Yaz aylarında ayran içmenin bilinmeyen faydaları

Milli içeceğimiz olarak bilinen ayranın serinletici ve doyurucu özelliğinin yanı sıra insan sağlığına da pek çok faydası bulunuyor. İçerdiği yüksek değerdeki vitamin, mineral ve bileşenler yardımıyla başta sindirim sistemi olmak üzere kemik sağlığına, kan basıncının düzenlenmesine, kolesterole ve daha birçok açıdan sağlığımızın korunmasına katkıda bulunuyor.

Sindirim sistemini düzenlemesi ve kilo vermeye yardımcı olması sayesinde sağlığımızın korunmasına katkı sağlayan 'ayranın bilinmeyen faydaları' saymakla bitmiyor. Özellikle yaz aylarında terlemeyle gelişen tuz kaybını önleyen, sindirime ve uyku düzenine yardımcı olan ayran, süte göre düşük laktoz içeriğine sahip. Bu nedenle sütü tolere edemeyen laktoz intoleransı olanların da faydalanabileceği bir içecek olarak öne çıkıyor.

İyi ayran nasıl olmalı, merak konusu oldu. Kaliteli ayran; süt renginde, temiz, parlak, kendine has hoş kokuda ve hafif ekşimsi tatta, akıcı kıvamda, yüzeyinde yağ birikmemiş ve çalkalandığında homojen yapıda olmalı. Aşırı tuzlu olmamalı.

AYRANIN SAĞLIĞA FAYDALARI

Besin değeri çok yüksek olan su ve yoğurdun karışımı ile yapılan ayran, insan sağlığına oldukça faydalı bir içecek. Yemek sonrası hazımsızlıktan ani felç risklerine kadar birçok farklı konuda yardımcı bir içecektir.

HAZIMSIZLIĞA İYİ GELİR

Yemek sonrası yaşanan hazımsızlık, gaz problemi ve şişlik gibi sorunları ortadan kaldırmaktadır. Ayran, ayrıca bağırsak florasını dengelemektedir. Bu sebeple de gaza sebep olan tüm toksinlerin birikmesini önlemektedir. Buna ek olarak vücudu da hastalıklardan korumakta ve enfeksiyonlara karşı bir kalkan görevindedir. Özellikle de yemek sonrasında tüketilerek ter bezlerinin aşırı salgılarını önler.

ANİ FELÇ RİSKİNİ AZALTIR

Vücuttaki kolesterol miktarı arttıkça damarlar tıkanmaya başlar. Bu da kalp hastalıklarına zemin oluşturur. Bu durumu da dengelemenin en basit yolu ayrandır. Ayrıca ayranın tansiyonu dengeleme ve böylece ani felç riskini azaltma özellikleri de vardır.

CİLDİN DEFORME ALANLARINI DÜZENLER

Sağlıklı olan ayran, cilt için çok önemlidir ve çok güzel etkileri vardır. Cildin elastik yapısını güçlendirir ve bu sayede deforme olan alanları düzenler.

UNUTKANLIK RİSKİNİ AZALTIR

Ayran, sinir hücrelerinin yatışmasını sağlar ve sinirli olma halini engeller. Ayrıca beyin sağlığını güçlendirir ve melatonin hormonu salgılanmasını sağlar. Böylelikle akşam vakitlerinde kişinin çok daha rahat uyku çekmesini sağlar ve beynin güçlenmesi ile ekstra olarak unutkanlık riskini azaltır.

KAS VE KEMİK GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAR

Ayran, özellikle spor yapan kişilerin düzenli olarak tüketmesi gereken bir içecektir. Çünkü, kas ve kemik gelişimine katkı sağlar ve bu sebeple de uzmanlar, hamile ve ergenlerin sık sık ayran içmesini şiddetle öneriyor.

TERLEMEYLE OLUŞAN TUZ KAYBINI TELAFİ EDER

Yaz döneminde vücudumuzdan terlemeyle su ve elektrolit denilen tuz kayıpları oluşur. İçerdiği mineraller ve su sayesinde kaybedilen maddelerin telafi edilmesi ve dengelenmesinde ayran en önemli içeceklerin başında gelir.

HARARETİ GİDERİR

Süt ürünü olması nedeniyle ayran, buzdolabında muhafaza edilir. Sıcak havalarda tüketilen ayran, serinletici özelliğiyle vücutta sıcaklığın dengelenmesinde ve hararetin giderilmesinde etkili olur.

RAHATLATICI ETKİ GÖSTERİR

Terlemeyle oluşan kayıplar sonrasında gelişen yorgunluğun giderilmesinde ve kasları gevşetici özelliği nedeniyle de sinir sisteminin rahatlatılmasında destekleyicidir.

TANSİYONUN DENGELENMESİNDE YARDIMCI OLUR

Sıcak havalarda yaşanan olumsuz durumlardan biri de tuz kaybına istinaden genişleyen damarlarda kan basıncının yani tansiyonun düşmesidir. Yeterli miktarda ayran tüketilerek bu durumun önüne geçilmesi ve vücut direncinin artırılabilmesi mümkün.

UYKU DÜZENİNİ DENGELER

Yaz döneminde günlerin uzun olması, uyuma-uyanma saatlerinin değişmesi, uykuyu sağlayan hormonal dengenin bozulmasına neden olabiliyor. B kompleks vitaminlerince zengin olan ayranın düzenli tüketilmesi, bu sorunların azaltılmasında yardımcı olur

TOK TUTAR, ZAYIFLAMAYA YARDIMCI OLUR

Bu yıl pandemi sürecinden dolayı da evlerde kalınması, tüketilen gıdalardan ve yapılamayan sporlar nedeniyle alınan kiloların nasıl verileceği, pek çok kişiyi kara kara düşündürüyor.

İçeriğindeki kalsiyum ve amino asitlerin, fazla yağların yakılmasında etkili olması ve protein içeriğinden dolayı tok tutma hissi vermesi, ayranı yaz diyetinin vazgeçilmezi haline getirir.

PROBİYOTİK ETKİYE SAHİP

Ayran içerdiği probiyotikler sayesinde hem bağırsak florasını hem bağışıklık sistemini güçlendirir.

Yaz aylarının gelmesi ve pandemi sürecinin atlatılmasıyla aslında özlenen bir alışkanlık olan ev dışı yemek tüketiminde ayran, probiyotik etkisi nedeniyle de sindirim ve gıda güvenliği açısından en önemli emniyet kemerlerinden biri olarak öne çıkar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Kereviz sapı suyu zayıflatır mı, neye iyi gelir? İşte kereviz sapı suyunun faydaları
En güzel ve en ilginç Babalar Günü hediye önerileri
İlk kez naneli ayran içenler, sade ayranın yüzüne bakmıyor!

Hayat Haberleri