Aşurenin maliyeti ne kadar 2021? İşte aşure malzemeleri ve fiyatları

Hicri takvime göre Muharrem ayının 10. günü idrak edilen Aşure Günü'nde 'aşure' tatlısı dağıtılarak bereketin yayılacağına inanılıyor. Ülkemizde geleneksel hale gelen aşure, Muharrem ayının son gününe kadar yapılabiliyor. 2021 yılında bir tencere aşure yapmanın bedeli 200 TL'yi bulabiliyor. İşte, aşure tarifi ve yapılışı...

Aşure malzemeleri bakımından belli bir sınır olmamakla birlikte, temel malzemeleri yöreden yöreye farklılık gösterebilir. Fakat tüm yörelerde buğday, kuru fasulye ve kuru nohut ilave edilir. Toz şeker de aşurenin olmazsa olmazlarından olması dolayısıyla hesap listesinde önemli yer sahibidir. Kuru incir de yöremizin en önemli ürünlerinden olması gerekçesiyle, fiyatı önem arz ediyor.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN 2021?

Bolluğun ve bereketin sembolü Aşure Günü Muharrem ayının 10. günü idrak ediliyor. Aşure Günü'nün Allah katında ayrı bir yeri vardır. Bugünde Cenab-ı Hak, 10 peygamberine 10 çeşit ikramda bulunmuş ve kudsiyetini arttırmıştır. Muharrem ayının bu günlerinde oruç tutmak çok faziletlidir.

Muharrem ayının 10. günü yani Aşure Günü 18 Ağustos 2021 Çarşamba gününe denk geliyor. Müstehap olan aşure tatlısı yapıp dağıtmak ise Muharrem ayının son günü olan 7 Eylül 2021 Perşembe gününe kadar yapılabiliyor.

AŞURE YAPMANIN MALİYETİ NEDİR?

Girdi maliyetlerindeki durdurulamayan artışa bu yıl bir de kuraklık eklenince aşurelik malzeme fiyatları yüzde 40'a yakın zamlandı.

Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜKSİAD) Başkanı Aykut Dinler, "Bu yıl aşureye konulan ürünlerde yüzde 20 ila yüzde 40 arasında zam var" diye konuştu.

Sözcü'de yer alan habere göre, bu yılki fiyatları değerlendiren İstanbul Avcılar'daki 20 yıllık bir kuruyemiş esnafı da geçen yıl 100-150 TL aralığında kaynayan 10-15 kişilik bir tencere aşurenin bu yıl 200 TL'ye mal olacağını ancak fiyatlardaki artıştan dolayı bu yılki satışların durgun geçtiğini söyledi.

AŞURE FİYATI NE KADAR?

Bu yıl en pahalı aşurelikler kuru kayısı ve ceviz içi olarak öne çıkıyor.

"Fiyatlar iklim koşullarından ve ürünlerin az olmasından dolayı olumsuz etkilendi" diyen TÜKSİAD Başkanı Aykut Dinler, fiyatlardaki artışın yıl sonuna kadar süreceğinin de sinyalini verdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine bakıldığında da ceviz içi fiyatının son bir yılda yüzde 12.4 artarak 96 TL'yi aştığı; kuru kayısının da yıllık bazda yüzde 27 artarak 52 TL'ye ulaştığı görülüyor.

Diğer malzemelerin fiyatlarındaki bir yıllık değişim ise şöyle:

Fındık içi yaklaşık yüzde 10 zamlanarak 91 TL'ye, kuru üzüm yüzde 10.2 artarak 26 TL'ye çıktı. Toz şeker yüzde 8.8 artarak 6 liraya çıkarken, nohut ise yüzde 28 yükselerek 11 lirayı aştı.

AŞURE MALZEMELERİ FİYATLARI NE KADAR OLDU?

Ulusal Baklagil Konseyi Başkan Vekili Mustafa Hepokur, bu yıl tarımsal kuraklığın en çok vurduğu ürünlerden birinin buğday olduğunu anımsatarak üretimdeki düşüşe dikkat çekti.

Her yıl ortalama 19-20 milyon ton buğday üreten Türkiye'de bu yıl kuraklığın etkisiyle yüzde 70'i bulan verim kayıpları görüldü.

Hepokur, bu durumun aşurelik buğday fiyatını geçen seneye göre yüzde 30 artırdığını söylüyor.

Aşure yapımında kullanılan kuru fasulyenin fiyatında ise yıllık yüzde 4'lük gerileme yaşandığını kaydeden Hepokur, bunun nedenini de salgın sürecinde kapalı işletmeler nedeniyle bakliyat ürünlerine talebin azalmasına bağladı.

AŞURE TARİFİ

Yaklaşık 30-35 kişilik kıvamında bir aşure yapmak için gerekli malzemeler; 500 gr aşurelik buğday, 2 su bardağı süt, 1 su bardağı nohut, 1 su bardağı kuru fasulye, kuru kayısı, üzüm, karanfil suyu, portakal kabukları, incir. 200 gram kadar da şeker ilave edilebilir. Aşureyi süslemek için kayısı, incir fındık, ceviz, badem gibi kuruyemiş ürünleri eklenebilir.

AŞURE MALZEMELERİ

* 2 su bardağı buğday

* 1 su bardağı kuru fasulye

* 1 su bardağı nohut

* 2 su bardağı kuru kayısı

* Yarım su bardağı sarı üzüm

* 15 adet kuru incir

* Yarım çay bardağı kuş üzümü

* 2 adet portakalın kabuğu (rendelenmiş)

* 3.5 su bardağı toz şeker

* Yarım su bardağı süt

AŞURE YAPILIŞI

* 1 gece önce buğdayı ve kuru fasulyeyi sıcak suda bekletin.

* Nohudun içine tuz ilave edip sıcak suda bekletin.

* Nohudun suyunu değiştirip 1 saat haşlayın.

* Kuru fasulyenin suyunu değiştirip 15 dakika haşlayın ve nohudu ayrı tencerelerde haşlayın.

* İncirleri küçük küçük doğrayıp suda haşlayın ve suyunu süzün.

* Kuş üzümlerini 5 dakika kaynatın ve suyunu süzün.

* Kayısıları küçük küçük doğrayıp 2 su bardağı suda şişene kadar haşlayın. (suyunu dökmüyoruz)

* Sarı üzümleri 1 su bardağı suda şişene kadar haşlayın. (suyunu dökmüyoruz)

* Buğdayı bol suda yıkayıp suyunu süzün.

* Buğdayı, haşlanmış nohudu ve haşlanmış kuru fasulyeyi düdüklü tencereye koyun.

* İçine 7 su bardağı suyu ilave edin ve 30 dakika haşlayın.

* Düdüklü tencerede haşlanan malzemeleri tencereye boşaltın.

* Sonra tekrar 7 su bardağı su ilave edip 15 dakika daha orta ateşte kaynatın.

* Daha sonra toz şekeri ilave edip kaynatın.

* 35 dakika kaynadıktan sonra sarı üzümleri ve suyuyla birlikte kayısıları ilave edin.

* 50 dakika olduğunda sütü, incirleri ve portakal kabuğu rendesini ilave edip karıştırın.

* Kaynama süresi 1 saat olduğunda üzümlerini ilave edip ocaktan alın.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Muharrem ayı ne zaman bitecek? İşte dini günler takvimi 2021-2022
Aşure Günü çekilecek tesbihler ve zikirler neler? İşte Aşure Günü yapılacak ibadetler ve dualar
En güzel ve anlamlı Aşure günü mesajları ile yakınlarınızı sevindirin

Hayat Haberleri