ödenebilir. Ayrıca, dul aylığı tutarı, vefat eden kişinin maaşına, prim ödemelerine ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. Vefat eden eşin Ekim 2008 tarihinden sonra sigortalı olması durumunda, en az 5 yıl sigortalı olmuş olması ve en az 900 gün prim ödemiş olması gerekmektedir. Ekim 2008 tarihinden önce vefat eden eşler için ise, 1800 gün prim ödeme şartı bulunmaktadır.
3 Maaşın Kapısı Aralanıyor
Belirli durumlarda, emekli kadınlar üç farklı maaş alma hakkına sahip olabilmektedir. Kendi çalışmaları nedeniyle maaş alan dul bir eş, ayrıca vefat eden eşinden dolayı da maaş bağlatabilmektedir. Ayrıca, emekli olan babanın vefat etmesi durumunda yetim aylığı da alınabilmektedir. Vefat eden bir kişinin çocuklarına ödenen bir sosyal yardım olan yetim aylığı, vefat eden kişinin sosyal güvenlik sistemine ödemiş olduğu primlere ve diğer belirli şartlara dayanır. Yetim aylığı, çocuğun yaşı, eğitim durumu ve diğer faktörlere bağlı olarak farklılık gösterebilir. Çocuklar genellikle belirli bir yaşa kadar yetim aylığı alabilirler. Yetim aylığı, vefat eden kişinin çocuklarına maddi destek sağlamak ve onların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ödenir. Ayrıca, yetim aylığı tutarı da vefat eden kişinin maaşına, prim ödemelerine ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Vefat ve Maaşlar
Anne ve babanın vefat tarihleri ve bağlı oldukları sigorta türleri, aylık maaşların bağlanma şeklini etkilemektedir. Vefatlardan biri 1 Ekim 2008 öncesinde ise, SSK'lıların tam, Bağ-Kur'lu olanların ise yarısı maaş bağlanmaktadır. Eğer her ikisi de memur ise, tercih edilen aylık bağlanır. Anne ve babanın sigortalılık statüleri farklı ise, iki maaşın tamamı ödenmektedir.
2008 Sonrası Vefatlar ve Maaşlar
Eğer anne ve babanın vefatı 30 Eylül 2008 tarihinden sonra olmuşsa, SSK'lıların tam, Bağ-Kur'lu olanların ise yarısı maaş bağlanmaktadır. Eğer her ikisi de Emekli Sandığı'na tabi ise, yüksek olan maaş bağlanır. Her ikisi de 1 Ekim 2008'den önce memur olan eski memurlar için ise yüksek olan maaş verilir. Ancak, her ikisi de 1 Ekim 2008'den sonra memur olduysa yükseğin tamamı, düşük olanın ise yarısı bağlanmaktadır.
Farklı sigortalılık durumlarına bağlı olarak maaşlarında farklılıklar olan emekliler, belirli şartlar altında 3 maaş alma hakkına sahiptir. Bu hak, özellikle dul kalan eşler ve yetimler için geçerli olup maaşlarını artırma imkanı sunar. Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılan dilekçe başvurusuyla bu haktan yararlanmak mümkündür. Başvurunun yapılması, emeklilerin maaşlarını artırarak daha avantajlı bir duruma geçmelerini sağlar. Tüm emekli vatandaşların bu haktan yararlanabilmek adına başvurularını yapmaları önerilir.