Hayali bile 45 bin lira

Kurdaki artış, özel tüketim vergisi oranlarındaki değişim ve Çinli markaların pazardan çekilmesiyle birlikte otomobil taban fiyatları 45 bin 500 liraya kadar yükseldi. Hatta 50 bin lirası olan bir tüketicinin sadece 2 seçeneği bulunuyor.

ALİ YILDIRIM

Tarihi yolculuğuna lüks bir tüketim aracı olarak çıkan otomobiller, seri üretimin başlaması ve talepteki ciddi artışla birlikte ciddi bir gelişim gösterdi. Kullanım rahatlığı ve artan donanımlarıyla birlikte otomobiller günümüzde artık bir ihtiyaç haline geldi. Ekonomik gelişmeler ve yaşam şartlarının iyileşmesiyle herkesin ulaşabileceği fiyatlara satılmaya başlanan otomobiller, artan donanımlar ve yeni teknolojili motorlarla birlikte bu özelliğini kaybetti.

Kurlardaki artışın fiyatlara yansıması ve yeni ÖTV oranlarıyla birlikte ekonomik otomobillerin fiyatları bir çırpıda 50 bin lira barajını aştı. Günümüzde en küçük sınıfta (A) yer alan bir otomobilin fiyatı bile 49 bin lirayı geçiyor. Bu duruma rağmen tüketiciye uygun fiyata araç satmayı hedefleyen markalar da var. Çinli markaların Türkiye pazarından çekilmesiyle birlikte fiyatlar otomatikman yükselmiş oldu.

Çinli modellerin birçoğu 50 bin liranın altında fiyatlarla satılıyordu. Avrupalı üreticilerse özellikle giriş versiyonlarının fiyatlarını düşük tutarak otomobil hayali kuranlara destek olmaya çalışıyor. Buna rağmen Türkiye’de bugün itibariyle satılan en uygun fiyatlı modelin etiketinde 45 bin 500 lira yazıyor. 50 bin liranın altındaysa sadece 2 model satılıyor. Renault’un B-sedan pazarındaki başarılı oyuncusu Symbol, 56 bin 450 liradan başlayan fiyatıyla en ulaşılabilir otomobiller listesine giriyor. Araçta kullanılan 1.0 litrelik benzinli ünite, 75 beygir güç üretiyor. Markanın Bursa’da ürettiği Clio ise, 1.2 litrelik benzinli motoruyla 55 bin 800 liradan başlayan fiyatlarla satılıyor. Opel’in B sınıfındaki iddialı modeli Corsa, 55 bin 200 lira başlayan fiyatlarla sunuluyor. Araçta görev yapan 1.2 litrelik benzinli ünite, 70 beygir gücünde.

YENİ NESİL MOTORLARLA YENİ IBIZA

Yeni Seat Ibiza, 1.0 litrelik benzinli motor seçeneğiyle en uygun fiyatlı araçlar arasında yer alıyor. 57 bin liradan başlayan fiyatlarla satılan araç 75 beygir gücünde. Skoda Fabia, yine aynı motor seçeneği ve gücüyle, 53 bin 400 liralık fiyat etiketine sahip. Toyota Yaris, 1.0 litrelik benzinli motoruyla en cazip otomobiller arasında. 54 bin 500 liralık etiket taşıyan aracın birde hibrit versiyonu var. Volkswagen Polo, markanın en uygun fiyatlı modeli konumunda. Pazarın da en uygun fiyatlı otomobilleri arasında yer alan Polo, 1.0 litrelik benzinli motoruyla 56 bin 700 liralık etiket taşıyor.

1.0 LİTRELİK BENZİNLİ 

Yeni modelleriyle daha fazla donanım sunmaya başlayan Dacia, tasarruflu motor seçenekleriyle dikkat çekiyor. Markanın Sandero modeli 45 bin 500 liralık başlangıç fiyatıyla Türkiye’de satılan en uygun fiyatlı otomobil konumunda. Araçta yeni nesil 1.0 litre hacminde benzinli motor görev yapıyor. Fiat’ın minik modeli Panda 53 bin 900 liralık fiyatlıyla en uygun seçenekler arasında. Markanın B sınıfındaki modeli Punto 54 bin 900, Linea ise 52 bin 900 liradan başlayan fiyatlarla satılıyor. Linea ve Punto’nun baz versiyonlarında 1.4, Panda’daysa 1.2 litrelik benzinli üniteler kullanılıyor. 

3 SİLİNDİRLİSİ DE VAR 

Ford’un en uygun fiyatlı modeli, 58 bin 450 liradan başlayan fiyatlarla satılan Fiesta. Araçta görev yapan 1.2 litrelik benzinli ünite, 82 beygir güç üretiyor. Hyundai’nin yerli miniği i10, 49 bin 600 liralık başlangıç fiyatıyla 50 bin liranın altında satılan iki araçtan biri konumunda. Markanın B sınıfındaki yerli modeli i20’nin fiyatıysa 56 bin liradan başlıyor. Baz versiyonları benzinli olan modellerden i10’da 3 silindirli 1.0, i20’deyse 1.2 litrelik motorlar kullanılıyor. Nissan’nın başarılı şehirlisi Micra, yeni nesliyle 55 bin 902 liradan başlayan fiyatlarla satılıyor. Otomatik vites seçeneği de bulunan 1.2 litrelik benzinli motorlu sunulan araç, 80 beygir güç üretiyor. Peugeot 208, 3 silindirli benzinli motorlarıyla en uygun araçlar arasında yer alıyor. Mevcut indirim kampanyası kapsamında 54 bin 300 liradan satılan 1.0 litrelik versiyonu 82 beygir gücünde.
Okan

ÇOK SATAN İKİNCİ SEGMENT

Geçen yılın Temmuz ayında yaşanan darbe kalkışması hiç kuşkusuz otomotiv sektörünü de etkiledi. Ama bu yılın aynı döneminde deyim yerindeyse sektör gazlamaya başladı. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2017 yılı yedi aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,79 azalarak 483 bin 455 adet olarak gerçekleşti. Toplam pazar 2017 Temmuz ayında ise yüzde 41 arttı. Otomobil tarafındaki artış yüzde 37 olurken, hafif ticari araç tarafındaki büyüme yüzde 53,6 oldu. 2017 yılı Temmuz sonu otomobil pazarı segmentinin yüzde 84,1’i vergi oranları düşük olan A, B ve C segmentlerinde yer alan araçlar oluşturdu. Ocak-Temmuz döneminde A segmentinde 1252 araç satılırken, B sınıfı 115 bin 222 adetle en çok tercih edilen ikinci segment olarak öne çıktı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Hibrit modasına uyan Ioniq dizellere taş çıkarıyor

Ekonomi Haberleri