Ülkemizde 2017 yılından itibaren uygulanan Sıfır Atık projesi kapsamında, önümüzdeki yılın başından itibaren tek kullanımlık içecek ambalajlarında depozito sistemine geçileceği açıklandı. Depozito yönetim sistemi ne anlama geliyor? İşte detaylar…
DEPOZİTO YÖNETİM SİSTEMİ NEDİR?
Depozito sistemini kısaca özetlemek gerekirse, çevreyi kirletebilecek mal ve ambalajların fiyatlarına ek bir maliyet eklenmesi ve bunların kontrolsüz ve kazara imha edilmemesi için sistematik olarak tüketicilerin katılımının sağlanması esasına dayanmaktadır. niteliği ve maliyetindeki ürünler tüketiciye iade edilir.
HANGİ AMBALAJLAR İÇİN DEPOZİTO YÖNETİM SİSTEMİ GEÇERLİ OLACAK?
Depozito sistemlerinde ilk adım, her ülkede içeceğin cinsine, içerdikleri maddelere ve özellikle ambalaj şekline göre hangi içeceklerin sisteme dahil olduğunu belirlemektir. Sistem ağı, genellikle 0,1-3 litrelik plastik, metal ve cam tek kullanımlık ambalajlarda bulunan su, maden suları, gazlı içecekler, meyve suları, sporcu içecekleri gibi geniş bir içecek yelpazesi ile oluşturulur. Süt ürünleri, soslar, alkollü içecekler başta olmak üzere ambalaj malzemeleri ve ürünlerinin cinsine göre tanımlanan belirli kategoriler genellikle ilk aşamada düzenleme kapsamı dışında tutulurken, ilerleyen noktalarda bu ürünler sisteme dahil edilir.
Ürün yelpazesinde ağırlıklı olarak Türkiye'de ilk kez insan tüketimine yönelik içeceklerin piyasaya sunulmasında kullanılan cam, polietilen tereftalat tipi plastik ve alüminyumdan oluşan tek kullanımlık ambalajlar yer almaktadır.
DEPOZİTO SEMBOLLÜ ETİKETLER NE ZAMAN PİYASADA YER ALACAK?
Türkiye Çevre Kurumu, rehin sistemine başvuru usul ve esaslarını güncelleyerek bu talebi yayımladı. Onlara göre bu yılın başından itibaren ambalajlı içecek üreticileri DBYS üzerinden kayıt sürecini başlatacak. Kayıtlı ambalajlı ürünler de 1 Ağustos 2023 tarihinden itibaren piyasaya arz edilmelidir.